Miért is jobb az SSD mint a HDD?
Annyira nem értek a témához, de azt hittem, hogy ez úgy működik mint egy pendrive és nem kell semmit szétszerelni a gépben.
Az, hogy 30 másodperc helyett 5 másodperc alatt bootol a windows engem nem igazán fogott meg.
Igazából nekem az a funkciója tetszene, hogy a gépből viszem az adatokat egyik másikba. Főleg, hogy most home office-ban dolgozok így hasznos lenne egyébként is. Na meg játékokat is tudnék ott tartani meg csomó adatot.
És már párszor vettem újabb gépet, akkor ugye az előzőről pendrive-ra menteni amit lehetett, vagy a régiről az újra másolni. Pont az lenne szerintem a lényege, hogy ezen a dolgon rajta legyen minden és nem kell ezer felé figyelni. Felhő, merevlemez, pendrive, céges gép. Már az ember nem bírja követni...
De hogy így szerelgetni kell mekkmester módjára, ennyi erővel kiszedem a HDD-t és átteszem a másik PC-be, ha már úgyis szerelgetni kell.
Meg a pendrive-ra még rámásolok tényleg csak egy kisebb adatot az is vagy 5 perc... Szóval ha olyan gyors mint írják az azért jó pont.
Ha most valami nagy hülyeséget írtam akkor elnézést és javítsatok ki kérlek.
"Az, hogy 30 másodperc helyett 5 másodperc alatt bootol a windows engem nem igazán fogott meg."
Ez van, nem mindenkinek életbevágóan fontos a rekord gyorsaságú boot-idő.
"Igazából nekem az a funkciója tetszene, hogy a gépből viszem az adatokat egyik másikba."
Ez a funkció NEM az SSD funkciója.
"És már párszor vettem újabb gépet, akkor ugye az előzőről pendrive-ra menteni amit lehetett, vagy a régiről az újra másolni."
Van erre egy jó megoldás. Külön vinyón/SSD-n tárolod az adataidat, és akkor elég azt átpakolni az új gépbe. Ettől függetlenül a programokat így is, úgy is újra fel kell telepítened.
"Pont az lenne szerintem a lényege, hogy ezen a dolgon rajta legyen minden és nem kell ezer felé figyelni."
Szerintem meg nem érted a lényegét szerintem.
"De hogy így szerelgetni kell mekkmester módjára, ennyi erővel kiszedem a HDD-t és átteszem a másik PC-be, ha már úgyis szerelgetni kell."
Tedd azt.
"javítsatok ki kérlek"
Megtettem.
Köszönöm a kijavítást.
De akkor mi az előnye még? Nem kötekedni akarok kiváncsi vagyok.
Mondjuk amit még olvastam, hogy mivel a HDD-ben mechanikus részek vannak, ha leesik akkor könnyebben megy tönkre. De ez meg ilyen extrém példa. Nem fogom dobálgatni.
Azért az 5x-ös gyorsaság nem elég előny? Pl én 10-20 gb-os fájlokkal dolgozok, vettem egy 3.2es USB-s csatlakozós külső merevlemez tartót. Mellé 2x 1 tb-os ssd- fél perc felcserélni, nem kell külön áram forrás, ha a gépbe van legalább 3.0-ás usb csatlakozó, akkor is 10x gyorsabb.
Illetve portable verzió esetén futtatható bármi külső merevlemezként, ssd-ként.
Mi az hogy mi az előnye még? Nem elég előny az, hogy ezerszer gyorsabb? Gyorsabban bootol be a gép, gyorsabban tudsz fájlokat másolni / áthelyezni / törölni, a háttértárról nagyobb mennyiségű adatot beolvasó programok (játékok, fotó és videószerkesztők stb) sokkal gyorsabban működnek.
Ha ne adj isten elfogy a használható RAM-od és virtuális memóriát kell használnia a gépednek, az is sokkal gyorsabb lesz, mint egy hagyományos HDD-n.
Ez nem pendrive, nem hordozható, hanem fixen beépített tároló. Tulajdonképpen a HDD gyorsabb, és energiatakarékosabb megfelelője.
A legfőbb előnye a gyorsaság. Amire persze nincs mindenkinek égető szüksége, nekem a gépem HDD-s, és igaz, hogy nem 8 másodperc alatt bootol, hanem több, mint egy perc alatt, de valahogy ez nem tud zavarni. Kivárom azt az egy percet, és onnantól minden megy simán. (Igaz, én Linuxot használok, ami eleve kisebb hardverigényű.) Nem gyakori, hogy gigaájtos fájlokkal dolgozzak, cserébe viszont ugyanazon az áron kb. 5-ször akkora tárterületet kaptam.
De ez én vagyok. Másnak meg lényegesebb szempont a háttértár gyorsasága, neki nem opció a HDD.
Ezt csak azért, mert van köztes megoldás, igaz nem olcsó:
ssd = több írás/olvasást bír, jobb vezérlő van, ezért gyorsabb.
az SSD előnye ahogy írták fentebb az, hogy gyorsabb
ha adatot akarsz A-ból B-be másolni, akkor lehet jobban jársz hálózaton keresztül, ha megfelelő infrastruktúrád van
van lehetőség SSD külső használatára is (mint ahogy vinyó esetében is), de csak akkor lesz valóban haszna, ha a gépeden van 3.0 vagy afölötti csatlakozó
SATA-t csak úgy érsz el, ha már szétszeded a gépet
nem csak a windows boot idő gyorsabb az SSD-vel, hanem minden más program gyorsabban tudja elérni a számára szükséges dolgokat, bár ez főként játékoknál észrevehető és olyan programoknál ahol kritikus pont a betöltés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!