Ez lehúzás lenne a PCX részéről?
Egyik ismerősöm rendelt, vagyis rakott össze magának néhány hete egy PC-t a PCX-en.
Fél-laikusként nem tudta, hogy kell e neki BIOS így kért azt is.
Ma örömében megmutatta a teljes konfigról kapott email összeállítást, ezt megnéztem és láttam hogy a BIOS frissítés teljesen felesleges volt.
Ennek ellenére levették róla a 3000 forintot a frissítésre.
Szóval ez a PCX-nél úgy működik, hogy aki nem ért hozzá az fizessen?
Mert hogy semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy 'hé te hülye neked nem kell kidobnod 3 ezret BIOS frissítésre, mivel már alapból a legújabb verzióval rendelkezik az alaplapod.
Szerintem ez egy elég gusztustalan fillérbäszó lehúzás a webáruház részéről.
> hé te hülye neked nem kell kidobnod 3 ezret BIOS frissítésre, mivel már alapból a legújabb verzióval rendelkezik az alaplapod
Egyáltalán nem biztos. Illetve ha az ismerősöd nem ért hozzá annyira, hogy el tudja dönteni, hogy kell-e neki BIOS frissítés, akkor nem is fogja frissítgetni a BIOS-t. Akkor viszont nem baj, ha egy szakember legalább a vásárláskor a legfrissebb változatra frissíti azt a BIOS-t. Hű de nagy kockázatot nem jelentene persze az sem, ha nem frissítené, de befolyásoló lehet a teljesítményre is, meg van néhány sebezhetőség, ami a BIOS hibáit használja ki.
> Szerintem ez egy elég gusztustalan fillérbäszó lehúzás a webáruház részéről.
Nem érzem annak. Ha mondjuk egy cég rendel 20 gépet, akkor neki nem tétel kifizetni erre 60 000 Ft-ot. Nem kell a rendszergazdát napokig azzal lefoglalni, hogy BIOS-t frissítgessen. Sőt az a kockázat is az eladóra hárul, hogy egy BIOS frissítés téglásítja az alaplapot.
Ha ő bejelölte, hogy kér BIOS frissítést, akkor kapott. Annyiért, amennyiért az eladó vállalta. Ennyi. Ha nem tudja mi az a BIOS, meg miért kellene frissíteni, akkor meg vásárlás *előtt* nézzen utána, hogy mi is ez, meg kell-e neki ez, vagy sem.
De nem kellett legújabb mert nincs legújabb, szerintem ez elég egyértelműen kiderült a kérdésből.
Nem jön hetente BIOS update..
Gondolom AMD, ők elég gyakran adnak ki frissítést, az utolsó ahogy látom júniusban jött. Az teljesen reális hogy a lapot jóval ez előtt gyártották, sőt, nagyon meglepő lenne ha nem - de még ha utána is gyártották volna, sok gyártó csak az utóbbi egy-két hétben váltott egyáltalán erre a biosra, minimum hetek kérdése mire az előző biosos verziók lekerülnek a polcokról.
Ha nem kellett frissíteni, mert működött volna anélkül is az szívás, de ezt nem a boltnak kell tudnia.
Egyedül akkor köpködnék a pcx re(ebben az esetben.. garanciázási élmény miatt az életben nem veszek náluk semmit pár ezer forint felett, de ez megint más történet) ha már alapból a legfrissebb bios verzió volt a lapon, de ez nagyon valószínű(hacsak nem egy régebbi lapról van szó, ami legalább 1+ éve nem kapott frissítést).
Ha én veszek 10 darab tojást a boltban, de csak 6 darab kéne a süteményhez, akkor a boltos egy szemét lehúzó görény, amiért nem figyelmeztetett, hogy nekem arra nincs szükségem?
Ez kb. ilyen.
Az a 3 ezer forint egy szolgáltatás ára. Azon szolgáltatásé, hogy megnézik, hogy van-e újabb BIOS, és ha van, felrakják.
Ha valaki meg gépet rakat össze, azért alapszinten értsen hozzá. A PCX nem egy személyes gyámszolgáltatás, hogy majd kikérdezzék felhasználót, hogy tényleg kell-e neki, és csak nyomós érv esetén fogadják el. Az ügyfél kérése az első. Ha ő ezt kérte, a PCX-nek nem illik azt megkérdőjelezni. Akkor szólnak, ha nem működő konfigurációt akar valaki összerakatni, egyébként megcsinálják, amit az ügyfél kér.
Főleg, hogy amekkora mánia agyba-főbe mindent frissítgetni, szerintem sokan lennének, akik meg is sértődnének, ha nem ellenőriznék le.
Egyébként meg nem tudod, hogy mikori a BIOSa, és hogy van-e hozzá frissítés.
Senkit nem akarok bántani szövegértelmezés miatt, de a kérdésben egyértelműen leírtam, hogy NEM indokolta semmi a BIOS frissítést mivel az adott összeállítás már a legutolsó és egyben a legújabb BIOS update-el rendelkezett.
Intel platformról beszélünk.
Szóval ha azt nézzük napi egy hozzá nem értővel számolva az évi szinten 1 millió plusz bevétel csak azért, mert a PCX semmilyen tájékoztatást nem ad a vásárlóknak BIOS frissítés ügyileg.
Gyakorlatilag ilyen esetben egy laikus instant kidob 3 ezret a semmire (valakinek a zsebébe).
> De nem kellett legújabb mert nincs legújabb, szerintem ez elég egyértelműen kiderült a kérdésből.
A gyártók adnak ki BIOS frissítéseket. Ezek hibákat javítanak, új eszközök támogatását biztosítják, sebezhetőségeket foltoznak be. Hogy melyik gyártó melyik termékkategóriában milyen rendszerességgel ad ki BIOS frissítést az változó. Van, aki gyakrabban, mint havonta. Van, aki negyedévente.
Az is nyilvánvaló, hogy ha valaki nem a legújabb modellt vásárolja meg, akkor simán előfordulhat, hogy az adott alaplapot már fél éve legyártották, állt egy kicsit a gyártó, majd a beszállító, majd a nagykereskedő, majd a kiskereskedő raktárában. Szinte biztos, hogy nem a legfrissebb BIOS van rajta.
Hogy aztán mennyire kell ezt a BIOS frissítést komolyan venni? Ez egyéni megítélés, meg felhasználási mód kérdése. Otthoni gépnél, ha nincs különösebb baj a géppel, akkor nem kell vele foglalkozni. Megint más, ha érzékeny adatokat kezel valaki. (Mostanság reneszánszát éli az, hogy különböző kártevők BIOS, firmware, meg hardver hibákat használnak ki.)
Hogy konkrétan az ismerősöd gépén olyan BIOS van, aminél nincs újabb, az érthető. Hiszen kért BIOS frissítést. Azt meg ugye nem tudod, hogy ennek hiányában milyen verziójú BIOS-szal kapta volna meg a gépet.
Hogy kinek mennyire van szüksége BIOS frissítésre, és megéri-e neki ennyiért, azt meg mindenki eldönti magában. Ez mindenkinek a saját felelőssége. Ha én nem tudom mi az a fotonemissziós mezondezintegrátor, de kérek a géphez azt is, aztán kiderül, hogy nincs is rá szükségem, az az én felelősségem.
Azért nem lehúzásnak, mert nem volt kötelező megrendelni ezt a szolgáltatást. A vásárló választhatott, hogy kéri-e. Ha kérte, akkor pontosan azt kapta, amit ígértek, pontosan annyiért, amennyiért ígérték. Még csak azt sem lehet mondani, hogy olyan szolgáltatásról van szó, amire nincs igény. Nagyobb céges megrendelések esetén simán lehet rá igény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!