Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi ez a nagy hype az új...

Mi ez a nagy hype az új Mac-ek körül?

Figyelt kérdés

Jó gép, aksi üzemidő nagyon jó, de:

-Ryzen erősebb

-X86 rendszereken lehet futtatni sztenderdebb oprendszereket is (Windows, mert macOS nem mindenre jó)

-16gb ram limit (munkaállomásnak nem alkalmas a chip)

-Ha értelmes ssd-t akarok belerakni akkor olyan drága lesz hogy egy új sorozatú jó Ryzen laptop kijön belőle (256gb ssd már kevés egy gépbe)

-Az Apple karcsúsítási mániája káros a használhatóságra nézve (pl. csak 2 usb port)

-Ssd és ram le van forrasztva

-macOS-ben nagyon erőltetett a tapipad

Persze jó kis gép, de látszólag az emberek túlságosan szó szerint vették az Apple marketinget pl. teljesítmény tekintetében.

Szerintem az Apple lerontotta Steve Jobs pár jó elképzelését (pl. NextStep) és elkezdte árulni a legtöbb Mac-et netezős gépnek.

2021. máj. 28. 12:38
 1/6 anonim ***** válasza:
56%

Na megjött a mai összeveszős kérdés... :D

Ha ennyi tételt fel tudtál sorolni ami miatt neked nem tetszik, akkor segítek levonni a következtetést:

NE VEDD MEG!

Ennyi.

Hidd el vannak olyan emberek akiknek kell egy olyan gép amin megy a messenger, a face meg meg tudnak szerkeszteni valami képet az instára, meg tudja írni a kis emailjeit és meg tudja nézni a youtubeon a kedvenc videósait.

Nem akar a registryben buherálni naphosszat, csak használni akarja. Ezt olyan nehéz megérteni?

Erősebb a Ryzen? és? ha 10 csillió pontot dob egy cpi tesztre az M1 meg csak a felét akkor lesz észrevehető különbség mondjuk az Excelben? nem!

Az átlag ember mennyi portot használ egyszerre? Segítek: 1-2 max! Nekem a Mac-en az UTP, a HDMI és a hálózati kábelen kivül nincs bedugva semmi, csak néha egy külső merevlemez, vagy pendrive. Ott árválkodik rajta a 4 USB és a 2 Thunderbolt port.

A windosos gépemen a HDMI, UTP, bill. egér és hálózati kábelen kívül szintén egyszer-egyszer pendrive vagy külső vinyó. A gép hátolját hónapok óta nem is láttam. Minek legyen 40 udb port ha sosem használod??

EGyetlen bosszantó dolog van ami hiányozna! Az SD kártya olvasó! Az enyémen még van szerencsére. :D

Mire nem elég ma 16G RAM? Főleg úgy, hogy az normálisan van kihasználva, mert a macOS nem szemeteli tele mindennel, plusz az SSD is durván gyors, úgyhogy nem is veszi észre átlag felhasználó virtuális memóriából dolgna a gép.

Nem is annyira távoli jövőben eljön majd az idő amikor a windowsos laptopokon is forrasztva lesz minden.

Mondj olyant amire a macOS nem jó és egy ÁTLAG felhasználóról beszélünk! nem valami elvetemült kockáról aki az orosz kormányt hekkeli egész nep! :D

2021. máj. 28. 13:02
 2/6 A kérdező kommentje:

"Nem akar a registryben buherálni naphosszat, csak használni akarja."

A registry egy nagy f. s, de az átlagfelhasználónak nem kell hozzá nyúlnia. A Windows a 2000-óta használható és szerintem a csúcsa is az. De én személy szerint nem windows rendszert használok.

Az macOS xml-alapú init rendszert például ugyanúgy hülyeségnek tartom, meg az egérellenességüket. Nem, nem akarom használni a touchpad-egér hibridet sem egy touchpadot. Nem akarok mindent Apple módin csinálni.

"Az átlag ember mennyi portot használ egyszerre? Segítek: 1-2 max!"

Most lehet hülyeséget mondok, de az új macbook is usb-c töltéssel megy? Akkor az már csak 1 port. A nagypapámnak sem lenne elég.

"Erősebb a Ryzen? és? ha 10 csillió pontot dob egy cpi tesztre az M1 meg csak a felét akkor lesz észrevehető különbség mondjuk az Excelben? nem!"

Nem 2 évre veszek gépet. Ha lesz valamilyen hiper szuper új kodek pl. akkor azt nézhetően akarom majd szoftveresen dekódolni.

"Mire nem elég ma 16G RAM?"

Nekem folyamatosan swappolna munka közben. Aztán ki tudja mennyi kell majd pár év múlva a webfejlesztés mostani trendjei mellett. Ismétlem: nem 2 évre veszek gépet.

"Főleg úgy, hogy az normálisan van kihasználva, mert a macOS nem szemeteli tele mindennel"

Még a windóz sem szemeteli tele.

"Nem is annyira távoli jövőben eljön majd az idő amikor a windowsos laptopokon is forrasztva lesz minden"

Akkor sajnos nem veszek majd laptopot. Remélhetőleg lesz valamilyen sznob cég akik csinálnak rendeset.

"Mondj olyant amire a macOS nem jó és egy ÁTLAG felhasználóról beszélünk!"

Hogy definiálod? Csak netezés meg filmnézés?

2021. máj. 28. 13:31
 3/6 anonim ***** válasza:
19%
Almáék mindig is a hype-ra építették a marketinget.
2021. máj. 28. 14:03
 4/6 anonim ***** válasza:

"Nem akarok mindent Apple módin csinálni."

csak ismételni tudom magam...

nem kell megvenni!! :D

És ha ennyire nem tetszik akkor ne is nézegesd a neten hogy mit tud!

"A nagypapámnak sem lenne elég."

Miért, ki a nagypapád?

"Nekem folyamatosan swappolna munka közben"

Ha ekkora pro vagy akkor mi lenne ha pro gépet vennél? A 13-as és 16-os inteles MBprot konfigolhatod 32GB-al sőt a 16-ost 64-el is. vagy a 27-es iMac-et 128-al is akár.

Tudoooom most az lesz a gondod hogy az drága. De ha munkára használod akkor vissza fogja hozni az árát és ha cégre veszed az áfa is visszajön nem? Ha nem, akkor valamit nem jól csinálsz a vállalkozásoddal! :)

"Hogy definiálod? Csak netezés meg filmnézés?"

igen! Nézd meg a kérdéseket itt a gykorin, a legtöbb esetben ezt irkálják a kérdésekhez.

És én átlagnál kicsit fejlettebb júzer is elégedett vagyok a 2014 late i5-ös mac minimmel. A mai napig simán fut rajta minden amire szükségem van. Videót nem vágok és zenét sem szerkesztek, de ezen kívül van itt minden. A 4k-s filmeket nem szereti ahhoz már lassú.

Játékra meg van egy R7 2700, 1660S-es windowsos gépem is.

2021. máj. 28. 16:32
 5/6 A kérdező kommentje:

"És ha ennyire nem tetszik akkor ne is nézegesd a neten hogy mit tud!"

Ha nem néztem volna utána meg próbáltam volna ki a rendszert akkor nem tudnám hogy tetszik-e vagy sem.

"Miért, ki a nagypapád?"

Átlagnál kicsit feletti számítástechnikai tudású nyugdíjas. A nyolcvanas években alap szintű UNIX felhasználó volt, most Windows.

"Tudoooom most az lesz a gondod hogy az drága. De ha munkára használod akkor vissza fogja hozni az árát és ha cégre veszed az áfa is visszajön nem? Ha nem, akkor valamit nem jól csinálsz a vállalkozásoddal! :)"

Azért nem veszek Apple gépet hogy utána más oprendszert rakjak rá. Nem az ár itt a baj.

"Hogy definiálod? Csak netezés meg filmnézés?"

"igen! Nézd meg a kérdéseket itt a gykorin, a legtöbb esetben ezt irkálják a kérdésekhez."

Otthonra meg egyetemre ok, de munka célra sokszor nem. Hol a keresztmetszet az átlagfelhasználó és a munka közt?

Pl. könyvelés, jog vagy CAD nem Mac terület.

"zenét sem szerkesztek"

Azon szerintem még tudnál is, egy tíz éves géppel is lehet ha külső szintit használsz. De értettem a példát.

Miket használok:

-Gentoo vagy FreeBSD

-Főleg munkai okokból Windows is becsúszik

2021. máj. 29. 20:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Igen, az M1 gépeken csak 2 USB-C port van és USB-C-n töltenek is. Viszont a 10 órás üzemidőből bőven futja rá, hogy ne kelljen folyton madzagon lógni. Mióta M1 gépem van általában magammal se viszem a töltőt, mert ha nálam van sincs rá szükségem 1 napot bármilyen komoly munkával, video rendereléssel mindennel együtt is végig bír, átlag 2-3 napig nem kell töltenem, ha nem használom annyira intenzíven a gépet - vagyis mindkét port szabadon van általában. Viszont max pár óra alatt feltölt (sosem mértem, hogy meddig tart).

Nekem vagy 10 éve nem volt szükségem Windowsra, de úgy tudom, hogy M1-en is működik a Windows futtatás, szóval minden Windows program ugyanúgy működik.

Ha egeret akarsz használni, rádugsz egyet. Az Apple egerei és billentyűzetei bluetoothon csatlakoznak, nem foglalnak USB-t. Gondolom más gyártók egerei is tudnak ilyet, nem csak USB-t foglalva lehet őket használni, de ha mégsem, akkor sem hiszem, hogy egy HUB-ot dugni a gépre akkora probléma, hogyha egeret úgyis rá akarsz dugni.

De amúgy tök igazad van. Ha nem akarsz ilyen gépet, ne használj. Én se nézegetem évek óta, hogy milyen PC-k jelennek meg. Nekem megfelel az Apple rendszer, szeretem használni és élvezem, hogy az M1 procis gépem tényleg 2x gyorsabb, mint az előző Inteles volt. (Nem Windowsos gépekhez hasonlítom, hanem az előző Macemhez. Nekem ennyi elég).

Vegyen mindenki olyat, ami neki megfelel - és hagyjon mindenkit békén. Én se győzködök senkit, hogy vegyen Apple-t, szerintem másnak se kéne. Más se győzködjön engem és mást se, hogy használjak inkább Windowst.

Aki meg dönteni akar, az próbálja ki, hogy neki mi felel meg, hozza meg a döntést és aztán hagyjon békén mindenki mást!

2021. okt. 18. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!