A videókártyák YouTube (VP9, av1) dekódolása működni szokott Linux alatt, Firefox böngészővel?
Nemrég valahova én is azt válaszoltam, hogy ez GPU alapon megy a PCn, de az elküldés után rájöttem hogy ez lehet teljesen hülyeség.
Az offline anyagot egyértelműen a GPU dekódolja, ha támogatott formátum. Az online tartalom esetén már nem biztos.
Az AV1-et egyedül az intel IGP-k támogatják natívan más még nem. A VP9 is csak az újabb AMD és Nvidia kártyák kiváltsága, a régieknél még nincs.
Itt megtalálod azokat a GPUkat amik natívan támogatják a VP9-et:
Az av1-esetén elég karcsú a PCs lista:
Most csak a kérdés miatt megnéztem, nálam Windowson Chrome alatt a VP9 és az AV1 is processzor alapon megy, 0%-ban van terhelve a GPU videó dekódere lejátszás közben - mondjuk nekem az RX480 egyiket sem támogatja hardveresen ( haha ) de a GPU többi része sem dolgozott.
A firefoxnál van lehetőség a gpu/igp alapú hardveres gyorsításra, találtam erről infót a neten és gondolom ennek mennie kellene linux alatt is. IGP-s intel processzoroknál nem is lényeges a dedikált videókártya, mert az IGP megoldja a VP9-es dekódolást ( 10gentől már az AV1-et is ). AMD alapon meg szívás van, kell egy az enyémnél komolyabb videókártya :D
A VP9 még nem is vészes processzor alapú dekódolással, de most hogy megnéztem a 8K AV1-et mindjárt felugrott a processzorterhelés 65%-ra ( Ryzen7 3700X ).
A Firefox beállításai között van olyan, hogy hardveres gyorsítás, ha van. Megkockáztatom, hogy ez a h.264, 265, stb. dekódolásra is igaz (pár kivétellel).
** "dekódolásra"
..hardveres dekódolásra..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!