Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az AV paneles újabb monitorokn...

Az AV paneles újabb monitoroknál vajon már kijavították a hibákat?

Figyelt kérdés

Amire jellemző az elmosódás (fekete) vagy a ghosting,

vagy ha játékra keres valaki monitort maradjon még a TN vagy IPS-nél?

Csak mert láttam sok AV panelest gamer monitort mostanában, 1 ms válaszidővel, csak olvastam negatívot is a fentebb soroltakról, nem tudom mennyire állnak fent még ezek a hibák.

2022. jan. 6. 12:16
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Ezek nem hibák, hanem technológiai hátrányok. Csökkenteni lehet, eltüntetni nem. Ha kell a 144hz, akkor IPS(/OLED ha végre elérhető lesz) vonalon kell nézelődnöd.

És kétszer is rosszul írtad, AV panel nincs. VA van, Vertical Alignment

Illetve külön hátrány még, hogy hajlított VA monitoroknál gyakori a háttéfény bevilágítás (backlight bleeding). Mivel a VA panel előnye amúgy a nagy kontraszt és mély feketék (lcd-khez képest) lennének, így gyakorlatilag ezek a monitorok kukák, semmire sem jók. Pont az előnye vész el azzal, hogy nincs fekete, nincs kontraszt. És külön pocsék, hogy teljesen egyenetlen a megvilágítás.'

Egyet biztosan tudok javasolni, bármit is veszel: ONLINE RENDELÉS!!

Ez esetben élhetsz a 14 napos elállási jogoddal. Monitorok ilyenek sajnos. Látni kell, kell a tesztlehetőség, és bármennyire kényelmetlen, de ha nem tetszik, akkor vissza kell vinni/küldeni.

TN panelt szintén nem javaslom. Ugyanolyan fos a feketéje, mint az IPS-nek, cserébe pocsék betekintési szögek és fakó színek jönnek. Gyorsaságelőnye sincs már (kb 10 éve még volt). Egyetlen előnye az olcsóság maradt, de egy monitort legalább 5-10 évig nézegetsz... bármi is a felára az IPS-nek, megéri a TN-nel szemben.

VA tehát akkor igazán jó, ha:

- max 60(-75) hz elég, nincs szükséged nagyobbra

- nincs grafikus munka

- csak szemből nézed

- sík

- filmezéshez

Nekem VA 144 hz van. Filmezés miatt választottam a VA-t. TN és IPS után megérte, tetszik amit kaptam. A 144 hz is bőven jobb, mint a 60 (főleg mivel kadenciahelyes, de ha nagyon érdekelne ez a hz téma, akkor egyáltalán nem tudom javasolni a VA-t. Lassan vált, black smearing van, ez a technológia velejárója, elkerülhetetlen. Ha neked ez túl sok kompromisszum, akkor kerüld a VA-t. (OLED panelekből sem fogják tudni kiirtani a beégést. Csökkenthetik, elnyújthatják, de elkerülni nem lehet. VA paneleket is fejleszthetik a végtelenségig, sosem.lesz olyan betekintési szöge, mint az IPS-nek, sem olyan színe, stb..

IPS viszont majd jöhet szép kontraszttal, ha eljutunk a képpont/színenkénti szintű microledekig. Ez se mostanában lesz.)

2022. jan. 6. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!