Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan lehet egy HDD-t frissít...

Hogyan lehet egy HDD-t frissíteni?

Figyelt kérdés

Adott egy normál HDD, amit adattárolásra szeretnék használni. Mint minden mágneses elven működő eszköz, idővel ez is veszít a mágnesességéből -> egyszer el fog érni arra a pontra hogy már nem lehet beolvasni róla az adatokat, mert eltűntek róla. Ezt a folyamatot hogyan lehet meggátolni? Egy opciót látok rá, hogy mondjuk 5 évenként ki kellene olvasni minden adatot, és ugyan azokat visszaírni. De ez a nagy kapacitás miatt elég időigényes lenne. Nincs rá valami gyorsabb módszer? Tehát valami "HDD regeneráló" vagy valami.

Ha nincs, és muszáj kiolvasni és visszaírni az adatokat, akkor arra milyen program lenne a legcélszerűbb? Jó lenne ha ugyan oda kerülnének vissza pontosan az adatok, így talán hosszabb ideig tartaná meg a mágnesességet (bár ez lehet hülyeség, de pl. egy csavarhúzóval igaz az ha tovább éri mágneses behatás, akkor tovább marad maga is mágneses, HDD-nél nem tudom hogy így van-e). Ha csak simán kimásolom egy fájlkezelővel az összes adatot, nyomok rá egy gyorsformázást és visszamásolom, akkor elvileg ugyan oda kerül vissza, viszont ehhez kell legalább annyi tárhely egy másik merevlemezen is. Tehát ez nem a legjobb opció. Jó lenne ha ezt egy program megcsinálná, de úgy, hogy mondjuk 100 MB-onként csinál olvasás-formázás-visszaírás ciklust, így nem kellene sok tárhely a művelethez. Ilyesmi program létezik?

2020. szept. 7. 17:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%

Pont az adatok másolgatásával rövidíted meg a hdd élettartalmát, mert az a véges.

Amit te keresel szó esetleg a töredezettségmentesítés.

2020. szept. 7. 17:50
 2/11 anonim ***** válasza:
Bocsi, nem is biztos, h a töredezettség mentesítés a legjobb megoldás. Ha ilyen fontosak az adatok, akkor biztonsági mentést szoktak csinálni róla egy külső meghajtóra/felhőbe/akárhová :)
2020. szept. 7. 17:52
 3/11 anonim ***** válasza:
93%

Ne haragudj, de amit írsz, az tele van szakmai hibákkal, és komoly sarkításokkal.

A mágneses adattárolók egyik előnye - ami miatt gonoszan fogalmazva kiirthatatlanok a számítástechnikából immár több, mint 50 éve - az pont az, hogy nagyon lassan amortizálódnak. Ha nincs mágneses, vagy elektromágneses hatásnak kitéve, akkor nem fog rajta a mágneses jel gyengülni. Ez a flash adattárakra, meg pl. a dinamikus RAMokra igaz, hogy folyamatosan gyengül a rajta tárolt adat. RAMoknál ez másodperces nagyságrendű, flashnél meg évek kérdése.

Nem a mágneses jel gyengülése szokott probéma lenni a mágneses adathordozóknál, hanem floppyknál és szalagoknál az, hogy a fej folyamatosan koptatja az adathordozó felületet; merevlemezeknél - ahol a fej már nem érintkezik a lemezzel - pedig az elektronikájának a meghibásodása, vagy a fej mechanikája szokott a hiba forrása lenni. (Vagy ha nem megfelelő környezetben tárolják... de ez bármilyen adathordozóra igaz, hogy a szakszerűtlen tárolás káros.)

A másik tévhit, hogy az írás amortizálja. Nos, nem jobban, mint az olvasás. Pont, hogy a mágneses elv az, ami kvázi korlátlan újraírhatóságot biztosít káros mellékhatások nélkül. Ez semelyik másik adattárolóra nem igaz.

Ennek ellenére a töredezettségmentesítés egy igen csak ellenjavallt módszer, amit sajnos rengeteg mítosz leng körül. Nem akarom még jobban részletezni, de a töredezettség nem okoz adatvesztést, ellenben ha töredezettségmentéskor lép fel valami hiba, az adatvesztéssel jár. A teljesítményre pedig a mai lemezeknél, és a ma használatos fájlrendszerek mellett észrevehetetlen mértékben van kihatással a töredezettség. 30 éve még volt létjogodultsága, bár akkor is kétszer meg kellett gondolni, hogy valóban szükséges-e. Ma egyenesen felesleges, és káros.

Ha te kimásolod az adatokat, formázod, és visszamásolod, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem ugyanoda fognak visszakerülni az egyes bitek, már csak azért sem, mert nem ugyanolyan sorrendben fogod őket visszamásolni, mint ahogy eredetileg a lemezre kerültek.

A biztonsági mentés pedig egy alapvető dolog lenne...

2020. szept. 7. 18:18
 4/11 anonim ***** válasza:

A drágább hard disk sentinel pro-ban van ilyen ír/olvas/újraír (nem destruktív) felület újraíró teszt.

De ilyesmi inkább a ritkán gépbedugott arhiválási lemezeken kell csak amit csak 5-10 évente dugsz gépre.

2020. szept. 7. 18:19
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

#1: HDD élettartam itt nem játszik. 5 évente 1x át van írva, abba biztos hogy nem fog tönkremenni.

#2: Töredezettségmentesítés addig jó, amíg töredezettek a fájlok. Utána kb. 5 másodperc alatt lefut az egész művelet egy 2 TB-os HDD-n, és kétlem hogy ennyi idő alatt újrainicializálna minden egyes szektort.

#3: "Ha nincs mágneses, vagy elektromágneses hatásnak kitéve, akkor nem fog rajta a mágneses jel gyengülni." De. El fog. Van több régi (20+ éves) HDD-m, amikről csak úgy simán eltűnt az adat, pedig nem is voltak használva, max. 3-szor lettek beolvasva róluk az adatok. Amúgy működnek még mindig, nincs rajtuk egy hibás szektor sem, újraírva őket megtartják az adatot, csak úgy 20 év alatt a szekrényben állva szépen eltűnt róluk minden. Nagy mágneses hatásnak nem lettek kitéve, maximum eltöltöttek pár napot egy CRT monitor tetején. Vagy a mostani HDD-kre ez már nem jellemző? Mert hogy a mágnesesség gyengülése az biztosan valós jelenség a régebbi merevlemezeknél. Emlékszem hogy anno volt egy táblázat amit meg kellett tanulnom, benne többek között különböző adathordozókon tárolt adatok szavatossági idejével. Volt egy archiválásra használatos mágnesszalag (már nem emlékszem a nevére), az volt a legjobb ilyen téren, arra 50 évet mondtak, a merevlemezekre meg asszem 15-20-at.

"Ha te kimásolod az adatokat, formázod, és visszamásolod, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem ugyanoda fognak visszakerülni az egyes bitek." Ezt úgy értettem, hogy egy erre alkalmas programmal teszem meg (pl. MiniTool Partition Wizard, ebben van partíció klónozás) amivel elérhető hogy ugyan oda kerüljenek vissza. Legalábbis ezt állítják róla a fejlesztők.

2020. szept. 7. 19:21
 6/11 A kérdező kommentje:
Utánanéztem most az interneten ennek az adatvesztésnek, aztat írják hogy: "Magnetic Field Breakdown: Most sources state that permanent magnets lose their magnetic field strength at a rate of 1% per year. Assuming this is valid, after ~69 years, we can assume that half of the sectors in a hard drive would be corrupted (since they all lost half of their strength by this time)." Ugyan ezt az elvet követve kiszámoltam, hogy 50 év alatt a 40%-át vesztik el a mágnesességüknek a szektorok. Kérdés, hogy egy ilyen 40%-os gyöngülést vajon hogyan tud értelmezni a merevlemez. Ott még olvashatónak látja és a legtöbb szektor értékét helyesen is adja vissza? Vagy már ezen a szinten is néha félreértelmezi az adatokat?
2020. szept. 7. 19:29
 7/11 anonim ***** válasza:

Van igazság abban amit mondtál, de ha normálisan használsz egy merevlemezt, ez nem igazán következik be...vagy kb 120 év múlva. Kukáztam sulinkból egy laptopot, 1992-es volt, win 3.1, meg ugye dos ment rajt, az utolsó fájl ami mentve volt rá, az olyan 96 körüli volt...és vígan bekapcsolt, pedig látszódott, hogy nem most volt utoljára használva. Illetve sok régi winyóm van, 20 évesek azok is, nem igen van bajuk.

Ha egy merevlemezt nem dobálsz, ütögetsz (főleg miközben megy), normális a hőmérséklet (nem 40, hanem max 25 fokos a szoba), akkor az nem igen fog meghibásodni. Inkább ezeknél vezérlő hiba szokott elő jönni. Általában ilyen nagy szerverfarm tulajok (pl. google) ad ki statisztikát hogy a sokmillió winyó közül melyik típusok halnak meg gyakrabban. Ez sem jelenti azt ha pl te megveszed a toshiba xy típusú hdd-jét, az meghal, csak 1%-kal nagyobb rá az esély mint másnál. (nem szidtam toshibát, csak egy példa volt)

2020. szept. 7. 19:30
 8/11 anonim ***** válasza:

"Ha te kimásolod az adatokat, formázod, és visszamásolod, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem ugyanoda fognak visszakerülni az egyes bitek"

Egy szó: dd

:)

2020. szept. 7. 22:29
 9/11 anonim ***** válasza:

Én valószínű el vagyok maradva a modern technológiákkal, de van pár 20-30 éves hdd-m (ide, sas, scsi), és a mai napig ott figyelnek az adatok rajta, használhatóan. Soha nem hallottam olyat, hogy megfelelő környezetben és tárolás mellett "elöregedjen". Ez pedig nálam egy polcot jelent szobahőmérséklet felett (nyáron sajnos van vagy 30 fok ittbent), na meg rengeteg por.

A hdd elöregedését még a smart is az indítási és leállítási ciklusokban méri. Most akkor mi van? Felhomályosítást szeretnék, mert egy világ dől össze bennem. A hdd-k lelkéről nem is beszélve :\

2020. szept. 8. 08:16
 10/11 A kérdező kommentje:

Ebbe a programba futottam bele most véletlen: [link]

Eszembe is jutott róla a kérdésem. Elvileg arra találták ki, mint amit én szerettem volna csinálni. Még nem próbáltam ki, hogy jó-e.

2020. dec. 31. 02:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!