Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Linux. A swap memót ki szabad...

Linux. A swap memót ki szabad kapcsolni aközben, hogy már pakolt bele a linux? Megtettem, ez nem okoz semmilyen gondot?

Figyelt kérdés

Folyamatosan, másodpercek alatt kiürítette a swap-ot a linux, amikor kikapcsoltam, legalábbis a grafikus felület így mutatta.

Nem okoz bajt, ha nem üres swap-ot kapcsolok ki?

Evvel csináltam:

swapoff -a

2022. okt. 21. 18:47
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
86%

Elvileg a rendszer kezeli azt a helyzetet, amikor nincs elég szabad RAM a swap visszatöltéséhez. Ilyenkor felfüggeszti a műveletet és akkor üríti / kapcsolja ki a swpat-et, amikor már elég RAM áll rendelkezésre.

[link]

2022. okt. 21. 19:16
 2/17 A kérdező kommentje:

Értelek, de egész konkrétan engem az érdekel, nem rondítottam-e bele a rendszerbe, nem okoztam-e kárt, amikor volt tartalom a Swap-ben, és beírtam ezt a parancsot:

swapoff -a

Egy hete volt kb. Annyit észleltem, hogy egy grafikus rendszerállapotjelző néhány másodperc alatt lecsökkentette a Swap tartalmát nullára, azóta se észlelek problémát, na de ha mégis...? Jó volna tudnom, nem káros-e kiadnom ezt a parancsot, amikor van valamennyi tartalom a Swap-ban, nehogy később rosszul jöjön ki a lépés.

2022. okt. 21. 19:47
 3/17 anonim ***** válasza:
81%
Ha mondod neki, hogy swapoff, akkor a swapben levő adatokat visszateszi a memóriába. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor nem kapcsolja ki a swapet, ehelyett "cannot allocate memory" hibaüzenetet fog adni, ahogy azt az első válaszadó által linkelt oldalon is írják. Ha hagyta kikapcsolni, akkor nem lesz bajod.
2022. okt. 21. 21:16
 4/17 A kérdező kommentje:
Mindkettőtöknek köszi! :) Szóval a lényeg, bármi is a helyzet, nem lesz baja se a szoftvernek, se a hardvernek. :)
2022. okt. 21. 21:19
 5/17 anonim ***** válasza:
0%

Senki nem távolbalátó, szóval azt hiába kérdezed, hogy a te disztród a te gépeden mit művelt, garanciát is hiába vársz, hogy a te adataid nem sérültek. Olvastam olyat is, hogy a már futó rendszeren nem szabad / nem illik kiadni ilyen utasítást, mert semmi nincs garantálva, bár ez valószínűleg egy jóval régebbi kernelre lehet igaz.

Egyébként ha mondjuk erőből megszüntette a swap-et és egyes lapokat simán kidobott (és a page-fault jellegű hibákat is elkerülte), akkor sem valószínű, hogy szoftverben hiba történne. Hasonló helyzet, mintha futás közben kihúznád a falból a táp villásdugót.

2022. okt. 22. 04:50
 6/17 gentoojedi ***** válasza:
Futó rendszeren nem szabad ilyet csinálni, mert anomáliák léphetnek fel. Amúgy mi az oka, hogy kikapcsoltad? Miért zavart, hogy van?
2022. okt. 23. 11:12
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Gentoojedi, kaptam itt egy tanácsot, hogyan szabályozhatom a swap-et. Gondoltam, kipróbálom.

Kérdés: mikor szabad kikapcsolni a swap-et linuxon? Csak ha üres? Más esetekben is?

2022. okt. 23. 21:34
 8/17 anonim ***** válasza:
"mikor szabad" - Inkább úgy mondanám, hogy szkriptbe "illik" tenni, hogy induláskor kapcsolja ki, mielőtt elkezdené használni. De javasolt inkább a swappiness értéket állítani.
2022. okt. 24. 16:35
 9/17 A kérdező kommentje:

Boot-oláskori kikapcsolást hogyan lehet megvalósítani automatizálva? Konkrét példa? Valamilyen bash shell-t kell írni, vagy hogyan?

Swappines érték? Hogyan?

2022. okt. 24. 22:26
 10/17 anonim ***** válasza:

[link]

Cikk utolsó mondata.

2022. okt. 25. 01:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!