Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » B460 chipsetű lga1200 as...

B460 chipsetű lga1200 as alaplap valóban nem indul el 3000mhz és afelleti ramokal ?

Figyelt kérdés

Elnézést ha megint ilyen hasonló kérdést írok de ram vásárlás előtt állók ahogy mondtam már egy hasonló nem rég feltet kérdésemre nem olyan rég. Az alaplapom Gigabyte B460 HD3 ami csak 10gen procikat támogat ami jelen esetben i3 10100 as és most jönne a ram vásárlás drr4 es , én a hatdverapron egy corsair vengeance talátam ami kit szerelésben van 4x4gb os 16 giga és 20k lenne használtan ami nekem megérné , de egy ismerősőmnek megmutatam mongya el a vékeményét a ramról , ő jobban ért számtech dolgokhoz és mondta megne vegyem mert nem fog a gép egyáltalám bekapcsolni 3000mhz el B460 on , ti is így gondoljátok? Igazat mondot ? Mondta maximimum 2933 mhz ig rakhatók belle drr4 et vagy 2666mhz et. Én olyanra számitottam hogy lefogja 3000 hz ről 2666ra korlátozni ami kell az i3 nak de, nem is fog bekapcsni a gép egyáltalán ha 3000mhz es ddr4 ramot rakok a B460 ba ?

Ellőre is kösszi ha megtudtók ti is erőseiteni mert 20k nem akkarok feleslegesen kiadni így ilyen bízonytalan helyzetben.

2022. okt. 26. 16:24
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Kingston Fury Beast ramot vettem 2666Mhz 1x16gb ost mert ellég jó áron találtam hardveraprón 17k ért , de ha még egy ugyanilyen ram al akkarok majd bővíteni akkor annak is 2666 os kell legyen és 1x16Gb hogy dual channel ba műkőgyőn és gyorsan ? Ha 8Gb osat ugyanilyen kingston fury beast 2666 ost veszek majd akkor ugye az 24Gb , úgy lehet ? Vagy akkor nem fog dulba menni? Mert 32Gb ram elég sok és felesleges , de 24 Gb jó lenne ha már 16Gb is kevés lesz pár év múlva.
2022. okt. 30. 20:11
 12/20 anonim ***** válasza:
62%

A nagy kérdés, hogy mikor akarsz bővíteni: a közeljövőben vagy a távoliban?

Nagyjából ugyanilyen RAMot kell majd venned a bővítéshez ha dual channelt szeretnél, viszont minél később bővítesz annál inkább csökken az esélye hogy találsz még egy ilyet jó áron ( vagy úgy egyáltalán).

VEhetsz 8GB-osat is, de ilyen esetben a normál dual channel az ugrik, csak a flex mode-ra lesz lehetőséged ami azért némileg lassabb.

Amit viszont elrontottál ezzel a felállással: gyakorlatilag eldobtad a memóriasávszélességed felét, így a te memóriád jelenleg semmivel nem gyorsabb, mint egy dual channel DDR3-1333. Nagyon nagy butaság volt ezt így megvenni, mert ugyanennyiért találtál volna dual-channel kitet is...

2022. okt. 30. 20:27
 13/20 A kérdező kommentje:

Akkor ugyanilyen 1x16gb os at kell vegyek hogy dual channel meglegyen és akkor így 32gb lesz , amit ugye még játéknak nem kell 32gb.

Csak mondjuk 3-4 év mulva mrgjelenő AAA játékoknak is már szűkős lesz a 16gb mint ahogy most a 8gb van így ugye.

Azzért gondoltam 24gb ot jónnak hogy a játéknak meglegyen a fix 16gb és egy 8gb háttérben futó alkalmazásoknak pl több böngésző ablak meg van mikor játszok de a háttérben konvertálok is videot és 16gb gondolom szükös lesz ehez meg ugye a windows 11 is több ramot fogblevenni magának mint a windows 10 ? Akkor ha 8gb os modult veszek majd akkor meglesz a 24g de single chanbel ban de nem lesz gyors memoria műkődés.

Meg 2 évig legalább az i3 mal tervezek de i3 nak felesleges a 32gb ha vennék majd még egy 1x16gb os modult ? Aztán mndenképp i5 vahy i7 re ha már elfogadható áron lesznek ott már jól jöhet a 32gb mondjuk elkövetkrző 10 évig ?

2022. okt. 30. 21:32
 14/20 anonim ***** válasza:

Lehetséges két vagy több különböző méretű RAM használata, de ennek van egy hátránya.

Az azonos méretű RAM-memóriák úgy vannak programozva, hogy a legjobb teljesítmény elérése érdekében flex módnak vagy kétcsatornás módnak nevezett állapotban működjenek együtt.

Ez az oka annak, hogy a gyártók 2x4 GB-os vagy 2x8 GB-os készletekben gyártanak és árulnak RAM stickeket, hogy két azonos és kompatibilis RAM-ot párosítsanak.

Ha nagyobb tárolókapacitást párosít egy kisebb tárolóegységgel, akkor a kisebb kapacitású RAM a nagyobb tárhely felével lesz párosítva.

Például, ha egy 4 GB-os RAM-memóriát kever egy 8 GB-os RAM-memóriával, a legjobb teljesítmény érdekében két 4 GB-os RAM-modulként működnek a kétcsatornás módban.

Ha mindkét kártya megtelt 4 GB-ig, a második RAM maradék 4 GB-ja egycsatornás módban fog futni.

Ebben az állapotban némi lassulást tapasztalhat, helyzetétől függően.

Ha a számítógépet igénytelen munkaterhelésre használja, nem fogja észrevenni a különbséget az egycsatornás és a kétcsatornás mód között.

Nehéz játékok, 3D renderelés, szimulációk, videószerkesztés és hasonló intenzív munkák során azonban a kétcsatornás sávszélesség akár 20%-kal is növelheti a teljesítményt.

2022. okt. 30. 21:35
 15/20 anonim ***** válasza:

14-es vagyok

Szóval 8GB és 16GB-nál párban csak 16GB-ig lesz Dual-Channel-ba. A maradék 8GB az 1 csatornás lesz.

2022. okt. 30. 22:03
 16/20 anonim ***** válasza:
Szépen leírtad a flex mode-ot :)
2022. okt. 30. 22:08
 17/20 A kérdező kommentje:
Értem , de ha nem is dual channel ben fog menni 2 külömbözö méretű ram ha 24gb ot szeretnék kihozni , akkor ddr3 1333mhz től gyorsabb lesz a ddr4 2666 mhz single modban ? Mert a régebbi gépemben ami jelenleg is használatban van lga 1150 alaplap és 4 memoria slott os de 3db 4gb os modulom van ami 12g összesen és 1333mhz en ramok , 2db kingmax ami és 1 kingston. De ugye ezt elfelezi 667 mhz en , az aida64 programban így jelzi. Ez így lesz a 2666mhz nél is hogy 1333 ra fogja felezni? A 2666mhz az nem valós lessz?
2022. okt. 30. 22:18
 18/20 A kérdező kommentje:

Tehát ha 16gb és 8gb modult mondjuk a 2db fekete slotba rakom akkor 16gb lesz és 1 csatorna 8 gb , ezt hogy kell eljépzelni ? A windowsban fogja láttni a 24gb ot ? Akkor mi van ha a 16gb ot a fekete szinü slotba rakom és a 8gb osat a szürke slitba ilyenkor milesz ?

De az is lehet akkor hogy majd veszek mégegy 16gb ost és akkor 32gb lesz dual channelben , csak ez a 1x16 17k ért megérte szerintem mert ettől olcsobban még 2x8 kitben sem találtam.

2022. okt. 30. 23:09
 19/20 anonim ***** válasza:

Itt jönnek a bajok, amikor egyszerűen nem érted mit írunk aztán vásárolsz össze vissza...

A DDR RAM az dual data rate, az 1333MHz és a 2666MHz is effektív órajel, a valóságban ez ennek a fele de ezzel ne foglalkozz, nem ez a lényeg.

Az 1333MHz-es DDR3 elméleti legnagyobb sávszélessége egy csatornás üzemmódban 10,65GB/sec, 2 csatornán ( azaz Dual Channel módban ) 21,3GB/sec.

A DDR4 2666 elméleti max sávszélessége egy modul esetén 21,3GB/sec, 2 azonos modullal dual channel üzemmódban 42,6GB/sec.

Te vettél 1db modult így nagyon jó esetben sem képes 21GB/sec sebességre, míg ha vettél volna egy ezressel drágábban egy 2x8-as kitet akkor lenne közel 40GB/sec-ed. Memóriaintenzív műveleteknél ( meg úgy majdnem mindennél ) ez azért nagyon nem mindegy.

A fentebbi 2 eltérő méretű vagy 3 azonos modulos rendszer esetén a memória egy része a magasabb sebességel üzemel míg a maradék fele akkorán. Amíg elég a 2/3-nyi RAM kapacitás addig ezzel sem feltétlen van gond, de amikor már át kell nyúlni a marmadik harmadba az lehúzza a teljesítményt.

A te egy darab modulod 2666MHz-en fog menni, de fele olyan gyors lesz, mint két 8GB-os modul. Ezért is írtam, hogy spóroltál egy ezrest ( a hardveraprón 18-ért már van 2x8GB) viszont buktad a memória sávszél felét ami így nagyon rossz biznisz volt. Egy gyors 2x8GB bőven elég mindenre és jobb mint egy flex módos 16+8GB jelentette 24GB-os felállás.

2022. okt. 31. 01:34
 20/20 A kérdező kommentje:
Oké értem , úgy is terveztem 2x8gb osat veszek csak ez a 17 ezerért 16gb megfogot mert ettől ocsobban nem találtam 20k alatt , de akkor legfeljebb majd egy fél év múlva veszek még egy 1x16 ost és akkor úgy már dual ban lesz 32gb rammal . addigra már csak olcsóbb lesz vagy drágább nem lehet tudni , de ha már eljön a ddr5 memoriák ideje akkor kell essen az árra a ddr4 nek. mert jelenleg 25 ezertől indul ha árukeresőn nézem.
2022. okt. 31. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!