Évekig stabil GPU OC instabil egy másik alaplap és CPU kombóval. Valaki találkozott már ilyennel?
A kártya egy Sapphire RX 580 Nitro+ 4GB,
Az előző konfiggal évekig használtam overclockolva a gyárinál jóval alacsonyabb feszültségen. Sosem okozott fagyást.
Alacsony hőmérséklet mellett kimagasló benchmark értékeket hozott.
Amikor viszont kicserélődött körülötte a hardver, azonnal crashelt a régi Afterburner profilommal... Sőt, egészen a gyári értékekig kell visszahúzni ahhoz, hogy ne dobja el magát a gép random időközönként játékok alatt.
Ugyanazon overclock mellett 0 alulfeszelést tolerál.
Régi alaplapban egy Intel i5 4690 volt, amiben volt integrált grafikus vezérlő.
A jelenlegi környezet:
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Ryzen 5 3600 (OC),
16GB Crucial Ballistix 3800MHz (OC)
A táp változatlan: Seasonic 620W (80+bronz minősítésű)
Úgy vettem észre, hogy ebben az integrált vga nélküli rendszerben a videokártya driver legkisebb röccenése is képes crashelni az egész gépet.
Nem lehet, hogy GPU intenzív feladatok alatt sokkal jobban kihasználja a kártyát a jelenlegi procid?
Nekem az előző kártyám szintén 580 Nitro Special Edition (8GB) volt, szintén alulfeszelve, ugyanezzel a procival (R5 3600).
1# Az Inteles konfiggal sem volt sűrűn CPU bottlenecking. A legtöbb esetben 100% kihasználtság mellett pörgött a videokártya.
Ezért is fura, hogy akkor bírta az alulfeszelést, most meg nem.
A gyári órajelen 1070 mV-on stabil. 150W körül fogyaszt és 60°C körül mozog a hőmérséklete. Ez tök jó.
csak épen az előző konfigban 1405 Mhz core, 2090 Mhz memory órajelen tudott stabil lenni 1070 mV-on... 🙄 ugyanilyen hőmérsékletek mellett.
Most pedig 1.150 kell neki, hogy ne crash-eljen 🤨 a nyári melegben így mértem már 75°C-t is, ami szerintem brutál magas!
Köszi a válaszokat!
Másra én sem tudok gondolni, mint hogy most van igazán megterhelve a videokártya, így hogy az a gyenge láncszem, és ezért kell más beállításokat használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!