Melyik monitort vegyem?
Tudom ennyi pénzért lett volna FHD 280Hz is. Ahol esetlegesen nagyobb különbséget vettem volna észre a 165Hz-hez képest. De nekem ívelt monitorra van szükségem. Ezért döntök 240Hz-s mellett.
A 165Hz és a 240Hz közt van annyi különbség, hogy érdemes legyen megvenni. Tehát legalább egy közepesen észrevehető különbség. Vagy inkább a jobb felbontás éri meg. Esetleg várjak, hogy a 280Hz ívelt monitorok árai kicsit lejjebb menjenek? Főleg egy mai szemmel viszonylag gyenge gép mellé. Egy ilyen mellé.
Ryzen 7 2700 3.2GHz
A320 lap
600W tápegység
Msi GeForce RTX 2080 Ti 11Gb
2x8gb 3333mhz ram
Ez nem egy erőgép tudom, hogy ilyen 240-280+ fps-re nem igazán alkalmas. De én játszok régebbi játékokkal is. És azokba bőven van némelyikbe 450 fps is.
Pl Valorant, Cs:Go, Rainbow Six Siege, Pubg.
Pubg az inkább FHD Mediumon megy ilyen 300+ fps-el.
Mindkettő VA, tehát KUKA!! Elektronikai hulladék, ahogy legördültek a gyártósorról.
IPS paneles monitort találj.
VA előnye az IPS-sel szemben: jobb kontraszt...
...CSAKHOGY!!! Ívelt kijelzőn szinte lehetetlen elkerülni az ún backlight bleeding jelenséget VA panel esetén, tehát az egyetlen előnyét is bukod, kb 90-95% valószínűséggel, mert ennyire szarok az ível VA paneles monitorok.
VA panel hátrányai: pocsék betekintési szögek, fakó színek, black smearing, fos válaszidő, stb...
Tehát teljesen mindegy, hogy hány hz-es egy VA panel, mert úgysem tudja változtatni olyan gyorsan a színt, képkockákat, tehát folyamatosan csak egy elmosódást mutatnak, mintha beépített motion blur lenne benne.
Ívelt kijelző esetén pedig csak egy bizonyos pontban jó a kép, ha lejjebb, vagy kicsit oldalra, vagy kicsit hátrébb ülsz, már torzulnak a színek.
Azaz az ívelt VA egy 💩
Ha ívelt kell és magas képfrissítés, jó válaszidővel, akkor IPS
IPS előnye a kiváló színek, és a nagy betekintési szögek, minimális torzulás.
Ami viszont nem garantált egy IPS-nél, de képesek rá azért a közép-felsőbb modellek, a jó válaszidő és a magas képfrissítés. És a kis lamellák is egész gyorsan nyílnak-csukódnak, tehát nem lesz motion blur-szerű képösszemosódás.
Persze nem tökéletes ez sem... tökéletes megjelenítést ebből a szempontból csak az OLED-ek tudnak jelenleg. Ott ugye nem mozgó alkatrészek miatt változik meg a szín és a fényerő, hanem a pixelek önmagukban ffénykibocsájtók, és iszonyat reszponzívak, azonnal megjelenik rajta az új képi információ, és emiatt brutális éles a kép, a mozgások zseniálisak. Bár talán még csak 120-160hz körül járnak, de egy OLED 120 hz szarráver egy IPS 240 hz-et, mert az IPS egyszerűen folyamatos lemaradásban van.
De vissza a pénztárcádhoz, mert nyilván egy OLED nem fog beleférni 😃
IPS-ek között nézelődj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!