Érdemes mostanság olyan alaplapot venni amiben még van PCI slot?
Igazán nincs sok kártya, amit reálisan használni érdemes.
Videokártyához kell egy darab PCI-e 16x Ha SLI/CFX rendszert építesz, akkor még egy.
Egy hangkártyához PCI-e 1x, de ha csak egy videokártya van, mehet 4x vagy 16x-be is.
SSD-hez, ha nincs dedikált foglalag, akkor PCI-e 4x, de egy vidokártyával mehet 16x-be is.
Hálózati kártya PCI-e 1x, de sima gigabitnél az alaplapi elég, a Pentium 4-es korszak óta már nincs mérhető teljesítménykülönbség az integrált/rossz hálózati kártya és a jófajta dedikát között. Ha nagyobb sávszélesség kell, esetleg optika, akkor kell.
Wifi kártyához szintén PCI-e 1x vagy gyorsabb.
SATA bővító kártya szintén általában fölösleges, 4-6 prot szokott az alaplapra integrálva lenni. Esetleg akkor érdemes, ha hardver RAID-et akarsz. Ez szintén PCI-e 1x.
Kérdés, hogy mennyi kártya használatának van realitása. Nekem a fő gépemben van egy videokártya és egy hangkártya és még így is van egy szabad PCI-e 16x.
Retró gépem van olyan, amiben van 6db bővítő kártya is. 1 videokártya, 1 3D gyorsító, 1 USB kártya, 1 hálózati kártya, 1 PCI hangkártya Windowshoz, 1 ISA hangkártya DOS-hoz és még így is van egy szabad PCI és ISA.
Ennyit változott a világ a 90-es évek közepe óta.
Tehát PCe slot kell több.
Én meg keresgéltem a sima PCIseket.. mondván ha kilövi a villám a hálókártyát tudjak bele tenni mégegyet.
SSD az nem simán a SATA portra kötöm mint egy normál HDD-t?
Van olyan SSD is, de azok a leglassabbak. Van PCI-e ( [link] ), de ma az általános az M.2 foglalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!