UniFi AP AC Pro vagy UniFi AP AC LR vaaagy más?
Egy kb 55nm-es panel lakást szeretnék lefedni. Megpróbáltam nagyjából a lakás közepére tervezni. Álmennyezetre rögzíteném. (UTP-t már behúztam neki.)
A probléma, hogy a lakás legtávolabbi pontjaihoz így is 2db vastag beton falat kellene átvinnie 5GHz-n is. Nem tudom mennyire képes rá. Néztem róla tesztet: https://www.youtube.com/watch?v=0fCudVrxMrw De a felhasználók tapasztalatai viszont ellentmondanak kicsit és van aki "csalódásnak" értékelte. Bevallom a 3db-es antennák kicsit nekem is gyengének tűnnek.
Tisztában vagyok vele, hogy érdemesebb lett volna többet elhelyezni, viszont kb 100eFt-t nem nagyon akartam AP-ra költeni. (ebben az esetben 2db nano fért volna el a két szobában, de az meg 120 lenne már....) Bízom benne hogy megoldható egy eszközzel is, még ha nem is pont ezzel.
SOHO router megoldások nem nagyon érdekelnek, szívtam már velük eleget: jelenlegi openwrt-s dlinket is cserélni fogom mikrotik-re, mert kinőttem.
Kliensek tekintetében (jövőre is előre tervezve kicsit) kb 15-17 klienst kellene elvinnie 2.4GHz-en (félkész smarthome) és legalább 6-ot pedig 5GHz-en. Ez nem tűnik annyira soknak viszont a falak vastagok és lehetőségekhez mérten szeretném a stabil 200Mbitet mindenhol elérni wifin (5GHz-en többet is).
Melyik AP lenne erre a legalkalmasabb? Ajánlhattok más márkákat is (ebben az árkategóriában, tehát úgy max 60ig). Gondolkodtam a mikrotik saját termékében is (cAP ac) de HUP-on annyira lehúzták, hogy azonnal elvetettem.
Köszi előre is! :)
Szerintem a PRO nem éri meg a többlet költséget.
Ugyan azonos helyen nem teszteltem, de szerintem hatótávban nincs különbség.
5G-n talán igen és nagyobb sebesség érhető el, de szerintem itt sem jelentős a dolog. Illetve a PROnál van még pár extra, pl szabvány poe, ami szintén nem releváns otthonra.
Nekem Unifi AP AC Lite van otthon, egy 135nm-es családi házban, a ház közepén elhelyezve, az udvaron a háztól 30m-re még kényelmesen csatlakozik.
Munkahelyemen is ilyenek vannak, az irodaházal szemben 4 sávos út túloldalán még kényelmesen fogható.
2. vagyok, ha azt nézed, hogy a pro 60ezer, akkor inkább vegyél két lite-t, ugyanúgy 30-nál vagy, de két eszközzel biztosan jobb lefedettséget érsz el mint 1db pro-val.
A ubiquitiben úgy igy az a jó, hogy nem magát az eszközt manageled, hanem egy központot amikkel az eszközök kommunikálnak.
Ez ne tévesszen meg, nem kell folyamatosan kapcsolatnak lennie a "szerverrel", ha van két ubiquiti, azok egymással is teljesen jól megérik egymást és remekül managelik a terhelés elosztást.
Köszi az eddigi válaszokat!
"5G-n talán igen és nagyobb sebesség érhető el"
Javarészt az 5G-t laptop, tablet, telefon használja nálunk (vagyis jelenleg próbálja csak a jelenlegi gyenge jel miatt), de ebből ugye laptop ami releváns igazából, de a videóban mért 150-160Mbit/s elég hervasztó (és a legdrágább sem tud ettől többet).... több kliens esetén meg még ennyit se tud hozni.
"135nm-es családi házban, a ház közepén elhelyezve"
A kényelmesen fogható/csatlakozik, gondolom a 2.4GHz-re utal. Kb milyen jelerősség érhető el így? Mondjuk a smart eszközök esetében teljesen mindegy (klíma, stb..) de ha az 5GHz annyira gyenge lenne esetleg, akkor megérné ott is 2.4-et használni telefonon pl.
"vegyél két lite-t"
Eredetileg ez volt a tervem, de mivel a szobákban macera lett volna az elhelyezés és ráadásul 200+ klienst emleget a honlap, ezért gondoltam középen 1db is elfogja bírni azt a kevesebb mint 30 eszközt. Oda építettem ki az UTP kiállást. Szóval a vezetékezésen sajnos már nem tudok változtatni.. :(
Itt a fő probléma a 15-17 kliens lesz 2.4 GHz -n. Ha csak nem valami olyasmi ami csak minimális sávszélességet használ akkor problémád lesz (főleg, hogy a panelek általában tele vannak mindenféle olcsó routerekkel lehetőleg 2.4 GHz -en is 40MHz -es sávszélességgel).
Ha rendesen akarod megcsinálni, akkor vegyél 2 Lite-ot (kivéve, ha kellenek a Pro extrái). Ha az most nem fér bele, akkor próbáld meg az LR-t és később a tapasztalatok függvényében teszel mellé egy Lite-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!