ASUS Z170 Pro Gaming alaplap bios frissítés után instabillá vált. Mi lehet a gond?
A történet annyi, hogy 2016 januárjában vettem egy ASUS Z170 Pro Gaming alaplapot és 2x8Gb 2400MHz-es Team Group RAM-ot. A RAM sajnos kompatibilitási gondokat mutatott az alaplappal, pl. lefagyott a gép a Windows 8.1-ben vagy már a BIOS-ba való belépés vagy a BIOS-ban való "mozgás" közben. Emiatt a bios frissítés sem ment és rizikós is lett volna. Egy kölcsön Kingston HyperX ram-al megfrissítettem a bios-t és innentől a Team Group ramok is tökéletesen mentek. Kb. fél évente ránéztem a neten a kijött frissítésekre és ma föltettem a legújabb (nem beta) bios. Sikeresen felment, nem volt semmi hiba, de restart után kezdte a hülyéskedést. Ugyanazt, mint mikor nem szerette a ramot. BIOS fagyás, bios kép szétesés, windows 8.1 nem tölt be. A korábbi BIOS-t nem hajlandó feltenni a BIOS-ból máködő EZ Flash és ha nagy nehezen eldöcög 20. indításra a pendrive-ra rakott DOS-ig a gép, akkor a BUPDATER.EXE hozzá való bios flas-elő alkalmazás sem hajlandó visszatenni egy korábbi BIOS verzióra. Van a gépben egy 2 terrás sata 2 és egy 256Gb-os M.2-es SSD, de kikötöm őket az sem befolyásolja a működést.
1. Egy darab Team Group RAM-al is ezt csinálja.
2. Nem jön be a Windows.
3. Ha szereznék is kölcsön ramot, amivel stabil (már ha ez a baj egyáltalán), akkor sem hagyja a BIOS-t downgrade-elni, hogy visszategyem a mostanit. Legalábbis nekem eddig nem ment.
4. Hab a tortán, hogy az alaplap támogatott ramok listáján szerepel ez a Team Group ram típus single és dual channel kompatibilisként is.
5. Ha véletlen valami nevesebb RAM-al jól menne a gép adjam el a mostanit és váltsak arra ?
Esetleg nem lehet a ram maga hibás?
Nálam MSI Lapban csinálta ugyanezt. Vettem bele hyperx- et azóta semmi hiba.
1) utánaolvasól fórumokon, lehet másnak is volt vele gondja és megoldása
2) írsz a supportnak a problémádról, bár valószínüleg hibás ram/alaplapnak fogják titulálni a dolgot
3) eladod a ramjaidat és veszel valami jobb fajtát
Igen, ha tudom, hogy elesek, előtte leülök.
A kérdést fenntartva, mi indokolja? Napi 3 féle/fajta ramot teszel bele, hogy szükséges a nagyobb támogatás? Vagy nem volt elég stabil?
A biosfrissítések nagy százalékban nem a hibás működés miatt jönnek ki, hanem a szélesebb támogatások miatt. De ha én 2 évig (vagy bármeddig) használok egy atomstabil gépet ugyanazokkal a hardverelemekkel, eszembe nem jutna, hogy feladjam a biztosat a bizonytalanért.
Elnézést, nem verem félre a harangot, mert valószínű ez már bukott dolog, csak megint azt látom, hogy a netes blfszságok áldozatául esik valaki, aki elhiszi, hogy mindenből kötelezően a legfrissebb a legjobb.
Hát nem is téged hibáztattalak, ha ez nem jött volna le :)
De ezt a problémát orvosolni nem, csak megelőzni lehet. De ha találok valami gyógymódot elkefélt biosra, azért írni fogok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!