Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért tesznek vadonatúj...

Miért tesznek vadonatúj drága, akár gamer alaplapokra PS/2 portot?

Figyelt kérdés
Évek óta nem láttam új PS/2 billentyűzetet.
2020. aug. 24. 11:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
A PS/2 és az USB alapvetően máshogy működik, és billentyűzet meg egér kezelésére a PS/2 hatékonyabb. Lényegében az USB-nél a processzor folyamatosan kérdezi, hogy van-e valami, PS/2-n meg a periféria szól, hogy történés van. Manapság már nem igazán van jelentősége, de ha valakinek van egy régebbi, de még működő PS/2-es billentyűzete, akkor tudja használni azt is. (A PS/2 -> USB átalakító csak akkor működik, ha a billentyűzetet felkészítették rá.) nagyon Rétegigény, de gondolom a gyártónak pár cent plusz.
2020. aug. 24. 12:44
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

1. Kompatibilitás

Mikor megjelentek az USB 3.0 vezérlők, az akkoriban elterjedt operációs rendszerek csak külön illesztőprogrammal voltak képesek kezelni azt, így könnyen megeshetett, hogy telepítés után egér és billentyűzet nélkül találta magát az ember. Ilyenkor jön jól a PS/2.

2. Jobb

Az USB egy általános port, ezt használod szinte mindenre. Épp ezért nincs kihegyezve semmire. Ezzel szemben a PS/2 portot csak a perifériákhoz használják, így tudnak olyan dolgokra fókuszálni, mint a késleltetés minimalizálása.

2020. aug. 24. 12:47
 13/26 A kérdező kommentje:

Azt nagyjából tudtam, hogy a PS/2-nek jobb(?) a késleltetése, de nem az volt a kérdés, hogy mi a különbség közöttük, vagy hogy melyik jobb. A PS/2 egy több mint 30 éves szabvány, csoda, hogy eddig életben volt. Továbbra sem értem egyébként a létjogosultságát ilyen sok alaplap esetén, mert szerintem viszonylag kevesen akarnak még ilyen billentyűzetet használni mainstream géphez. Akinek az a problémája, hogy a BIOS nem ismeri fel az USB billentyűzetét, valószínűleg egy másik hasonlót felismerne.

Igazából nem értem még a PS/2-vel egyidős VGA(-nak hívott) port létjogosultságát sem 2020-ban (2010-ben sem értettem) még az olcsó monitorokon sem, mert csak ezért tesznek még alaplapokra is.

Mindenesetre köszönöm az eddigi válaszokat.

2020. aug. 24. 13:30
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Kb százmilliós nagyságrendben vannak használatban olyan monitorok, Tv-k amiken csak analóg D-SUB port van.

Ezek tulajdonosai mind potenciális vevők. A csatlakozó meg egy filléres cucc és aaz I/O panelen bőven elfér.

2020. aug. 24. 13:38
 15/26 A kérdező kommentje:
Értem, csak azt nem, hogy mennyit spórolnak a gyártók azzal, hogy mondjuk DVI-D helyett (ilyen már 20 éve is volt) ilyet tesznek az olcsó monitorokba.
2020. aug. 24. 13:42
 16/26 Dongaben ***** válasza:
Hmm... Minden gyártó maga dönti el, mit tesz a gyártmányába. Manapság is elég sok "Technológiailag és vásárlóerő szinten elmaradott" vidék található a Világban. Ott nem mindegy, hogy az új gép mellé monitort, vagy akár egyéb kiegészítőket is kell-e venni. Egy hazai példa, bár nem pont a kérdésre válasz... Szomszéd hölgy Kábel TV-t szeretett volna beköttetni, de a TV-jén nem volt olyan csatlakozás (WDMI), ami a szolgáltató modemén volt. Ezért másik szolgáltatót választott, akinek a modemén volt SCART csatlakozás is, ami jó volt a régi TV-hez.
2020. aug. 24. 13:56
 17/26 Dongaben ***** válasza:
Bocs...:) "HDMI"...
2020. aug. 24. 13:59
 18/26 anonim ***** válasza:

- Mert egy olyan komponensről beszélünk, aminek a többletköltsége kb. a "kerekítési hiba" kategóriába esik.

- Mert attól, hogy ott van, te még nyugodtan használhatsz mindenből USB-set.

- Ezért a csekély árért pedig kompatibilis marad a PS/2-es eszközökkel. Mert lehet, hogy nem mindenki akarja zsigerből lecserélni a billentyűzetét és az egerét, különösen, ha az nem egy 1500 forintos gagyi. (Én is a 15 éves billentyűzetemet használom. Akkoriban 15 ezer forintba került. Miért dobnám ki, ha egyszer megbízható, kényelmes, és jól működik? Csak azért, mert "ciki", hogy nem mindenem USB-s? Ugyan már...)

- A PS/2-nek kisebb a késleltetése, mint az USB eszközöknek, hiszen hardveres megszakításokat használnak, ezért még ma is van olyan gamer, aki szívesebben használja. (Bár igaz, a gépek gyorsulásával ez az előny is egyre kisebb lesz.)

- Miután driver nélkül is működik, bizonyos hibák esetén jó szolgálatot tud tenni, hogy van egy azonnal működő bemeneti perifériád.

2020. aug. 24. 14:05
 19/26 A kérdező kommentje:

Az enyém is kb. annyi idős, a 800 dpi-s egérrel együtt, bár ez csak egy viszonylag olcsó Logitech/Genius kombó. Meglepően jól bírják, csak egy kicsit hangosak.

Rendben, jogos, aki a régi billentyűzetét akarja használni új alaplappal átalakító nélkül, az is megtehesse, sok vizet tényleg nem zavar.

Az a set-top-box más tészta, tényleg elég sok képcsöves tévé lehet még forgalomban, de a szolgáltatót is megértem, aki pár ügyfél kedvéért nem ad régi eszközöket, valószínűleg nem is tudna, mert már nem is gyártanak ilyeneket, csak megmaradtak pár konkurenciánál, nem tudom.

Köszönöm még egyszer a válaszokat.

2020. aug. 24. 14:19
 20/26 anonim ***** válasza:
43%

"A PS/2 egy több mint 30 éves szabvány"

Hagyjuk már... ez olyannyira béna érv, hogy nem is nevezhető érvnek.

A falban a konnektor hány éves technika? Jéé, és mégis használják! Miért? Mert egyszerűen: működik. Mi az a hátrány szerinted, amitől egy PS/2-es billentyűzet a mindennapi használat során ne állná meg a helyét? Nincs ilyen. Mert amikor kitalálták, nagyon jól megtervezték. Az ajtókilincs hány éves technika? Mégis mindenhol azt alkalmazzák, és nem cserélik le 10 évente valami másra.

Az, hogy valami több, mint 10 éves, még nem érv. Ez akkor tud érv lenni, ha annak a használata jelentős negatívummal jár, és nincs pozitív hozadéka, vagy elenyésző.

A VGA csatlakozó/szabvány is tökéletesen használható. Ja, hogy ezzel nem lehet virtuális péniszméricskélést rendezni abból, hogy hányszor nagyobb a felbontása, mint amit egy normál monitoron az emberi szem érzékelni tud? Valóban nem. Mint ahogy arra sem használható, hogy a haverok előtt felvágj vele, hogy egyszerre tudsz 4 monitoron produkálni olyan képfrissítést, aminek már a felét sem tudja az emberi szem észlelni.

Ezekre tényleg nem jó. De nagyon jó arra, hogy a ma otthoni és irodai környezetben ideális 1920×1080-as felbontást kezelje. Mert tudod, nem mindenkinek kell 16k, meg 500 Hz-es képfrissítés. Van, aki használni szeretné a rendszerét, és nem felvágni akar vele.

A VGA pedig amellett, hogy szintén egy filléres megoldás, kitűnő kompatibilitást biztosít. Ugyanis VGA szinte minden eszközön van.

Persze, megértem én, hogy te arra gerjedsz be, ha a használt technika fiatalabb, mint Kaleta Gábor kedvenc életkora, de az emberek többségének nem ez a szempont. Nem az a lényeges, hogy ugyanazt a képet ugyanolyan minőségben hány éves technika szolgáltatja, hanem hogy macera és külön ráfordítás nélkül egyből használni tudja.

A vállalati szféráról meg láthatóan fogalmad sincs. Ott halmozottan érvényesül a "használni akarom, és nem felvágni vele" elv. Feleslegesen pedig nem fognak költekezni. Képzelj el egy vállalatot/intézményt, ahol 200 PC-t használnak! Nem fognak egy eszköz lecserélésekor minden perifériát, és egyéb hozzá tartozó eszközt lecserélni, ha az egyébként a feladatát el tudja látni. Ha lecserélnek 100 PC-t, akkor miért cserélnék le velük együtt a monitorokat is, ha semmi bajuk? Felesleges 4 milliós kiadás lenne csak. És ha a gyártó úgy dönt, hogy ő inkább e-péniszt akar árusítani, és nem egy minél szélesebb körben használható PC-t, akkor rögvest hátrányba kerül azon vállalati szférákban, ahol nem akarnak feleslegesen minden mást is lecserélni.

2020. aug. 24. 14:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!