Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptop akkumulátor garancia?

Laptop akkumulátor garancia?

Figyelt kérdés
Van egy viszonylag új, 6 hónapos Asus Vivobook s14 laptopom, melynek az akkumulátor maximális kapacitása már csak 84% és már nem is bírja a korábbi 3-4 óra üzemidőt sem, maximum egy-másfél óra alatt teljesen lemerül. 97 töltési ciklus van benne, igyekszem 40-80% között tartani, mert úgy tudom nem teszt jót a lítium ionos akksiknak a túlzott lemerülés és a folyamatosan magas töltöttségi szint sem. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idő alatt ez az elhasználódás normálisnak számít? Azért furcsa számomra kicsit, mert a régi laptopom 4 éves és még mindig 80% a kapacitása. Erre vajon kiterjed a garancia, tekintettel arra, hogy még csak fél éves a készülék? Az Asus egyébként azt írja, hogy kb. 300 töltési ciklus után éri el a 20%-os csökkenést a kapacitásban, így ez szerintem kicsit gyors akkumulátor elhasználódás az én esetemben 97 ciklus után.

2021. márc. 31. 13:15
 1/5 anonim ***** válasza:

Egy próbát megér.

Mit vesztesz, ha lepattintanak?

2021. márc. 31. 13:55
 2/5 anonim ***** válasza:

A két véglet kerülése csak huzamosabb időre kerülendő, illetve tároláskor az 55% +/-5% a legoptimálisabb.

Tehát pont azzal ártottál az akkunak, hogy huzamosan megpróbáltad felülbírálni a töltöttségi szinteket...

Túlzott lemerülés alatt egyébként 2.5V - 2.7V értendő típustól függően (ez 0% -os töltöttség alatti feszültség szint lenne) egy átlagos lítium akkumulátor esetén, de minden készülék még bőven 3V fölött kikapcsol (ugyanis ilyen értékre van kalibrálva a 0% -os töltöttség pont az akku védelme érdekében). Ergo napi használat esetén nem lehet túlzottan leneríteni. A töltés vezérlő pedig gondoskodik a túltöltés elleni védelemről. Ezen felül egyes laptopokban azért van opció a csökkentett töltöttségi szintre, hogy huzamosabb ideig töltőröl használva ne károsodjon az akku, nem pedig azért, mert ciklikus használat esetén az károsítaná az akkumulátort.

De ha nem mondod, hogyan töltötted, talán még gariban cserélik az akkut (ha nem nézik meg a naplózott adatokat, vagy nem tudják megnézni valamilyen okból kifolyólag, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak vele).

2021. márc. 31. 14:00
 3/5 anonim ***** válasza:
76%
Lemaradt, hogy a feszültség szinteket cellánként értem...
2021. márc. 31. 14:01
 4/5 A kérdező kommentje:
Nahát, pedig azt hittem, hogy ezzel jót teszek az akkunak. Még a laptopomon is van ez a myASUS beépített program, ahol kiemelik hogy ajánlatos engedélyezni, hogy csak 80%-ig töltsön, sőt a "maximális élettartam" érdekében állítsam be, hogy csak 60%-ig töltsön.
2021. márc. 31. 14:23
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen, ez igaz is, de csak akkor, ha huzamosabb ideig töltőröl használod (mintha asztali gép lenne).

Ha viszont hordozható gépként használod (feltöltöd, majd töltő nélkül használod), akkor a nagyobb ciklustartomány optimálisabb. Akár 100% -ig töltés után ha töltő nélkül használod, nyugodtan meríthető 10-15% -ig is, sőt időnként a teljes ciklus (0-100%) sem árt.

2021. ápr. 1. 00:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!