Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi értelme a PCIe 4.0-nak?

Mi értelme a PCIe 4.0-nak?

Figyelt kérdés
2021. jan. 16. 01:13
 1/5 A kérdező kommentje:
Bármi ami a PCie 4.0-val kapcsolatos, bármi érdekel, mivel jobb és mire találtál ki a 3.0-ról való újítást?
2021. jan. 16. 01:14
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
4.0 kétszer olyan gyors mint a 3.0 - nem nagyon van mit magyarázni rajta ezen túl, kétszer annyi adatot tudsz ugyanannyi idő alatt küldeni, vagy ugyanannyi adatot fele annyi idő alatt.
2021. jan. 16. 01:18
 3/5 A kérdező kommentje:
Értem, pedig néztem összehasonlítási videókat, de alkalmazásokban nem láttam differenciát, lehet máshol kell kutatnom ezügyben.
2021. jan. 16. 01:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem ez a szűk keresztmetszet ma, pcie3.0 t sem használta ki semmi - legfeljebb rengeteg gpu, vagy pcie ssd. Ettől nem lesz felesleges, pl 4k adatátvitelre képes volt displayport 2009 ben, és alig néhány éve van hozzá egyáltalán bármilyen tartalom - ha nem lett volna elérhető a kábel akkor senki sem foglalkozott volna a felbontás növelésével, sem a panelgyártók, sem pedig a tartalomkészítők. Ugyanez a helyzet itt is, az igény egyértelműen meglesz rá záros határidőn belül.
2021. jan. 16. 02:28
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorlatilag a szabvány készítői ígéretet tettek arra, hogy folyamatosan fejlesztenek, és néhány évenként megduplázzák sávszélességet (tehát exponenciális a növekedés). az 5.0 szabvány is kint van már, illetve jelenleg a 6.0-n dolgoznak.

PCI-express foglalatba bővítőkártyát lehet rakni. Az egyik legelterjedtebb a videokártya. Itt most érték el a csúcskártyák azt, hogy a sávszélesség - az adatáramlás a videokártya és a processzor-gép többi eleme között - átlépte azt, ami a 3.0 szabvány maximuma. De jelenleg még nem érezhető semmilyen tevékenységnél, ha a PCIe 4-es rtx 3090-et csak egy 3.0-s alaplapban használod. Annyira minimális a fojtás. Ez 1-2 év múlva lesz gond, és csak a csúcskártyákkal.

Amit még gyakran raknak ebbe a PCIe bővítőfoglalatba az a szupergyors SSD-k, hálózati eszközök. Ezek speciális munkafolyamatokhoz vagy szerverekben szükséges. Otthon nem találkozol vele. Ennek az 5.0 szabvány is kellhet már talán, de nem vagyok tisztában ezzel a részével.

Sebességen kívül lényeges dolog nincs a szabványverziók között. A kompatibilitás lefelé és felfelé is tökéletes. Mást nem kell tudni.

2021. jan. 16. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!