Milyen laptopot szerezzek be orvosi egyetemre?
Amire használnám: word szerkesztés (jegyzetelés), zoom előadások (ha ismét digitális oktatás lenne, ezért kell, hogy legyen kamerája), stb., vagyis nem valami profi high tech eszközre van szükségem, csak egy több éven keresztül használható, táskában hordozható (szünetekben legyen használható) kamerás laptop, ami kibír pár órát áram nélkül.
Elsősorban ASUS termékeket érdekelnének, de ha más megfizethető márkának (Macbook kizárt az esetemben) is van bevált, ajánlott eszköze, akkor nem zárkózom el.
A keret 250-300 ezer.
Szia!
Tuti jól meggondoltad ezt az orvosi egyetemet? Elég nagy a ponthatár, lehetséges, hogy fel se vesznek. Ráadásul még ha fel is vesznek, végig kell küzdened legalább 5 évet itthon, hogy elmehessél 180 ezer forintért rezidensnek. Ez tényleg jó? Csak kérdezem...
250-300 ezerből ultra hightech gamer laptopot veszel, nem sima pötyögős netezős, jegyzetelőset..
#1 szerintem ő el tudja dönteni magának, hogy mit szeretne csinálni. Én is orvos szeretnék lenni. Ha idén érettségizett akkor, ha egy bizonyos pont felett van, ami az elmúlt pár évben a legmagasabb volt akkor szinte biztos, hogy felveszik, mert szóbeli nélkül valószínűleg alacsonyabb lesz a ponthatár. A másik meg, hogy nagyon nem 5 év. Az általános orvosi képzés 6 éves csúszás nélkül, erre jön még a rezidensség (ha kórházban akar elhelyezkedni, de pl cégeknél is el lehet, ahol többet kereshet az első években és kiszámítható a munkaideje), ami minimum 3-4 év, de 6-7 év is lehet. Ha valami olyasmi szakorvos szeretne lenni, akkor erre gyakran kell egy másodlagos szakképzés is pl ilyen a kézsebészet (orto+sebészészet), ami szintén 2 év legalább. És ezekbe nincs benne az, ha valaki csúszik, ami simán benne és nincs benne semmi nagy dolog, utána csinálja tovább. Szóval, aki orvosira jelentkezik annak ezzel kell számolnia. Gondolom annak, aki kérdezte nem csak így kipattant a fejéből anélkül, hogy utánanézett volna.
Az eredeti kérdésre válaszolva, ha asusban gondolkozol, keress rá youtube-on és rengeteg modellnek van tesztje. Ebben az árkategóriában már nagyon jó laptopokat is találhatsz.
#2-es, szerintem majd a kérdező válaszol az #1-nek úgy, ahogy ő azt gondolja, nem kell senki szócsöve lenni.
De azért köszönöm, hogy megerősítettél abban, hogy mennyire nem éri meg ezt itthon tanulni. Legalább ebben egyetértünk. Ennyi befektetett idővel másfél, 2 milliót illik profitálni, és nem 200 ezer forintot.
Őszintén szólva nem erre a reakcióra számítottam, mint amit #1 válaszadótól kaptam. Habár a kérdésem nem pályaváltási tanácsadásra irányult, a teljesség igénye nélkül azért válaszolok.
"Tuti jól meggondoltad ezt az orvosi egyetemet? Elég nagy a ponthatár, lehetséges, hogy fel se vesznek. "
Reflektálva a jóindulatú feltételezésre, el kell hogy mondjam semmiféle felvágástól sem vezérelve, hogy bizony jól sikerültek az idei érettségik olyannyira, hogy ezt a kérdést ki mertem írni- nem fél évvel, hanem mindössze 6 nappal az eredményhirdetés előtt, tehát volt időm latolgatni a felvételim sikerességének az esélyeit, ahogy #2 is írta, akár a korábbi ponthatárok statisztikáját áttekintve:)
Nem, nem most találtam az orvosi egyetemre való felvételizést, ugyanis a bemeneti követelmény két emelt szintű érettségi, amikre (a többség) nem rövid idő alatt készül fel. Reál tagozatos voltam gimnáziumban, így jóval korábban kialakult az érdeklődés a terület iránt.
"Ráadásul még ha fel is vesznek, végig kell küzdened legalább 5 évet itthon, hogy elmehessél 180 ezer forintért rezidensnek. "
1.A kérdésemben orvosi, nem fogorvosi egyetemet említettem, ezért szándékozom ide leírni azt a magyarázatot, amit #2 is gondosan kifejtett. A fogorvosi egyetem 5, az általános orvosi pedig 6 évig tart, csúszás nélkül. Ezután - általános orvosi kar esetében - 2 év törzsképzés (rezidensképzés) van, majd a választott szakterülettől függően különböző hosszúságú szakképzés. Van, ahol ez 36 hónap, van ahol viszont 72 kell a szakvizsga teljesítéséhez számos egyéb feltételnek való megfelelés mellett persze.
2. Igen, tisztában vagyok a rezidensek itthoni fizetésével. Ez ellen nem lehet mit tenni, de akármennyire nehéz belegondolni, vannak egyének, akiknél nem a pályakezdők fizetése az első számú szempont egy foglalkozás kiválasztásánál. Mint látod, fizetés alapján egy M.o.-on orvosira jelentkező esetében határozottan nem a hazavitt pénz lehet a vezérelv:) Vagy legalábbis, nem a pályakezdő rezidensi fizetés mértéke.
"Ez tényleg jó? Csak kérdezem..."
Én meg csak válaszolok:) Szerintem mindenkinek saját joga eldönteni, hogy milyen egyetemre jelentkezzen képességeihez és lehetőségeihez mérten, ezért ezt illene tiszteletben tartani, és elfogadni. Mindenki pénzből él, így ezt a szempontot nem lehet figyelmen kívül hagyni, de így is orvoshiánnyal küzdünk itthon, szóval pályaváltásra több, mint káros buzdítani a felvételizőket - ugyanis a kommentedből ezt a szándékot vélem feltételezni:)
8 - annyira, de annyira túltolod a fennkölt, urizáló stílusoddal a sznoboskodást, hogy az valami borzasztó. Amikor valaki úgy próbál előadni, hogy nincs tisztában a kommunikációs képességeivel :)
Engem nem érdekel a fogorvosi, és az általános orvosi szak elvégzéséhez szükséges idő különbsége. A hangsúly a rengeteg sok év tanulás / kevés pénz arányon van. Nem kell bizonyítanod, hogy fejből le tudod írni a képzési rendedet. Oda szeretnél járni, elhiszem, hogy mindent végigolvastál ezzel kapcsolatban oda-vissza csavarmenetben. Világos. Megértettem, elhiszem, hogy tudod.
Valóban a saját döntésed, hogy hova mész egyetemre, csak ne arcoskodjál, amikor egyrészt még az első félévedet se húztad le, illetve be sem kerültél még :)
Mindenesetre sok sikert kívánok, de az emberek pénzből élnek. Amikor majd a heti 60 óra munka mellett hazaviszed a kis 250 ezer forintodat, elbeszélgetnék veled pár hónap után. Ki kell menni külföldre. Ez legye na cél. Ha már csinálod, ésszel csináld.
9- Az ég világon semmi sznob nem volt a kérdező fogalmazásmódjában, mindössze tiszteletteljesen, összeszedetten válaszolt a teljesen nem odaillő kérdéseidre. Az nem arcoskodás, ha tisztában van vele, hogy a pontszáma elég lesz ahhoz, hogy bekerüljön, és előrelátó módon készül a valóban kemény képzésre. A leereszkedő hangnemed viszont igen.
Kedves Kérdező, én személy szerint a Dell laptopokat ajánlanám. Én egy Dell Inspiront használok, nagyon elégedett vagyok vele. Az Asus Vivobookról sok jót hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!