Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Használt üzleti laptop, mik...

Használt üzleti laptop, mik szólnak mellette illetve ellene?

Figyelt kérdés

A laptopom megadta magát, és a javítása drágább lenne, mint a jelenlegi ára a laptopnak, szóval úgy döntöttem veszek egy újat, úgy is a mostani 8 éves.

Persze egyből jött a marketing, hogy ne vegyek újat, mert amennyiért kapok egy újat, annyiért használt üzletiből olyanokat kapok, amik odavissza kenterbe verik a hasonló árú új gépeket.

Szóval rájuk néztem, viszont lehet én vagyok a hülye, de használtan 160 körül egy 6-7 generációs I5-ös processzorú, 8GB DDR4-es gépet lehet kapni, vagy magyar billentyűzettel vagy "magyarítottal", Windows nélkül.

Ellenben kb hasonló áron kapok egy 10-11. generációs I3-as processzorú ugyanúgy 8 gigás DDR4-es rammal, valahol Windows-al, valahol Windows nélkül, egy zsír új notebook.

Az anyaghasználaton kívül mi szól még a használt üzleti mellett?

Bármilyen tesztet olvastam, a mostani 10-11 generációs I3 processzorok sokkal jobbak, mint a régebbi, mondjuk 7-8. generaciós I5 I7 processzorok.

Vagy én vagyok a hülye?

2022. okt. 23. 13:11
 1/6 A kérdező kommentje:

[link]

Használtan ezt néztem

Újonnan pedig ezt:

[link]

Csak szerintem éri meg az új, nem használt?

2022. okt. 23. 13:15
 2/6 anonim ***** válasza:
31%

Nem te vagy hülye. Papíron mindig tök jól hangzik ez a mondás, hogy "hát vannak használt üzleti laptopok". Ja vannak, csak 90%-ban azok pont azért lettek leselejtezve egy cégnél, mert már nem éppen mai darabok. Ami meg tényleg jó, annak meg meg is kérik az árát.

Mondjuk most el fogok térni a tárgytól: nagyon alsóhangon 250 alatt nem fogsz értelmes laptopot kapni. Ezeket az olcsó vackokat kerülni kell, amiket linkeltél. És nem, ezek akkor sem jók, ha csak filmezni meg netezni kell. Egy laptopot nem 1-2 évre vesz az ember, hanem általában 3-4-5 évre. Egy most "éppen jó" laptop 2 év múlva már nem lesz éppen jó, 4 év múlva meg már falhoz vernéd.

- Felejtsük el a 8 giga ramot. Legyen benne 16 alapból. (Ezt egyébként könnyű utólag is bővíteni, de minek akarsz vele szórakozni, ha vehetsz olyat, amiben már van annyi.) A mai böngészők (meg a weboldalak) csak úgy zabálják a memóriát.

- Felejtsük el a 256-os SSD-t. Persze, elég, ha SZIGORÚAN nem tárolsz semmit a gépeden. De hát van ilyen ember? Egy 512-es háttértár szerintem kell, speciális esetekben lehet elég a 256, de akkor ezt nagyon gondold át (a 128 meg már akkor sem).

- Én mindig azt tanácsolom, hogy a belépő szintű processzorokat is érdemes kerülni. Persze, elég egy i3, vagy egy Ryzen 3-mas sorozat, de csak pár tízezer forint ráfizetés a feljebb pozícionált i5-ös vagy Ryzen 5-ös sorozat és máris sokkal jövőállóbb a laptop. (Persze ezekből is több fajta van és a generációkra is érdemes figyelni, de úgy látom, hogy ezzel tisztában vagy.)

- A használt laptopokra általában 1 év garit szoktak adni. A legócskább új laptopra is megadják már a 3-mat, ez szerintem sokat számít.

- Nekem továbbá az a magánvéleményem, hogy az üzleti laptopok tényleg masszív összeszerelése CSAK akkor előny, ha sokat cipeled a laptopot. És most nem arra gondolok, hogy néha beülsz vele a fotelbe, hanem ha napi rendszerességgel cipeled a házon kívül is. Az átlagember pedig ilyet nem csinál, ez leginkább akkor fordul elő, ha munkára használod a gépet.

2022. okt. 23. 18:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Mellette elvileg az kellene, hogy szóljon, hogy jobb minőséget kapsz, jobb felszereltséget, jobb teljesítményt, olcsóbban.

Ezek közül a jobb anyaghasználat van meg jelenleg, a többi elolvadt. Egy új gépben viszont felszereltségileg ugyanolyat vagy jobbat kapsz ma.

Tehát fhd ips kijelző, MAGYAR(!) világítós bill (mert ugye az üzleti szarok 90%-a külföldről behozott elektronikai hulladék), még ha két magos a proci (pl 1115G4) az is megeszi reggelire a régi 4 magosokat, de amd 5300U vagy intel 1125G4/1135G7 már 4 magosak, amd 5500U már 6 magos!!

RAM és SSD pedig nem tétel, bármikor bővíthetőek, 10 ezer alatti ráfordítással.

2022. okt. 24. 06:15
 4/6 anonim ***** válasza:

Inkább vedd meg a Thinkpad-et

Vettünk a céghez két hasonló olyan Ideapad-ot, fél év után az egyiken a wifi a másikon a touchpad halt be, arról nem beszélve, hogy kézbe félősen veszi fel az embert mert a saját súlya alatt meghajlik XD

2022. okt. 24. 09:10
 5/6 anonim ***** válasza:

Mindkettő mellet és ellen vannak érvek.

Először is, aki használt laptopot keres, az elsősorban azért keres használtan, mert kevesebb a pénze. A használt laptop mellet ezért a legfőbb érv, hogy olcsóbb, mint egy új. Vannak természetesen drágább használt modellek is, aminek az áráért akár egy újat is vehetünk. Viszont ennek is kedvezőbb az ára, mint egy hasonló tudású új laptopnak (hiszen ha ugyanannyiba kerülne, senki nem venné meg a használtat). Ebben az esetben tehát a pénzünkért egy komolyabb tudású készüléket kapunk, mint amit újonnan vehetnénk.

Egy üzleti vagy Pro kategóriás laptop mind hardverileg, mind anyaghasználatban jobb az olcsóbb társainál. Egy ilyen készülék ára azonban több százezer forint újonnan, cserébe egy erősebb teljesítményű lapotpot kapunk, mint a normál használatra szánt modellek. Természetesen ami ma csúcsmodell, pár év múlva már nem lesz az, viszont teljesítményben még évek múltán is meghaladja a belépő (vagy akár haladó) kategóriás új laptopokat. Ha megbízható forrásból vásárolunk, egy ilyen készülékkel jobban járunk, mint egy hasonló áru újjal.

A használt laptopnál a leggyakrabban felmerülő kérdés, mi van ha azért adják el, mert rossz? Erre a válaszom, hogy csak megbízható forrásból szabad vásárolni. Sok kereskedő egy éves (vagy akár több éves) garanciát vállal a használt laptopra (igen, használtan is vehetünk garanciával). Az egy év alatt pedig garantáltan elő fog jönni, ha valamilyen rejtett hiba van benne, ezért egy ilyen készüléket nyugodtan megvehetünk. Ezek a kereskedők azért mernek rá garanciát vállalni, mert egyenként átnézik és leellenőrizik ezeket a készülékeket, ami rossz, az valószínűleg már ezen az ellenőrzésen nem megy át.

Gyakori eset, hogy külföldről hoznak be használt laptopokat és számítógépeket. Ezeket többnyire vállalatoktól vásárolják meg, egyben több készüléket. Sok használt laptop webáruház foglalkozik ezzel. Nagyon kedvező árban nagyon jó gépeket ki lehet fogni, amik nem is biztos, hogy sokat futottak üzemórában.

Egy használt számítógép esetén kisebb az amortizáció (elértéktelenedés). Ha egy új gépet kihozunk az üzletből, rohamosan csökken az értéke (ha egy hónap múlva meggondoljuk magunkat, és el szeretnénk adni, kb. 25%-al kevesebbet ér). Használtnál viszont lassabb az értékromlás (az egy hónapos példánál maradva nyugodtan kérhetünk annyit, mint amiért mi vettük).

Az új laptopnál azt kell megfizetni, hogy előttünk senki sem használta. Egy új gépet biztosan nem azért adnak el, mert rossz. Új laptopnál ha garancia kiterjesztést is veszünk, akkor akár öt éves garanciánk is lehet rá.

Az új laptop újabb technológiát használ, újabb szoftverek (pl. driverek) vannak hozzá.

Laptop esetén fontos az akkumulátor üzemidő is, újnál ez biztosan nincs elhasználódva.

Cserébe drágább.

A használt laptop kicsit olyan, mint a szerencsejáték. Ha megkapod és teszteled, akkor tudod meg, jó vagy rossz vétel volt-e. Azaz ki kell fogni!

Én nemrég vettem használtan egy 2 az 1-ben laptopot (ez laptop és tablet egyben). A cég (akitől rendeltem) Németországból hozatta, ezért billentyűzet matricás (ez egyáltalán nem zavaró vagy csúnya). Ez egy pro verziós laptop, azaz magasabb minőséget képvisel. Amikor megkaptam, állapotban olyan volt, mint az új (ránézésre nem sokat használták). Márpedig ha sokat használnak egy laptopot, akármennyire is vigyáznak rá, az meglátszik rajta. A diagnosztikában meglehetett nézni, mennyi volt a teljes üzemidő, megdöbbentem, mert mindössze 400 óra körül volt (pár hónap alatt én többet teszek majd bele). Az akkumulátora sem használódott el, kb. hat órát bír. Árban viszont a fele sem volt, mint egy hasonló tudású új laptop lett volna, és szinte új volt, amikor megkaptam. Természetesen egy év garancia van rá, így nyugodt lehetek, hogy jó.

2023. febr. 7. 17:14
 6/6 anonim válasza:
enyém egy lenovo üzleti laptop (ThinkPad). 2020 végén vettem, használtan persze, és szerintem még mindig tökéletesen működik, semmi baj nincsen vele, minden tökéletesen fut rajta. 2 év garanciát is kaptam rá. igaz, hogy külföldről behozott, mert ez is matricás, de szerintem sem zavaró, az üzemideje is kb. 4 óra. szóval szerintem abszolút megéri üzleti laptopot használtan venni, mert jobb minőséget kapsz kevesebb pénzért. már ha a forrás, ahonnan veszed, megbízható és ad rá garanciát.
2023. júl. 3. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!