Intel Core 1135G7 Turbo probléma. Megoldás?
Sziasztok!
Vásároltam egy Dell Inspiron 5402 laptopot. A laptopban egy I5 1135G7 11. generációs I5 processzor van. A CPU oldala az intelnél: [link]
Azért vettem ezt a laptopot, mert az Intel szerint 4.2 GHz-re tud felmenni az egyik mag. (Tehát akkor amikor csak az egyik mag van használva.) Ezért is választottam ezt a laptopot és egyben ezt a CPU-t is, mert olyan processzor igényes programokat használok, amik csak egy magot tudnak használni (Igen, nem mai programok).
Viszont azt tapasztaltam és tapasztalom, hogy akár Cinebench-el tesztelve az egy magos teljesítményt, akár a programok futása közben (amik sajnos így nem futnak megfelelően), hogy nem megy fel 4.2-re a cpu, csak kb 3.7-3.8-ra.
A kérdésem az lenne, hogy miért van ez és mit lehetne ellene tenni? A tápcsatlakozó be van dugva. Windowsban az energia gazdálkodásnál fel van rakva, hogy a teljesítmény helyezze előtérbe. Nem fut semmilyen háttérfolyamat amikor a tesztek futottak, szóval tényleg csak 1 mag volt nagyon használva.
A laptop hivatalos oldala, ahol szintén le van írva, hogy képes felmenni 4.2-ig: [link]
Egy fontos különbséget viszont észrevettem, hogy a Dell oldalán 15W van a processzor fogyasztásához írva, míg az Intel oldalán és a Wiki-n is 28W van feltüntetve a CPU-nál. Továbbá a tesztek közben az MSI Afterburner szerint is 14-16W között ugrált csak a CPU. Próbáltam ezt a BIOS-ban átállítani, de sajnos ilyen lehetőséget nem találtam.
Wiki cikk: [link]
Itt a táblázatban látható a a különböző TDP-knél a Base frequency és a 15W-nél ez az érték 1.4 GHz. A feladatkezelő is ezt írja alap frekvenciának nem pedig a 2.4-et.
Tehát ha minden szál ki van használva akkor az ígért 3.8 GHz helyett csak kb 3.2 re mennek fel a magok.
Ha pedig csak egy mag van kihasználva akkor pedig az az 1 az ígért 4.2 helyett csak kb 3.7-3.8-ra megy fel.
Ha bárki tudja, hogy hogyan tudnám megoldani ezt a problémát, vagy ha tényleg a TDP-vel van a baj, akkor azt hogyan tudnám megemelni a gyári 28W-ra, akkor nagyon megköszönöm a segítséget!
Megjegyzés: A hőmérsékletekkel nincs baj, a ventillátor soha nem prögött olyan nagy fordulaton. A hőmérséklet sem haladta meg soha a 60 fokot.
Itt pedig fel van tüntetve
Ha van a biosban "Intel SpeedStep" beállítás, akkor tiltsd le.
De figyelj a melegedésre utána.
Igen, megnéztem most, ez sajna csak a H vagy K végűeknél működik.
Ennek a kikapcsolása az automatikus frekvencia állítását kapcsolja le. Azaz fixre állítod vele. Azt gyanítom, hogy a laptop gyártó nem engedi az alapnál feljebb így mert a laptopnak nincs olyan hőelvezetése hogy tartósan megbírja így.
Valami freki állítás nincs ott még mellette?
Igen sajnos, ránéztem neked egy ilyen tuning blogra, ott is erre jutottak.
Pedig próbálkoztak azok is mindennel, sajna ezt a fajta procit még programmal sem lehet vezérelni.
Van egy throttlestop nevű program, abban tudsz szorzót powerpimitet meg hasonlókat állítgatni.
Annyi a bibi a tigerlakekkel, hogy undervoltolni sajnos nem tudod őket, hogy hűvösebbek legyenek, így érdemes laptophűtőt használni, amennyiben a gép saját hűtése gyenge. Ezt csak azért írom, mert van, hogy ezért nem tartja sokáig a turbó órajelét a proci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!