Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A szilícium olyasmi mint az üveg?

A szilícium olyasmi mint az üveg?

Figyelt kérdés

Nem vagyok otthon a témában, előre leszögezem, csak nagyon messziről ismerem.

Szóval eddig azt hittem, hogy valami fém, hisz áramot vezet, azzal működik. Ebből kifolyólag úgy képzeltem el, hogy akár " hajtogatni " is lehetne mint a fémeket.

Aztán tegnap ismerősöm látott valahogy ilyen ötletet, hogy a processzor magjából kulcstartót készítenek.

Van neki pár rossz, aztán egyikről levágta fém tetőt, utána melegítette alulról levegővel, és megpróbálta lefeszíteni a magot a közepéről.

Egy ideig úgy nézett ki, hogy mozdulni kezd, aztán elpattant, szó szerint szilánkosra törve, innen jött az a rész, hogy ez számomra leginkább egy üvegre hasonlított.

De ha meg valami üvegszerű anyag, akkor az áramot hogy vezeti?

Lehet nagy butaságot kérdeztem tényleg, de biztos van aki jobban érti és el tudja mondani.

2022. febr. 5. 01:45
 1/1 anonim ***** válasza:
100%
A (tiszta) szilícium félfém és félvezető - alacsonyabb hőmérsékleten szigetel, magasabb hőmérsékleten vezet. Ráadásul az üveg nagyjából olvasztott homok - ami jórészt szilícium-dioxid.
2022. febr. 5. 02:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!