Linux. A swap memót ki szabad kapcsolni aközben, hogy már pakolt bele a linux? Megtettem, ez nem okoz semmilyen gondot?
Folyamatosan, másodpercek alatt kiürítette a swap-ot a linux, amikor kikapcsoltam, legalábbis a grafikus felület így mutatta.
Nem okoz bajt, ha nem üres swap-ot kapcsolok ki?
Evvel csináltam:
swapoff -a
Hát nem tudom. Én nem szarakodnék ilyenekkel. Erre szerintem jó megoldás a zRam.
"Értéke 0 és 100 között lehet, alapértelmezetten 60. Minél nagyobb ez az érték, a kernel annál agresszívebb swappolásba kezd. Hogy jobban értsd: az alapértelmezett 60-as érték azt jelenti, hogy ha a memóriának már csak nagyjából a 40%-a szabad, akkor elkezd swappolni. Ha az érték 0, akkor csak OOM megelőzése céljából swappol, vagyis akkor, ha már nincs több lefoglalható szabad memória."
"0: swap is disable
1: minimum amount of swapping without disabling it entirely"
"Some users though want the full cake and that means that they set swapping to “1” or even “0”. “1” is the minimum possible “active swapping” setting while “0” means disable swapping completely and only revert to when RAM is completely filled. While these settings can still theoretically work, testing it in low-spec systems of 2GB RAM or less may cause freezes and make the OS completely unresponsive."
g-ford --> "Néhány felhasználó azonban a teljes tortát szeretné, és ez azt jelenti, hogy a swap-et „1”-re vagy akár „0”-ra állítják. Az „1” a minimálisan lehetséges „aktív swap” beállítás, míg a „0” a swap teljes letiltását jelenti, és csak akkor tér vissza, ha a RAM teljesen megtelt. Bár ezek a beállítások elméletileg még működhetnek, az alacsony specifikációjú, legfeljebb 2 GB RAM-os rendszereken történő tesztelés lefagyást okozhat, és az operációs rendszer teljesen leállhat."
#12 > "Ha a swappiness érték 10, akkor amint eléri a RAM a 10%-ot, egyből swappolni fog"
Nem, pont fordítva, 10% szabad memóriánál. Minél kisebb érték, annál kevésbé használja a swap-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!