Mi lehet a gond? Lehet táp?
Egy éve építettem a gépet használt (cégnél selejtezett) alkatrészekből, egyedül az alaplap új, még garanciás. Pár napja azzal fogadott a BIOS, hogy a bootolás nem sikerült, lépjek be a setupba és ellenőrizzem a beállításokat. Beléptem, ellenőriztem és azt vettem észre, hogy a CPU VSOC feszültség 0,9 Volt, ami nekem gyanús volt (a többi rendben van). Rákerestem a neten és azt találtam, hogy 1,05-1,15 Volt között kell lennie, így bekapcsoltam az OC-t és feltoltam 1,1-re. Mentettem, a gép elindult és gond nélkül működött. Kikapcsoltam és kb 8 óra múlva vissza, megint ez az üzenet fogadott. Beléptem, megint 0,9 Volton volt a VSOC a beállítások ellenére. Feltettem 1,15-re, mentettem, a gép elindult. Kikapcs-bekapcs, ismét ez. Ennél feljebb már nem mertem állítani, csak kiléptem a setupból, a gép elindult. Tápra gyanakszom, hogy idő kell neki, mire stabilizálódik a feszültség, nem mai darab (talán 2014-es), így amúgyis ideje lenne cserélni szerintem. A kérdés az, hogy okozhatja-e ezt esetleg más komponens, például az alaplap vagy a proci hibája? Nem hiszem, mert amikor elindul stabilan megy, proci hibával nem hinném, hogy stabil lenne a rendszer.
Lap: Gigabyte B450M D3SH
Proci: AMD Ryzen 5 1600X
RAM: 2x8 GB Kingston HyperX Fury DDR4 2666 MHz
VGA: Nvidia GTX 950 OC Edition
Táp: BeQuiet PureEnergy 80+ Bronze moduláris 420 Watt
Szrintem az alaplapi elemmel van gond. Tipikusan elfelejti a beállításokat. Az, hogy új az alaplap nem jelent semmi, lehet, hogy kifogtál egy rossz elemet. Cseréld ki, CR2032-es 200 ft. Egy próbát megér.
A másik amire még gondoltam, hogy esetleg biost kéne frissíteni, ha nem a legújabb van a lapban. Ezt az 1600-ast és az AF-es változatot az alap bios(F1) is ismeri, de lehet, hogy közben valamelyik biosban orvosolták ezt a problémát.
#2 Nem az elem a baj, mert nem felejti el a beállításokat, minden úgy van ahogy hagyom, a feszültség egyszerűen nem áll be arra amit beállítottam, csak miután save and exit-et nyomok úgy, hogy hozzá se nyúltam. Ha utána megint belépek a del gombbal, már jó feszültséget jelez. Megpróbálom a bios frissítést, gyárilag F5 van rajta, nem a legelső, de van ennél újabb.
#1 Mindenképp veszek egy erősebb tápot, akár sikerül a frissítésel megoldani akár nem, mert szerintem is határeset, épphogy elég (két HDD is van benne egy m.2 SSD mellett + optikai meghajtó és külső stúdióhangkártya).
A maximális TDP a két eszköznek 185watt. A maximális. Vagyis nem állandóan ennyivel megy.
A többi nem számottevő.
Persze vehetsz erősebb tápot de általában egy táp 10 évet kiszolgál simán.
Egyébként próbáld meg, hogy csak belépsz a BIOSba és megnézed miről.probal bootolni.
Lehet csak az elem. Ezért feleslegesen nem cserélném le a tápot
Igen, mert az elsődleges boot az optikaira volt beállítva.
De ugye más már tápot vetetne veled🤣😁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!