"Én arra vagyok kiélezve: miért ne lehetne bármilyen szóhosszal építeni egy számítógépet?"
Szükségünk van rá? Kevés már a 64 bit? Ha ezt is kinőjük, mint a 8/16/32-t akkor majd váltunk.
2022. jún. 8. 18:56
22/70 anonim válasza:
Azért tartunk 64 bitnél, mert 8 biten 256 byte, 16 bite 64 kbyte, 32 biten pedig 4 Gbyte memóriát lehet (trükkök nélkül) megcímezni. És ez kevés volt. Úgyhogy jött a szélesebb busz. De a gyorsaság ettől teljesen független. Sőt, a Pentium 4-ben nem véletlenül volt 16 bites ALU, a magórajel dupláján. Kevesebb tranzisztor, nagyobb sebesség. Szóval én elhiszem, hogy számodra a kettő egyenértékű, de a valóság nem úgy működik.
2022. jún. 8. 18:58
23/70 anonim válasza:
Kérdező: Azért maradtunk 64 bit-en, mert a 32 bit-ről 64 bit-re való ugrás olyan nagy fejlődést hozott, hogy jelenleg nincs értelme foglalkozni vele, máshol érdemes a sebességet növelni. Lásd a játékos processzoroknál a Ryzen 7 5800X3D-nél az L3 cache megtriplázása óriási sebességnövekedést hozott játékok alatt, mert specifikusan arra fejlesztették. Ha professzionális berkekben gondolkodunk, akkor meg az nVidia például szuperszámítógépeket készít és ott a GPU, ami egyfajta processzor sebessége ami fontos és nem a grafikai teljesítményre gondolok, hanem például a mesterséges intelligenciára.
2022. jún. 8. 18:59
24/70 A kérdező kommentje:
"Egy mai processzor átlagos teljesítményfelvétele 65-85 watt körül van.
Igen, és egy porszívóé? 850 watt
Nem értem, miért egy számítógépet kell korlátozni és pl. nem egy porszívót?
Idióta vagyok?
2022. jún. 8. 19:22
25/70 A kérdező kommentje:
Mégegyszer. Idióta vagyok? Ok. De miért egy számítógépet kell korlátozni, és nem egy porszívót???
2022. jún. 8. 19:25
26/70 anonim válasza:
"De miért egy számítógépet kell korlátozni, és nem egy porszívót???"
Mert a porszívót tudod hűteni a saját motorjával,de egy 850Wattos processzort mégis mivel hűtenél?
2022. jún. 8. 19:25
27/70 anonim válasza:
Kérdező, ugye nem komolytalankodsz? A porszívó egésze 850W-ot vesz fel, ha egy átlagos méretű processzor adna le 850W-ot, nem lehetne lehűteni. Ez már fizika, nem informatika. Így is az RTX 3080 12GB-osom aminek a GPU-jának a felülete 628 mm², 350W-ot eszik és okádja a meleget 3 slotos 3 ventilátoros hűtéssel lehet 70 fokon tartani, az elvezetett hő meg szépen dob 2-3 fokot a számítogépes szobában. Csak gondolj bele milyen óriási hőterlemés lenne, ez asztali PC-knél és professzionális számítogépeknél sem lenne praktikus.
2022. jún. 8. 19:31
28/70 A kérdező kommentje:
Mégegyszer, engem nem a megcímezhető memória érdekel. Hanem hogy miért nem lehet tetszőleges méretű processzort építeni???
Mi a gátja?
Állítólag az a gátja, hogy kis méretekben nem lehet hűteni.
Az én kérdésem, még egyszer: miért ne lehetne egy proci akármekkora?
Eddig kaptam klassz válaszokat, de, nem az igait.
2022. jún. 8. 19:45
29/70 A kérdező kommentje:
De egy proci az nem porszívó.
2022. jún. 8. 19:48
30/70 anonim válasza:
Mi a gátja? Praktikusság. Meg lehetne-e építeni egy nagy CPU-t? Igen, de pénzkidobás lenne és a méret nem egyenesen arányos a teljesítménnyel. Olyan lenne, mint a világ legnagyobb palacsintája, oké létezik, egy napig hír és kész.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!