Ha a fül csak 20 kHz-ig érzékeli a hangot, akkor miért gyártanak 40 kHz-es hangfalakat?
Egyrészt azért, mert a hangdobozok (hisz doboz alakúak, nem szimpla lapok) több hangszórót tartalmaznak - nagy membránú mélynyomót, középhangszórót és piezo magasat.
Ezeket egymástól hangváltókkal különítik el: például a mélyhangszóró előtt leszűrik a közép-/magas hangokat egy aluláteresztő szűrővel; a középhangszóró elő egy sávátengedő szűrőt raknak, ami leszűri a mély és a magas hangokat; a magassugárzó elé meg egy felüláteresztő szűrőt, ami kiszűri a mély hangokat (20 kHz után már nem szűrnek, mert az plusz alkatrész, a fölött meg nem igazán hallanak, így nincs jelentősége a magasabb hangok szűrésének) - így az egyes hangszórókra nem jut olyan hang, amit az adott hangszóró nem tud leadni.
Másrészt a marketing: a gyártó elmondhatja magáról, hogy az ő hangdobozuk bezzeg 40 kHz-et is tud, míg más gyártóé csak 20 kHz-re képes.
20 KHz-ig? XD
Jó lesz az 12-13 KHz-nek is.
Hallásvizsgálaton voltam régebben, és ott vette észre a doki hogy nem úgy alakult a görbém, mint az átlag, ezért kipróbálta hogy meddig mehet el a frekvenciával. Nálam ez 16KHz fölött volt kicsivel.
Akkor mondta el, hogy az átlag 12-13KHz-ig hall.
Akkor nekem nagyon jó hallásom lehet, mert 19,6 kHz-t is hallottam.
Mert még fiatal vagy.
Fog az még lejjebb is menni..
#6-nak (kérdezőnek):
Akkor lenne hozzád egy kérdésem:
Ha voltál már hagyományos, képcsöves TV közelében amikor üzemel, akkor hallottál -e valami zavarót az adáson kívül?
És ha igen, akkor milyen volt a hang?
Én tényleg hallok 16KHz felett is, de a 19,6 amit benyögtél, túl ment az ésszerűség határán.
Ismét #6-nak:
És mondd el légyszíves ha tudod, hogy milyen jellegzetes hangja van az elektromos szúnyogriasztónak.
Ez a két legjellemzőbb dolog, amit "mi" mindig hallunk.
#7-nek:
Nem feltétlenül.
46 vagyok, de 15,625 KHz-ig még mindig tisztán hallok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!