Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Anyagfáradás miatt nem lehet...

Anyagfáradás miatt nem lehet elkerülni, hogy pár év után drasztikusan belassuljon egy egyébként prémium kategóriának számító PC is?

Figyelt kérdés

Nagyjából 15-18 éve használok játékra számítógépet, és a saját tapasztalatom, hogy 3-4 év alatt bármit teszek elkezd belassulni a PC.

Hiába csinálok tiszta telepítést, friss driverek stb. nem segít.

Pl van egy 2015-ös játék ami egy 2015-ben vásárolt új gépen tökéletesen fut 100+ FPS stb. Viszont 2020-ban ugyan az a játék patchelések nélkül ugyanazon a PC-n már csak kevesebb FPS-el akadozva mikrólagokkal teljesít.

Eddig mindegyik PC-m ezt csinálta.

Most vettem egy új gépet 950 ezerért, soha nem a legolcsóbb gamer hardverekből gazdálkodtam, mégis eddig mind a 3 gépem a drasztikus lassulás miatt került lecserélésre.

Szóval elképzelhető, hogy valamiféle anyagfáradás miatt csökken a teljesítménye a hardvereknek az évek alatt?

Nem értek hozzá azért kérdezem. Laikusként arra gondolok, hogy a használattól de még a nem használattól is képes bárminek a minősége romlani. Pl. egy autót ha használunk akkor kopik a gumija, de ha csak évekig a garázsban tároljuk akkor ugyanúgy tönkre mehet rajta a gumi, a folyamatosan dolgozó kémiai folyamatoknak köszönhetően.

2022. júl. 20. 05:09
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
Nem fog egy elektronikus eszköz "anyagfáradás" miatt belassulni.
2022. júl. 20. 06:23
 2/9 anonim ***** válasza:
90%

Nem anyagfáradás van.

Ami hardveres: A CPU és a GPU alatt gyárilag gyakran van gagyi paszta. Az pár év alatt kiszárad és romlik a hűtés. Egy jó minőségű paszta azonban sokáig jó.

Ami nem hardveres:

A programokat folyamatosan frissítik (ide értve a Windows-t is). A frissítések általában újabb vasra vannak optimalizálva, mint az eredeti.

A Windows is a programok is szeretik nem letörölni maguk után az átmeneti adatokat. Egy nagytakarítás/újratelepítés gyakran képes "csodára". A közelmúltban volt egy érdekes élményem:

Ügyfél számítógépet akart cserélni. Valóban elképesztően lassú volt a gépe. Leszedtem a felesleges/elavult programokat. Elvégeztem egy szoftveres "kis takarítást", fizikailag kitakarítottam a gépet. Egy bő óra alatt sikerült használható állapotra hozni. A gépvásárlást pár hónappal eltoltuk.

2022. júl. 20. 06:28
 3/9 anonim ***** válasza:
27%

Az általában nem anyagfáradás, hanem az operációs rendszer patchei amit magától végez, lassíthatják, illetve a szükséges illesztőprogramok kódja is változik. Ott van az háttértár kopása, sérülése, azt is töredezettség mentesíteni kell, de az nem anyagfáradás, csak simán kopás.

Esetleg még a hőingadozás miatt lehet csökken a teljesítmény, tipikusan processzor és videokártya, terhelés alatt 70-80C fok is befigyelhet, normál esetben pedig 20C fok körül van. Hosszútávon ha nem megfelelő a hőelvezetés (nincs pucolva a gép, nem pasztázod újra stb) attól megéghet egy kicsit.

2022. júl. 20. 06:29
 4/9 anonim ***** válasza:
11%

Tápod típusa?

Eredeti a windows meg a játékok?

Szoktad takarítani a gépet?

Nekem 8-9 éve van gép játékra de sose tapasztaltam lassulást.

Tápod is befolyásolhatja hisz az adja le az áramot az a gép lelke hosszútávú hatásai rosszak lehetnek ha gyatra a minősége

2022. júl. 20. 07:06
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
A már említett paszta kiszáradása miatt lassul be a legtöbb esetben.
2022. júl. 20. 09:30
 6/9 Szirty ***** válasza:
87%

"Pl. egy autót ha használunk akkor kopik a gumija"

Igen. De az irányjelzője nem villog lassabban!

2022. júl. 20. 10:07
 7/9 anonim ***** válasza:
32%
Ne frissítsd a rendszered, és ugyanolyan gyors marad. A frissítések belassítják (ugyanakkor meg muszáj telepíteni). Vagy ez, vagy az.
2022. júl. 20. 13:20
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha kiszárad a paszta azt amúgy is észrevenné, elég lenne a hőmérsékleteket megnézni...
2022. júl. 20. 14:32
 9/9 anonim ***** válasza:
4%
táp tipusa?
2022. júl. 20. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!