Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Legtöbb informatikus miért...

Legtöbb informatikus miért mondja már nem érdemes venni laptopot? Miért mondják azt vagy Asztali vagy tablet? Ezzel egyetértetek?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 1. 10:52
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
0%

#17-nek: Minden MacFan-fikamarci ezt mondja azokra akik joggal szarják ezeket a gépeket...

DE El kell keserítselek, ugyanis van egy MacBook-om is, meg egy iMac-em is, hogy minek?

PONT AZ ILYEN CSEPŰRÁGÓ SZARALAKOK MIATT, MINT TE! :-)

...és csak így tudok reális véleményt alkotni. Mint már többször is mondtam, alaptalanul semmiről sem mondok véleményt!

2021. ápr. 1. 13:45
 22/28 anonim ***** válasza:

"azokat gyakrabban kell cserélni"

Mik azok az "azok"? Például a mac proba már megjelenéskor sem lehetett kapni a legjobb hardvereket. Egy vele egyenértékű vagy erősebb PC-t például miért kéne gyakrabban cserélni...? De ami sokkal nagyobb probléma, hogy az apple elég pofátlanul él a tervezett elavulás módszereivel, de ezt már korábban mondtam. A legtöbb piacon nem nagyon van olyan szereplő, aminek a termékei kevésbé avulnának el, legyen az a processzor lassítása, az oprendszerek elavulása stb..

Most úgy beszélsz, mintha az ökoszisztéma jó dolog lenne, holott a monopóliumnak a szinonímája, amit az antitröszt bizottságoknak szét kéne vernie. Az a baj önmagában az ökoszisztémával, hogy hiába gyártasz egy jó terméket, ha a célközönség a konkurens ökoszisztémában él. Nem fogják megvásárolni a terméket, mert a kompatibilitási problémák miatt macerás a használata. Ez azt is jelenti, hogy a kialakult monopolhelyzet miatt felnyomják az árakat.

És utána megjelennek a felhasználók, megjelensz te, és az a legfőbb bajod, hogy a konkurenciának nincs kiépített ökoszisztémája (= monopóliuma). Na pont ez a baj.

Nem csak az applenek van kiépített ökoszisztémája, hanem a googlenek, a facebooknak stb, és azért tudnak egymás mellett létezni, mert nemigazán egymás ellenfelei, különböző piacokon van monopol helyzetük.

Amint látod, a #15-ös is konzolon játszik, a sony becsalogatta az exkluzív címekkel az ökoszisztémájába, és onnantól kezdve minden más nem-exkluzív játékért kétszer annyit fizet, mintha mondjuk pc-n játszana.

Az ökoszisztéma azt is magával vonzza, hogy az emberek nem tudnak kiszakadni belőle. A gmail helyett se tudsz mást használni, a google keresőmotort se tudod elhagyni, mert a kiépített ökoszisztéma nem engedi. Nem fogsz linuxot használni, mert minden játék windowsra jön. Így a loyalitásindex is magasan lesz, ahogy azt a a #17 válaszoló is szemlélteti, de közben elszólja magát, hogy az apple az prémium. :)

2021. ápr. 1. 14:08
 23/28 anonim ***** válasza:

#22.Elsősorban okostelefonokra és táblagépekre gondolok amiket előbb le kell cserélni mint egy Apple terméket. Pont a véges Support miatt.

Asztali PC más kávéház.(iMac az ellen közel sem versenyképes ajánlat, semmilyen szempontból)

"pofátlanul él a tervezett elavulás módszereivel"

Ez engem érdekelne, mármint ezek a módszerek.

OS minden más eszköznél ugyan úgy elavult, ma sem tudsz olyan jól használni egy Win XP-t de a régi Androidokkal is meggyűlik a baja az embernek.(több Androidos csúcstelom is van/volt, sokan vígan használnak 6S-t, én meg cserélhetek megint) IOS-el is ugyan ez, de ott tovább kap az ember frissítést kvázi tovább is tudja használni.(ezt fizeted meg elsősorban)

CPU lassítás tévhit, úgy tudom ahogy romlik az akkumulátor úgy csökken a feszültség és a teljesítmény is. Bár ebben van valami, hogy a user nem tud dönteni hogy üzemidő vagy a teljesítmény a fontosabb tényező szóval ezt aláírom beleférhet a tervezett elavulásra.(ahogy a szándékosan kisméretű akkumulátor telepek is)

Ez olyan velünk is van, meg ellenünk is mármint a monópolium/ökoszisztéma.

Fejlesztői szempontból sokkal egyszerűbb kevesebb eszközre optimalizálni és természetesen éppen ezért jelentősen jobb teljesítmény is elérhető mivel nem kell másik 200-ra koncentrálni egyidejűleg. Gyártónak is kedvezőbb. Felhasználó ebből annyit vesz észre hogy ha sok hasonló eszköze van "összedolgoznak" és jobban is teljesítenek ez egy nagy előny ha valakinek több Apple terméke van.

Persze ennek sok hátránya van, azokat szépen felsoroltad és egyet is értek vele.

Annak ellenére kíváncsi lennék, hogy ha az Apple felbomlana hirtelen akadna-e alternatíva.

Facebook-nak, Gmail-nek, Google keresőnek akad, még a Playstation-nak is ha megszűnne jövő héten stb.

Valóban a versenypiacot lehetetlenné teszi, de ez már köszönhető annak hogy így is a nagy cégek diktálnak és szinte teljes mértékben megszűnt a szabad verseny.

Sok példa van, Google is sakkban tartja a fél világot és az van amit ők szeretnének vagy búcsút mondhatnak az eladásoknak.(lásd Huawei, bár ez elsősorban a hálózati adathalászat, messzire vezet de a Google adta a legnagyobb büntetést)

2021. ápr. 1. 14:35
 24/28 anonim ***** válasza:

#23 Veritasium pont most csinált egy érdekes videót a tervezett elavulásról, itt az apple módszereiről is szó esik.

https://www.youtube.com/watch?v=j5v8D-alAKE

2021. ápr. 1. 14:39
 25/28 anonim ***** válasza:
0%
#20-as: Tökéleteset szóltál! ...és pont azért pontoztak le téged is, mert legbelül érzik az igazságtartalmát, csak nehéz elrugaszkodniuk a drágán megvett prémium ökoszisztémájuktól! :-)
2021. ápr. 1. 15:19
 26/28 anonim ***** válasza:
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy van 1-2 Windows-os tablet is, én is ilyenen nyomom vagy 4 éve, ágyon fekve a legkényelmesebb... azért jóval nagyobb, mint egy telefon, pedig ez csak 7,8"-es. Nem kellene leírni a tableteket, mert neked nincs rá szükséged, és mert kicsi a piac.
2021. ápr. 1. 22:39
 27/28 Katoonene ***** válasza:

Laptopok kihordási idejére általában 3-5 évet mondanak, asztalira 5-10 évet.

Teljesítményt nézve ár-érték arányban jobb az asztali.

Ha nem kifejezetten játékra, vagy munkaállomásra kell, akkor szerintem elég szubjektív, mit éri meg venni.

Egy tíz évvel ezelőtti csúcs asztali, notebook, tablet szerintem a mostani gépeket elnézve elég elavultak. Laptopok szenvednek Win10 alatt, tabletek szinte használhatatlanok, mert sok csak android 6,7-ig frissül. Viszont az asztali számítógépek (ha jártál már okmányirodába, más közintézményben, láthattad, hallhattad micsoda rémek kattognak) működnek. Rossz rájuk nézni, de működnek. Apple-lel nincs tapasztalatom, de nem igazán látok 5-6 évnél régebbi eszközt, így gondolom azok se túl sokáig használhatóak.

Nálunk az "informatikus" asztali pc-t tartja az erőműnek, a tablettel meg kezeli, felügyeli a hálózatokat, illetve egyszerűbb feladatokhoz mi is megkapjuk néha "játszadozni"

A laptop nálunk a magunk fajta "hülye" munkásoknál van, hogy ne legyünk teljesen egy asztalhoz kötve.

Szóval mindenkinek azt érdemes venni, ami megéri. Nekem van egy laptopom, meg egy tabletem, amit körülbe.ül 3 évente cserélek. Ha asztalim lenne, azt is cserélném. Ha Apple lenne, azt is cserélném.

Szóval nem értek egyet az "informatikusoddal", maximum neki nem érdemes. De nagyon régen nem láttam olyat, akinek ne lenne legalább egy netbook.

2021. ápr. 1. 23:51
 28/28 anonim ***** válasza:

"Már tényleg lejárt laptopnak korszaka? Már sok ember tabletet használ."

Na basszus, én meg pont most vettem notebookot, hogy a fenébe is...

Mondjuk ha nagyon kötekedni (?) akarnék, azt mondanám, igazad van. Laptopot már tényleg nem használnak, ez a kategória ugyanis a 2-5 kg körüli masinákat takarja, jellemzően még floppy meghajtóval, és gyakorta fekete-fehér LCD kijelzővel. Hacsak nem vagy gyűjtő, vagy retro-fanatikus, akkor tényleg nem éri meg ilyeneket venni.

Igen, amiket ma lehet kapni, azokat ha nagyon pontosak akarunk lenni, notebookoknak hívják. De úgy veszem, hogy a kérdés igazából a notebookokról szól.

Nos, a helyzet pedig az, hogy pont leírtad az ellenkezőjét a trendeknek. A notebookok soha nem látott népszerűségnek örvendenek, még akkor is, ha tényleg sok dologban egy asztali rendszer praktikusabb. (Olcsóbb, bővíthetőbb, könnyebben javítható, stb.) A táblagépeknek pedig eléggé mérsékelt a népszerűségük. Én mondjuk szeretem ezt a konstrukciót, és hű társam volt egy táblagép a 2 hetes kórházi COVID-kalandom alatt, ami nélkül valószínűleg rohadtul unatkoztam volna, így viszont tudtam tévézni, filmet nézni, a rokonokkal a kapcsolatot tartani, de még a szerveremet is karban tudtam tartani SSH-n keresztül. De ez én vagyok. Nekem sem notebook helyett, hanem notebook mellett van. De ha csak egy eszközt vesz az ember, akkor az általában notebook szokott lenni, és nem tablet, mégpedig azért, mert előbbi gyakorlatilag egy asztali PC, csak kompaktabb kivitelben.

"Pedig vannak olyan emberek aki megunták laptopot 5èv után"

Igen.

De példát bármire találhatunk. Olyanra is, aki visszaköltözött a vadonba, mégse mondanám azt, hogy a civilizációnk ideje lejárt. ;-) (Bár ezt a kérdést elnézve lehet, hogy mégis?)

#1 "tablet meg már 3-4 éve halott dolog."

Inkább nevezzük rétegterméknek. Egyébként nagyon is élnek.

#22 "A gmail helyett se tudsz mást használni"

Az írásod töbi része helytálló, de itt azért rákérdeznék, hogy: miért is ne tudnék?

"Nem fogsz linuxot használni"

Nem "fogok", hanem már azt használok. Itthon már 3, a munkában már 5 éve.

"minden játék windowsra jön"

Azért korántsem. Ami meg igen, azoknak kb. a felét simán futtatja a Wine, vagy a Proton. Van olyan szerencsém, hogy amikkel játszok, azok mindegyike fut Linux alatt vagy natívan, vagy Wine-nal, gyakorlatilag tökéletesen.

#23 "CPU lassítás tévhit"

Miért is áll most perben az Apple?

2022. ápr. 26. 18:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!