Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Évekig stabil GPU OC instabil...

Évekig stabil GPU OC instabil egy másik alaplap és CPU kombóval. Valaki találkozott már ilyennel?

Figyelt kérdés

A kártya egy Sapphire RX 580 Nitro+ 4GB,

Az előző konfiggal évekig használtam overclockolva a gyárinál jóval alacsonyabb feszültségen. Sosem okozott fagyást.

Alacsony hőmérséklet mellett kimagasló benchmark értékeket hozott.

Amikor viszont kicserélődött körülötte a hardver, azonnal crashelt a régi Afterburner profilommal... Sőt, egészen a gyári értékekig kell visszahúzni ahhoz, hogy ne dobja el magát a gép random időközönként játékok alatt.

Ugyanazon overclock mellett 0 alulfeszelést tolerál.

Régi alaplapban egy Intel i5 4690 volt, amiben volt integrált grafikus vezérlő.

A jelenlegi környezet:

MSI MAG B550 TOMAHAWK

Ryzen 5 3600 (OC),

16GB Crucial Ballistix 3800MHz (OC)

A táp változatlan: Seasonic 620W (80+bronz minősítésű)

Úgy vettem észre, hogy ebben az integrált vga nélküli rendszerben a videokártya driver legkisebb röccenése is képes crashelni az egész gépet.

2021. aug. 11. 18:04
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy GPU intenzív feladatok alatt sokkal jobban kihasználja a kártyát a jelenlegi procid?

Nekem az előző kártyám szintén 580 Nitro Special Edition (8GB) volt, szintén alulfeszelve, ugyanezzel a procival (R5 3600).

2021. aug. 11. 18:09
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Erősebb a procid, jobban kihajtja a vga-t. Új stabil OC-olt állapotot kell találnod.
2021. aug. 11. 18:16
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Az előző géped közel sem hajtotta meg annyira a kártyát, így az stabil tudott maradni magasabb órajeleken is. Ez most megváltozott, sokkal nagyobb terhelést kap a kártya, ami mellett nem marad stabil az adott értékekkel. Ezért tuningolunk mindig úgy, hogy a kártya rommá van terhelve mondjuk egy FurMark segítségével.
2021. aug. 11. 18:26
 4/5 A kérdező kommentje:

1# Az Inteles konfiggal sem volt sűrűn CPU bottlenecking. A legtöbb esetben 100% kihasználtság mellett pörgött a videokártya.

Ezért is fura, hogy akkor bírta az alulfeszelést, most meg nem.

A gyári órajelen 1070 mV-on stabil. 150W körül fogyaszt és 60°C körül mozog a hőmérséklete. Ez tök jó.

csak épen az előző konfigban 1405 Mhz core, 2090 Mhz memory órajelen tudott stabil lenni 1070 mV-on... 🙄 ugyanilyen hőmérsékletek mellett.

Most pedig 1.150 kell neki, hogy ne crash-eljen 🤨 a nyári melegben így mértem már 75°C-t is, ami szerintem brutál magas!

2021. aug. 11. 18:27
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Másra én sem tudok gondolni, mint hogy most van igazán megterhelve a videokártya, így hogy az a gyenge láncszem, és ezért kell más beállításokat használni.

2021. aug. 11. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!