Jó-e nekem a SATA 3 HDD?
Sziasztok, szeretnék vásárolni egy sata 3.0 hdd-t, de viszont eddig SATA 2.0 használtam.
Ha megveszem a Sata 3.0 akkor kompatibilis lesz számomra?(gondolom sata 3.0 kábellel)
TOSHIBA PC P300 1TB
Ezt a SATA 3 kábelt én se értem. :-)
Láttam már több helyen, de értelmetlen, mivel SATA 1 és SATA 3 is pont ugyan az.
Max, talán, az anyaga lehet picit jobb, de pont ugyan az a csatlakozás.
SATA 2 és SATA 3 közt sebességben van különbség, HDD esetén szinte mindegy. SSD esetén már jelentős, de ott PCIe vagy M.2 -es foglalat sokkal jobb. :-)
A sata, akárcsak a PCI-e oda-vissza kompatibilis, a leglassabb elemhez fog igazodni az egész rendszer.
Mellesleg nincs az a HDD, ami eléri a SATA2 kábel maximum átviteli sebességét, ez meg főleg nem.
Tesztek alapján 188MB/s a maximum, a SATA2 kábel is már 300MB/s sebességet tud, hiába van rajta sata3 interfész, a HDD fizikailag képtelen kihasználni.
Ha SSD-t raknál be, ott még pont kell a sata3 a max sebességhez.
A SATA1, SATA2 és SATA3 kábel is tök ugyan az fizikailag. Több sebességteszt is készült már, és dettó ugyan azok a sebesség értékek jöttek ki. pl.:
Szóval nem értem miért tüntetik fel a gyártók külön. Szerintem közönséges parasztvakítás, hogy nem használd a régi kábelt hanem vegyél újat.
Azon kívül a merevlemezek nem képesek még a SATA2 sebesség hatérát sem kihasználni, így amúgy felesleges rajtuk a SATA3 csati. Egyedül akkor jön jól minor a Cache -ból olvasnak valamit.
Egyébként simán ráköthetsz akár SATA1 csatlakozóra SATA3 -as vinyót és fordítva. Ezt jelenti hogy felülről kompatibilis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!