"Közös nevezőre" lehet hozni ezt a két ramkitet?
Ebből a kitből vettem kettőt: [link]
Azt leszámítva, hogy az egyik kit samsung b-die, a másik hynix chip-es, ugyan olyan 3200 mhz cl 16-os ramok. Külön xmp-vel mennek a megadott értékeken, de együtt hiába állítom be az xmp-t, csak 2400 mhz-n mennek.
Meg lehet oldani, hogy együtt 3200 mhz-n működjenek? Ddr4 kalkulátorral egyedi időzítésekkel esetleg? Ha igen, melyikhez igazítsam a másikat, a samsunghoz a hynixot vagy fordítva?
Légyszi írjatok kipróbálható ötleteket, mert most vagyok még elállási időn belül. Köszi előre is.

miert elteroek az idoziteseik xmp vel kulon kulon?
mik egyiknek es masiknak?

Es amugy se ertem
szoval vettel a linkeltbol 2 t az 2x8 as? Tehat ebbol 2 t igy 4x8 van?
ugyan az a tipus de mas memchipesek?
alaplapba parba tetted oket? Nem egymasmellett vannak szinezni is szoktak slotokat
az egyik KIT az 1. 3. Slot ba kell a masik 2. 4. Slotba
ilyenkor nem kellene hogy utkozzon a ket XMP ha csak nem valami idozitesuk mas
de akkor megsem ugyanaz a ket tipus... gariztatnod kellene... mast kaptal mint rendeltel
bar idozites elteres eseten ae kellene utkozzon...
ket ramrol CPU-Z kepet jo lenne feltenned pl. Vagy a fizikai modulokrol is
"szoval vettel a linkeltbol 2 t az 2x8 as? Tehat ebbol 2 t igy 4x8 van?
ugyan az a tipus de mas memchipesek?"
Igen.
Sajnos munkában vagyok, de este tehetek fel képet.
Alaplapba úgy tettem, hogy az egyik kit ment a1 b1 slotba, a másik kit a2 b2-be, szóval dual chanelbe megy, csak lassabban.
Így totál bele nem másztam mindkettőbe időzítésileg, csak a samsungost néztem tüzetesebben, de megnézem a másikat is. A cimke és a cpu-z szerint is mindkettő 3200 mhz-es cl 16-os ram, de együtt ahogy mondtam, 2400 mhz a sebességük. Majd küldök képet este.

Ezt mindenképp manuális tuninggal kellene. XMP-vel nem érdemes vacakolni.
Ez az egyik ok, amiért sosem ajánlok 4-es kiteket, pláne különbözőket nem. Úgyis csak dual channelbe megy (kivéve, ha valami nagyon okos drága alaplapod van), akkor ha bővítés van: újat beszerez, régit elad...
Arról nem is beszélve, hogy a 4 memória már jobban terheli a mem.vezérlőt, mindenre nagyobb terhet rak.
Sok gond van vele még az együttműködésen kívül is.
He lehet, inkább vidd vissza, és maradj 2-es kit-eknél. Azaz 2x16GB, és eladod a mostani 2x8 gigát.
Hatványozottan ajánlott ez, ha a proci mellette AMD 1000/2000 széria
Most így fejből nem tudom, de a dram kalkulátor dobott ki más időzítéseket...nem a 16 16 16 38, de subtiming szinten a két fajtára. Lehet azok alapból is és az xmp-ben is eltérnek. Én sem értem miért van ez...meg hogy miért pont 2400, miért nem 3200, csak a feszesebb időzítésű igazodik a lazábbhoz.
Minden esetre írtam a boltnak, hogy elállhatok-e az egyiktől és küldenek egy másikat aztán hátha vagy visszaadom mindkettôt, ha minden kötél szakad.
Nem fér a fejembe, ezt miért nem tüntetik fel a terméken, csomagoláson, a gyártó oldalán vagy valahol. :/
Lehet az lesz utolsó....
A lapom amúgy egy b450 tomahawk max (legfrissebb nem béta bios), a proci pedig egy ryzen 7 2700.
32 gigát akartam és nem akartam üres slotot, ezért csináltam így.

#4 vagyok.
Jaaja. AMD-nél a prociba van integrálva a memóriavezérlő. És ryzen 1000-2000-nél még nem az igazi ez a technológia, nagyon kényes amúgy is... 3000-5000-ben már egész jó. Bár a 4 modul ott sem javasolt.
Alaplap dual channelt tud csak, tehát 4 modullal is csak dual channel lenne. Nincs előnye a 4 modulnak a kettővel szemben.
Próbálkozni lehet, amúgy, hátha találsz jó beállítást. De egyszerűbb és biztosabb elállni, és rámenni a 2x16-ra akkor 😉

Important
y Always insert memory modules in the DIMMA2 slot first.
yDue to chipset resource usage, the available capacity of memory will be a little less
than the amount of installed.
yBased on processor specification, the Memory DIMM voltage below 1.35V is
suggested to protect the processor.
y Some memory modules may operate at a lower frequency than the marked value
when overclocking due to the memory frequency operates dependent on its Serial
Presence Detect (SPD). Go to BIOS and find the DRAM Frequency! to set the memory
frequency if you want to operate the memory at the marked or at a higher frequency
kezikonyvben ezt is betartottad?
vagyis elsonek a dimma2 be raktad be ramot?
es itt biosos (uefi) dologrol is ir
kezileg nem loted be mhz et ha lehet egyszeruen? xmp nel megnezed miket ad be erre arra
aztan mikor mhz et kezileg belotted megnezed nem e ter el valami
feszultseg ne terjen el az a fontos
termeszetesen le lehet cserelned, de ha mukodne valahogy akkor raersz, es valami maxos ramra is valthatnal amit alaplap MHz et tamogat, ugyis gondolom majd ujabb procit is tervezel egyszer

Egyszerűbb elállni és 2x16-ot venni helyette.
Megpróbálhatod kézzel beállítani a biosban a sebességet, illetve az időzítéseket a lassabbhoz igazítani. Ha működik akkor lesz duaé.channel 3200-ad, ha nem érsz el semmi eredményt akkor hagyd és 3 napon belül cseréld 2x16GBra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!