Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Precision Boost Overdrive és...

SIDLER22 kérdése:

Precision Boost Overdrive és Auto Overclock mélyebben?

Figyelt kérdés

Már egy ideje foglalkozok a témával, de még mindig nem sikerült eljutnom odáig, hogy pontosan mit csinál a PBO és mit az OC.

Az eddigi "nyomozásokból" valami olyasmit feltételezek, hogy a PBO az órajelhez beállítja a feszültséget. De akkor miért tudom állítani a PBO menüpontban az áramfelvételt is? (Ryzen Master-ben vannak ezek)

Beállítja a stabil feszültségeket az adott órajel tartományhoz, de közben azért meg tudom adni, hogy mennyit fogyasszon? Nem igazán értem ezt.

Illetve mi az automata overclocking? Az meg az adott feszültséghez az órajelet állítja? De annál is lehet fogyasztási értékeket állítani.

Csomó cikket és videót néztem már erről, de sehol nem írják le, hogy konkrétan mit csinál. Csak hogy az alaplap limiteit kimaxolja meg ilyenek. Szeretném egy kicsit mélyebben is megismerni ezt mielőtt itt "kimaxolgatok mindenféle limiteket"

#AMD #Overclocking #PBO #Precision Boost Overdrive
2021. szept. 8. 16:09
 1/8 A kérdező kommentje:

Most nézem róla a Gamers Nexus videóját: [link]

Ezek alapján akkor a PBO a max hőmérséklet és az alaplapi maximum teljesítményhez kimaxolja a feszültséget majd ahhoz a legfelső stabil órajelet? Én kb ezt vettem ki belőle.

2021. szept. 8. 16:22
 2/8 anonim ***** válasza:

A PBO bekapcsolásával a lap kihajtja a processzorból az elérhető maximumot, ami talán a legtöbb esetben jobb eredményt ad, mint egy kézi tuning.

A prohardveren itt ha keresgélsz akkor elég sok PBO infót üssze tudsz szedni:

[link]

Nekem úgy rémlik az auto OCval felesleges foglalkozni,a manual OC jobb ha OCra adod a fejed.

A Zen3-nál igazából csak fogyasztási limit van. A processzorban több száz hőérzékelő van és azoknak a jelei alapján ( a teljesítménykorláton belül ) szabályozza a PBO a magok órajelét, az ehhez tartozó feszültséget meg a többi apróságot. A Zennél nincs stabil feszültség, a paraméterek függvényében a feszültség folyamatosan változik és van olyan is hogy századmásodpercekre olyan feszültségeket ad a processzornak ami tartós kézi tuningnál állandó feszültségként biztosan minimum degradációt okozna. A feszültséget jobb Auton hagyni, a többit a PBO megoldja.

Ha kevés a hűtés és nagyon melegedne akkor lehet negatív offsettel próbálkozni, ez egyfajta alulfeszelés hasonló mint a Radeonoknál, néha talán ez is hoz javulást ( baromi régen olvasgattam ezeket).

A fogyasztási limit az egy másik kérdés. Azzal a rendelkezésre álló hűtés mértékében lehet játszani, pl a 65W TDP-s 5600X az maxra terhelve sem eszik meg 70Wattot, ha van rá kellően nagy hűtőd ( vagyis inkább olyan ami kis felületről sok hőt tud elvezetni ) akkor állíthatsz neki magasabb fogyasztási keretet és ha szerencséd van akkor elérhetsz némi teljesítménynövekedést - silicon-lottery :)

2021. szept. 8. 17:37
 3/8 A kérdező kommentje:
Tehát akkor lényegében a PBO az egy automatikus OC amit az alaplap max áram ellátása és a hőmérséklet korlátozhat csak? És ez ugyanúgy állítja a feszt és az órajelet is?
2021. szept. 8. 17:50
 4/8 anonim ***** válasza:

"Tehát akkor lényegében a PBO az egy automatikus OC amit az alaplap max áram ellátása és a hőmérséklet korlátozhat csak?"

Igazából a PBO az inkább egy fejlett turbo mód, ami nem csak órajelet emel hanem sok tényező függvényében hozza ki processzorból a maximumot.

Igen ez állít feszt és órajelet is és bekapcsolt állapotban ez is képest csökkenteni a feszt és az órajelet, mint a régebbi Cool 'n' Quit, tehát ha nem kell a powa akkor idle ugyanúgy van.

2021. szept. 8. 18:24
 5/8 A kérdező kommentje:
És lefele mennyivel csökkenti? Mi az alsó határ? Mert a felső az oké, hogy kimaxolja sok tényező alapján. De az órajel és fesz csökkentést azt mennyire viszi le?
2021. szept. 8. 21:06
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem tudom pontosan, de nekem úgy rémlik hogy az 5600X esetén az idle fogyasztás az valami 25W környékére esik le.
2021. szept. 8. 21:15
 7/8 A kérdező kommentje:

Szuper! Köszi a választ.

Most Ryzen Master-be 1 voltra beállítottam a Peak Core(s) Voltage-et és így bír 4.2 GHz-et szerinted ez elég jónak számít? Ryzennel még nem volt dolgom. Korábban csak egy i3-at húztam, de az egy irtózatos 1.52 Volt és Turbo LLC mellett tudta elérni az 5 GHz-et.

2021. szept. 8. 21:38
 8/8 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs, csak Zen2-m van egyelőre. De manuálisan állítgatni nem túl szerencsés a Vcore-t, pont a fentebb leírt működési sajátosság miatt. A Zen3-ak is kapnak néha 1,5V-ot, de csak nagyon nagyon rövid ideig. A MHz hajszolás is felesleges, mert egy magon 4,6GHz-en gyorsabb, mint egy i7 5,1GHz-en..

A HWinfo közelítőleg tudja saccolni a package powert és ott meg tudod nézni, hogy ha leterheled az általad belőtt 1V-nál mennyi a teljesítményfelvétel és ezt össze tudod hasonlítani a PBO automatikus módjával.

2021. szept. 8. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!