Pentium 4-es gép nem ismeri fel az optikai meghajtókat?
Van egy régi P4-es gépem. Windows XP volt rajta most újra akartam telepíteni, de nem ismeri fel az optikai meghajtót, többet is kipróbáltam a BIOS-ban sem jelenik meg. Egy 80GB IDE Samsung HDD van benne. A gépben egy Gigabyte alaplap van és vannak az alaplapon SATA portok is, de sem az IDE sem a SATA meghajtókat nem ismeri fel a gép. Ami furcsa, hogy volt a gépben egy RAID vezérlő kártya, amit még az előző tulaj rakott bele és ha arra kötök rá egy SATA meghajtót úgy már felismeri a DVD meghajtót viszont hibaüzenettel megáll a Windows
telepítés már az elején. Valami ötlet, hogy mi lehet a gond?
Azt nem értem, hogy az előző tulaj minek rakhatta bele ezt a RAID kártyát, talán már neki se működtek a SATA és IDE portok a lapon, talán zárlatosak lehetnek? Mert egy ilyen gépbe szerintem tök felesleges RAID kártyát tenni.
Nincs semmi baja, csak rosszak a bios beállítások. Vedd ki /tiltsd le a raid kártyát is. Nem IDE hanem Enhanced mód kell neked (azon belül is sata only talán).
Ezen régi gépek IDE módja még csak 4db ide eszközt mutat a win95 kompatibilitás miatt, ezért nem látod amit keresel. Raid módot is felejtsd el.
"hogy amikor a P4 volt mainstream még nem volt DVD meghajtó"
Az első PC-s DVD meghajtó laza 3 évvel a Pentium 4 előtt került piacra.
" Mert egy ilyen gépbe szerintem tök felesleges RAID kártyát tenni."
Szerinted. Mások szerint meg a Raid szintén évekkel megelőzte a Pentium 4-et és szükség is volt rá néhány helyen.
Szerintem is elsőre dobd ki a RAID kártyát, nyomj egy CMOS resetet, állítsd be rendesen a bioosban az IDE/SATA eszközöket és menni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!