Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ettől károsodhat az optikai...

Ettől károsodhat az optikai meghajtó?

Figyelt kérdés
Beletettem egy régi audió CD-t, amiről már kezd lekopni az a réteg, amin az adat van, ilyen lyukacsos formában hiányos. Elkezdtem lejátszani, az első 2 számot lejátszotta (összesen 17 van rajta), aztán a többit már nem bírta, annyira hiányos a CD rétege. A lényeg az, hogy elkezdett kattogni/egyéb furcsa hangokat kiadni az optikai meghajtó, azután kinyitottam, majd visszatoltam a lemeztálcát, de aztán már be se olvasta a lemezt (csak zörgött, kattogott), illetve másik lemezt is nagyon lassan ismert fel utána. Most akkor azzal a hibás CD-vel sikerült tönkretennem a meghajtót?

2021. nov. 3. 20:54
 1/1 anonim ***** válasza:
Nem tetted tönkre, legalábbis önmagában ezzel nem. Az optikai meghajtókban van egy hibakorrekciós algoritmus, ami megpróbálja néhány alkalommal újra beolvasni a hibás részt, mivel ha karcos lenne a lemez, lehet, hogy más szögből megvilágítva már mögé tud látni és be tudja olvasni. A kattogás azért volt, mert a fej többször visszaugrált újraolvasni, mert csak annyit tudott, hogy nem sikerült az olvasás, azt már nem látta, hogy nincs is ott semmi, ezért hiába próbálkozik. Ilyenkor visszavesz a lemez forgási sebességéből, aminek a velejárója, hogy lassabb lesz az olvasás. Ha reseteled a meghajtót (lehúzod a tápról, majd vissza), el fogja felejteni a történteket és ismét felpörgeti a lemezt. Már ha tudja, mert ha a széteső lemezről beleesett valami a motorba, az már akadályozhatja a felpörgést.
2021. nov. 3. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!