Profi PC építők segítségét szeretném kérni! Összeraktam egy configot de szeretnék véleményt kérni róla valakitől aki profi a témában. Vélemények?
Thermaltake PS-LTP-0650NHSANE-1 650W Litepower RGB tápegység
AMD Ryzen 5 3600 100-100000031 BOX processzor
Asus ROG STRIX B450-F GAMING alaplap
G.Skill 8GB 3200MHz DDR4 Aegis F4-3200C16S-8GIS memória (2x)
ASUS Dual RTX 2060 mini OC 6GB GDDR6 DUAL-RTX2060-O6G-MINI videokártya
(Esetleg ha ez nem elérhető akkor 1660 super)
Kingston 240GB UV500 SUV500M8/240G M.2 SSD meghajtó
Seagate 2TB BarraCuda 256MB ST2000DM008 merevlemez
Mi a vélemény róla? Mit kéne cserélni ha kell esetleg és miért/mire?
Mennyire tudok ezzel hosszútávon gondolkozni? Leginkább játékra használnám.
Köszönöm!
Tápegység nem javasolt, tisztes 650 wattos táp jelenleg 40 ezer környékéről indul felfele, ha nincs 2 vagy több videokártyád, akkor meg felesleges is. A kinézett videokártyával és processzorral már egy 400 wattos táp is elég, de ha mindenképp nagyobbat akarsz, akkor 500w-ra feltornászhatod.
Hasonló ár környékéről:
FSP HEXA+ Pro 500 500W (PPA5008500) - belépő szint
Enermax MaxPro 500W (EMP500AGT)
be quiet! System Power 9 500W Bronze (BN246)
A ryzen 3600 ára most eléggé felment, olcsóbban kapsz i5 10400f-et hozzá való középkategóriás alaplappal, igaz, cserébe nem használja ki a gyorsabb memóriát.
Az M.2 SSD sata3 csatlakozójú, semmivel nem gyorsabb, mintha egy 2.5 colos nagyobb méretűt veszel, inkább egy Kingston A2000, az legalább kihasználja az m.2 PCI-E előnyeit.
Én ha most vennék gépet, akkor minimum 16GiB (de inkább több) alaplapi memóriát vennék, és legalább 1TiB-es SSD-t, videokártyából is olyat, amin legalább 8GiB van, a VR miatt, ha már játékgép.
Bár én processzorból is mást vennék, de ez mind-mind csak ábránd a részemről, ugyanis nincs 100 000 Ft-om processzorra, meg 100 000 Ft-om alaplapra, 200 000Ft-om memóriára és minimum 170 000 Ft-om videokártyára... :-)
Igaz Mondó Reloaded *
2x 8GB-ot vesz 8ott a végén zárójelben a (2x), összesen 16GB lesz a RAMból.
Botos Jeti*
Eredetileg egy FSP HEXA 85+ PRO 650W tápot néztem, de jelenleg az nem kapható, de akkor megnézem ezeket az 500asokat :)
A ryzen 3600 sajnos igen, felment az ára. Nézegettem én is a 10400as szériát, de valahogy engem az AMD jobban meggyőzött.
Rendben akkor rákeresek arra az ssd-re is, köszönöm a tippet :)
Igaz Mondó Reloaded*
Egy darabig még elég lesz a 16GB RAM, igazából ha kezd elfogyni akkor talán azt a legkönnyebb fejleszteni :D
Ja meg persze igen, ha nem lenne pénzügyi határ akkor ennél sokkal durvább konfigot is ki lehetne hozni, de igyekszem 400 alatt maradni és ezzel olyan 340-350 körül vagyok ha a házat is beleszámítom, ami még éppen belefér a keretbe :)
eztmondom*
Igen az a páros is jó lenne, de engem az AMD procija jobban meggyőzött. Te azt használod amit leírtál? Neked nagyon bejött? :)
Táp nem jó, feleslegesen nagy is.
Játékra most inkább vennék 10400f et, mint 3600ot, nagyon drága lett a ryzen.
A videokártya sem tetszik, azzal RT zés úgyse nagyon lesz.
anonim*
Amit Botos Jeti írt 500-asok azok jobbak lennének?
Csak a drágulás miatt érdemesebb most i5-t venni vagy alapból is jobb/megbízhatóbb?
Videókártyából akkor Te mit ajánlanál?
ja, kó
csak a drágulás miatt
5600xt. de ezért engem itt megfognak kövezni
Tápegység nem jó, mivel teljes mértékben hitelesítetlen. A tápegységeknek vannak besorolásai, ezek úgy kezdődnek, hogy 80+ nem 85+ meg hasonlók, hanem 80+! Ezen felül Bronze, Silver, Gold, Platinum,Titanium is van, ezek azért fontosak, mert ez határozza meg, hogy milyen terhelhetősége van attól függetlenül, hogy mi van ráírva és az össz tulajdonságokat is befolyásolja, hiszen ezekben vannak túlfeszültség elleni védelmek stb. Szóval keress egy 550-600W körüli legalább Bronze minősítésű tápot, netán tán olyant, ami full moduláris, vagyis minden kábel kiszedhető belőle, hiszen azt könnyebb elrendezni, persze ez már egyéni preferencia.
3600 helyett 2600-at vennék, mert az jó árban van, nyilván alapból 3600-at ajánlanám, de az most olyan túlárazott, hogy nem tudom jó szívvel ezt megtenni. Ha a jövő is fontos (mert hát mért ne lenne) Intel-t nem ajánlanék. Az Intelhez kellene egy drágább alaplap, amibe később az i7 és i9 belemegy, viszont a jövő évi generáció már nem bővíthető bele, hiszen full más foglalat lesz. Ryzenből viszont bele fog menni a foglalatba a 2000 3000 és a jelenleg legújabb 5000-es széria is, akár 12 mag 24 szálig!
Ebből adódóan alaplap MSI B450 Tomahawk Max legyen, ez támogatja alapból a 2000-es és 3000-es procikat, későbbi BIOS update során pedig az 5000-es szériát is. Ez mellé egy Kingston 3200 CL16-os ramkit-et vásárolnék.
Videokártyából nem vennék mini verziót, ahogy elnéztem árban szinte hasonló közelségben van normál méretű is...
SSD-t teljes mértékben cserélném például egy Western Digital Blue 3D NAND 2.5 500GB SATA3 (WDS500G2B0A), vagy egy Samsung 860 EVO 2.5 500GB SATA3 MZ-76E500B-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!