Miért nincsenek neten normális monitortesztek?
Épp egy monitor megvásárlásán gondolkodom, keresem, hátha van egy színvonalas, lényegre törtő, elfogulatlan teszt, ami nem áradozik, nem ugyanazt a marketing bullshitet szajkózza, mint amit a gyártó weboldala, hanem kritikusan és semlegesen elemzi az egyes típusok képességeit, de nem találok ilyet. Minden reviewert megvettek kilóra?
Engem már annyi is örömmel töltene el, ha lenne a monitorokról egy jó minőségű videó és pár színhelyes, éles, nagy felbontású kép, miközben az EIZO online monitortesztet futtatják rajta. Akkor pl. látszana, mennyire foltosak a homogén színek, a fehér, szürke, mennyire sötétedik a kép a szélek felé, mennyire világít a fekete, meg hasonlók. De nem, semmi ilyen nincs. Miért? Vagy csak én nem találok?
Úgy értem ezzel mi bajod?
Hol láthatnád jobban a foltosodást, bevilágítást, pixelhibát, mint a homogén alapszíneknél vagy a fehér és fekete képernyőn?
1: Igen, az egész jó, nagyon korrektek a tesztjeik, főleg amiket az utóbbi időben csináltak. Pont ilyesmire gondoltam. Sajnos nincs rajta minden monitor, ami érdekel.
2,3: Az eizo teszt csak az általam használt monitor tesztelésére jó, nem review oldal. Én olyan oldalt keresek, ahol sokféle monitort teszteltek le technikai szempontok alapján, mentesen a fizetett ömlengésektől és a hibák feletti látványos félrenézésektől.
Amúgy lokálisan teljesen jó az Eizo, én is azzal tesztelem a monitorokat, amiket próbálgatok.
4: A színhelyességet nem tudom sehogy megnézni képek alapján, arra a műszeres leképezési eredmények alkalmasak. Viszont a foltosodást, a sarkok felé színeződést és a betekintési szöget fotókkal, videókkal nagyon jól lehet illusztrálni.
5: Annyit fizetnék egy ilyenért, amennyit minden más website megnézéséért: megnézem a reklámokat, vagy esetleg igénybe veszem az oldal által kínált kapcsolt szolgáltatásokat. Így működik az internet.
Figyelj, ha fontos munkára kell, akkor csakis előben kipróbált monitort fogsz úgyis választani.
Ha meg mondjuk valóban szakember
vagy, akkor meg úgyis tudod, hogy a pénztárcádhoz igazodva melyik lesz kb a legjobb választás. Azon a szinten már kevesebb a választék.
High end monditorokat ritkán tesztelnek olyanok, akik igazán értenek hozzá (az rtings pont ilyen amúgy, ők jókat csinálnak), érdemes inkább veterán szakemberek véleményét kikérni.
A youtubeon pl hiába nézel is kb bármilyen tesztet, hihetetlen mennyiségű f@szságot tudnak állítani a reviewerek. Ami nyilván consumer, vagy akár prosumer szemmel teljesen oké, egy szakembernek viszont közel sem.
Szóval ajánlom, hogy előben próbálj ki olyanokat, amik szoba jöhetnek. Énis mindig így tettem.
Ha színszenzitív munkára keresel monitort, úgysem jöhet szóba más,kb, mint Flanders, Eizo, benq, apple, asus, és az Asus már azért kilóg a sorból.
Jah, és hozzátenném, hogy saját monitorodról videót nézve ne is próbálj semmilyen tulajdonságot megítélni,még a foltosodást sem, hisz nem ismered az adott videónak a felvételi körülményeit, illetve a teszt metodikáját.
A szemedben bízhatsz, a monitorodban csak kalibrálás után, és akkor is csak bizonyos ideig. (feltéve, ha az egy rendes monitor)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!