Normális hogy eddig bírja az aksija?
Vettem kicsivel több mint egy hónapja egy Asus Vivobook 14x OLED notebookot és arra lettem figyelmes, hogy az aksija mintha nem bírná annyira. Amikor el kezdem használni, akkor amikor mondjuk a VS Codeot használtam azt írta, hogy 5-6 óra van a lemerülésig de ugyan ennyit írt a böngésző használata közben is. Mostanában a böngésző(Opera) használata közben is csak 3órát bír ki az aksi egy töltéssel. Nem is zavarna hogy csak ennyi időt bír hogyha a gyártó nem 8-9 órát írna de még ha reálisan is vesszük akkor is szerintem azt az 5-6 órát bírni kellene. Aksi hibás lenne a készülékem vagy valami más van? Mert nem fut semmi nagy energia igényű alkalmazás a háttérben a legjobb ismereteim szerint. A gépet általában 60% fényerővel, bekapcsolt wifivel és bekapcsolt bluetooth-al használom. Ha volt már valakinek ehhez hasonló problémája és lett rá megoldás akkor ne tartsa magában.
A válaszokat előre is köszönöm.

Hát ez esetben normális. Ekkora akkuméret mellett az integrált GPU-s ultramobil megoldások mennek 10 óra fölött, a te processzorod viszont azoknak a tripláját eszi - nyilván a teljesítménye is ennyivel nagyobb.
A biosban át lehet állítani a processzor TDPjét 35Wattra, valamint a Windowsban bekapcsolhatod az energiatakarékos energiagazdálkodást ( vagy a Ryzen Balanced profilt ) ezzel nyersz némi üzemidőt.
Az sem mindegy, hogy az energiagazdálkodásban a GPU mire van állítva. Előfordulhat, hogy az RTX3050 folyamatosan megy és ez zabálja le az akkut, akkor is amikor csak az igp-re lenen szükséged, aminek a fogyasztása a 3050-jez képest elhanyagolható.
Rossz beállítások simán okozhatják, hogy feleslegesen sokat zabál a laptop, akkor is amikor amúgy nem használod semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!