Milyen PC-t vegyek? Médiafogyasztás és RAID adattárolás (esetleg NAS) a cél
Az öreg laptopom van rákötve a TV-re, arról mennek a filmek. Már szegény nagyon húzza a belét, a helyére szeretnék egy PC-t venni. Cél a következő: 4K filmeket tudjon lejátszani a TV-n, valamint RAID 1-ben tárolni a személyes adataimat.
Gondolkoztam egy NAS-on (Synology), de még az elég drágákra is azt mondják, hogy nem nagoyn tud 4K filmeket futtatni (920+ tesztben legalábbis ezt állították).
A NAS rész csak azért érdekelne, mert én és a feleségem is saját laptopunkat használjuk, az azon lévő képeinknek szeretnénk egy itthoni biztonságos tárolást. Az egyáltalán nem érdekel, hogy máshol is hozzáférjek, sőt, kifejezetten nem akarom bárhonnan elérhető felhőként használni. Csak az itthoni routeren keresztül akarok hozzáférni.
Mit ajánlanátok? Próbáltam összeállítani magamnak egyet, de olyan szinten nem értek hozzá, hogy nem jutok egyről a kettőre.

Raid 1-hez értesz de a többihez nem?? Az is elég erős túlzásnak értem, ha ott tárolod a személyes adatokat.
Erre egy belépő színtű egyszerű Pc is elég, mert a 4k-t megtudja jeleníteni a tv-n egy gyengébb gép is. Illetve 2 vinyóval, hallottam már olyat, h egy rapsberry Pi -ről is üzemeltettek már NAS szervert.
Mennyit szánsz rá?
Ahhoz se értek, csak tudom, hogy mi az.
Ha már van hardver, a "mit és hogyan"-nak már utána tudok nézni. Csak a hardver kiválasztása nem megy, attól félek, hogy olyan elemeket vennék, amik nem is annyira kompatibilisek egymással.
200k-t szánnék rá legfeljebb, de ebben jó lenne, ha már benne lenne a HDD.
2db 4 terrás WD red HDD-t szeretnék beletenni, lehetőleg úgy, hogy később tudjak bele még 2*4-et rakni. Plusz egy ~2-300 SSD-t a rendszernek. Tehát nem tudom, hogy egy ilyen PC kijön-e kb 120e-ből (a két winyó nélkül).

PCX-en van gép össze állító, ott meg ha látod az adott dolgokat rá tudsz keresni külön a neten is a specifikációra.
120-ból kilehet hozni egy komplett pc-t vinyók nélkül. Illetve, ha nem ódszkodsz a használt dolgoktól még egy nagyon jó gépet is össze lehet dobni hardverapro segítségével.

4k-s tévén gépezek, nézek rajta filmeket 4k-s felbontásban.
Egész jó gép van mögötte.
4k-s filmek miatt nem kezdenék el gépet fejleszteni, mert megnézed azt az 50db 4k-s filmet ami pont megfelel az ízlésednek, azt nem fogsz rajta csak Fhd-t nézni. Majd ha a torrent oldalakon külön főkategóriát nyitnak 4k-nak, majd akkor lesz érdemes szerintem.
Azzal is szembesültem, hogy sok filmet úgy csinálnak, hogy a videó amit csinálnak 4k-s felbontású, de a kép amiről másolnak, nem 4k-s.
Sok torrentet néztem már, de a mintaképen is látni, 4k-s méret 80-100Gb, a kép 4k-s méretű, de nem pontosan 4k-s minőségű a kép.
Ha 4k-s képernyőn 4k-s videót nézel, főleg CGI-nél észrevenni, hogy van egy olyan gixer, mint a Transformers valamelyik részében, hogy a cgi tűéles, a kép többi része homályosabb valamivel. Ha ezt a különbséget észreveszed a kijelzőn, akkor jó a film, 4k-s.
Ha a cgi ugyanolyan éles mint a többi része a filmnek, akkor valószínű nem 4k-s a videó amit nézel. A Cgi a legélesebb egy filmben mindig.
Amúgy 2x4Tb=60.000Ft kb...
Szóval komplett gépet összerakni 200-ból újonnan lehet, hogy kicsit karcsú lesz. De ki lehet szerintem hozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!