AM4, Socket 1200 vagy 1700 foglalatra érdemes "időtállóan" építeni most?
Ha jelenleg (2022 augusztus-szeptember) veszek gépet, Intel vagy AMD alapokra érdemes építeni?
Az "időtállóságot" úgy értem, hogy ha mondjuk 3-4 év múlva hirtelen elromlik az alaplap, kapjak még alaplapot, amibe betehetem az alkatrészeket...
Egyébként irodai konfignak mennyire jó egy kétmagos Pentium 4? Emlékszem amikor 2007-ben nagy lelkesen megvettem az Athlon 64x2 kétmagost aztán 2013 körül már semmmire se volt jó, sokat laggolt még simán csak az oprendszer futtatásakor is, stb.
LGA 1700-nál is csak a prémium Z chipes lapok fogják támogatni a 13. generációt.
AM4-et én sem javaslom új konfignál, ha van időd várd ki a az AM5-öt. Vagy vegyél 1700-as lapot, azzal elleszel 4-5 évet.
"Egyébként irodai konfignak mennyire jó egy kétmagos Pentium 4"
Offline állapotban pl. word-re XP alatt tökéletes, másra alkalmatlan.
A válaszokat, javaslatokat köszönöm.
Intel 10. generációs "Pentium Gold" processzorra gondoltam, ami szintén kétmagos, de már "nagyobb teljesítményű".
"Egyébként irodai konfignak mennyire jó egy kétmagos Pentium 4"
Pentium 4 -ből nem létezik kétmagos csak 1 magos Hyper Trading -el.
Hát igen, nem mindegy hogy Pentium 4 vagy Gold 😁
Az irodai gépbe jó lesz, de tényleg csak irodai felhasználásra. Másra gyakorlatilag alkalmatlan, nem véletlenül kerül 20 ezerbe úgy hogy közben LGA1200.
"Egyébként irodai konfignak mennyire jó egy .. Pentium 4"
Ennyire sok ellenséged van az irodában..?
Egy 10. generációs Pentium Gond -ot azért még ne írjál le. Hyper Tradinges (2 mag 4 szál) mint ha egy 8. generációs i3. ról beszélnénk. Simán jó iroda célra, sőt még a 10. generáció 2 magos Celeronja is. Csak legyen mellette 8 GB RAM és lehetőleg SSD is.
Viszont a Pentium 4 már retro -n kívül mai szemmel csak szado-mazo funkciókat láthat el. Irodai célra csak a munkát lassítaná. Esetleg vezérlő célszoftverét elfuttatja egy laborban vagy gyártósoron net nélkül.
Jelenleg az időtálló opciók csak a szeptemberben megjelenő AM5 ös X670 és B650 lapok lesznek Ryzen 7000 procikkal.
Az LGA 1700 foglalat megint csak 2 generációt fog támogatni. Tehát a 14. gen intelek már megint másik foglalatba mennek majd Ryzeneknél pedig azt ígéreték megint hasonlóan hosszú lesz az AM5 támogatása. Gondolom legalább 3 4 generáció
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!