Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Alaplap, cpu vagy táp hiba lehet?

Alaplap, cpu vagy táp hiba lehet?

Figyelt kérdés

Adott egy MSI MPG Z490 Gaming Plus lap. Ma konkrétan ezt csinálja: Nincs csippanás se semmi, a monitoron közép tájon egy - jel van kinn. A CPU-tól jobbra a ledeknél sorban CPU - RAM - VGA - Boot. Sorban felvillan egy pillanatra CPU majd RAM de azok ki is alszanak és a VGA világít folyamatosan.

Elvileg VGA error. Kivettem a VGA-t (1070Ti) beraktam helyette egy 1050Ti-t, azzal is ugyanez. Végső soron gondoltam annak külön táp sem kell csak az alaplapi tettem bele egy zsír új 1030-at, de azzal sem jutottam tovább.

Valahol olvastam hogy volt akinél a tápcsere oldott meg ilyesmit de angol oldal annyira nem értettem meg nem is teljesen ilyen a lap. A táp viszont alig egy hónapos Cooler Master MWE 2 Gold, 750w, a régivel sem volt baj viszont mivel öregvolt gondoltam kicserélem.

Szerintetek mi lehet a gond? CPU-ra ami egy 10400F azért gondoltam mert ugye elvileg az vezérli a PCI-E sávokat, viszont arra meg nem ad ki errort.

2022. jún. 1. 18:45
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez közvetlenül tápcsere után jött elő? Jól lett minden bekötve a tápról?

Tedd át a videokártyát a másik hosszú PCI-E slotba, azt a chipset vezérli. Ha ott gond nélkül indul akkor processzor/lap probléma, ha ott is ugyanez akkor viszont más.

2022. jún. 1. 19:21
 2/10 A kérdező kommentje:
KB egy hónapot üzemelt. Próbáltam másik slotot is
2022. jún. 1. 20:02
 3/10 A kérdező kommentje:
Egyébként én írtam ki a kérdést az Aorus Ultra lapról, azt rendeltem helyette mert gari elég hosszu lehet és munkához is kell a gép, remélem nem CPU mert akkor feleslegesen cseréltem lapot. :(
2022. jún. 1. 20:38
 4/10 A kérdező kommentje:
Egyébként megprobáltam azt is hogy egyáltalán nem volt benn VGA, akkor is világítva maradt a VGA led, de csippanást ugy sem hallottam hogy tovább jutott volna.
2022. jún. 1. 20:39
 5/10 anonim ***** válasza:

Csak processzorral nem is fog elindulni, mert F-es, vagyis nincs benne IGP, mindenképp kell egy dedikált videokártya és minden monitort a dedikált kártyá(k)ra kell kötni, az alaplapi monitor kimenetet hanyagold.

Én a kártyát beraknám az alsó 16x PCI-E slotba is, ha elindul (bár lassú lesz) akkor az alaplap adta meg magát.

CMOS resetet próbáltad? Táp hátul lekapcs, elem ki, megnyomod az elindító gombot párszor, aztán elem vissza. Dátum idő stb be kell állítani, ennyi.

2022. jún. 1. 20:51
 6/10 A kérdező kommentje:

Igen, megpróbáltam az alsó slotot is, akkor is teljesen azonos. VGA nélkül csak azért próbáltam, hogy hátha akkor hallom a csippanást, de ugyanúgy csak a jelző led világított.

De tegnap meg még minden rendben működött, leállítottam, ma meg már nem tudtam bekapcsolni.

Illetve resetet is próbáltam, áramtalanítottam, elemet kivettem pár percre.

2022. jún. 1. 20:54
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem lehet hogy a bios-al van valami?
2022. jún. 2. 05:09
 8/10 A kérdező kommentje:
BIOS-ig el sem lehetett jutni sajnos.
2022. jún. 2. 16:01
 9/10 anonim ***** válasza:

Csak azért mert nekem bios frissítés után volt 1x ilyen.

Valahogy elindítottam a javítást és visszarakta az alapot.

2022. jún. 2. 17:57
 10/10 A kérdező kommentje:
Nem volt ilyesmi itt, BIOS talán 1 éve volt frissítve.
2022. jún. 2. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!