Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehet ezért nem kapcsol be a...

Lehet ezért nem kapcsol be a laptop? Zárlat vagy töltő hiba?

Figyelt kérdés
Egyszer munka közben leállt a laptop. Megnéztem a töltőt, 19v helyett 14,9v van benne. A laptopot szétszedtem és mikor a dc powerjacket bedugtam az alaplapba 6v van benne. Elméletileg a laptop powerjack-nek világitani kellene és nem világít (akkor sem mikor nincs bedugva az alaplapba). Lehet a töltő nem jó és azért, vagy zárlat lehet?

2020. jún. 30. 15:35
 1/7 anonim ***** válasza:
Szóval terheletlenül 14,9 Voltot ad a töltő? Ha igen, akkor az mindenképpen hibás. Hogy a laptopban van-e hiba, azt ennyiből nem lehet megmondani. Meg kellene azt is mérni, hogy mikor a laptopba be van dugva a töltő és leesik 6 Voltra a feszültség, hogy akkor mekkora áramot próbál meg felvenni a laptop.
2020. jún. 30. 16:16
 2/7 A kérdező kommentje:

Így van terheletlenül 14,9 Voltot ad. A laptopba mikor bedugom 6v van az alaplapba amit legnagyobbat mértem.

Nem tudom segit-e ez a kép :D

[link]

2020. jún. 30. 16:31
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem látok rajta hibát. Én megnézném hogy a töltő javítható-e. Ha nem akkor vennék másikat, és valami korlátozóval (pl. egy 5-10 Ohmos ellenállással) kipróbálnám, hogy ha a laptop a hibás, akkor ne tegye tönkre az új tápot is. Amúgy van aksi a laptopban? Vagy anélkül használod?
2020. jún. 30. 16:38
 4/7 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm megpróbálom, az hogy esetleg a töltő miért adhat 14,9v van ötlete esetleg?

Megvan még az aksi, de erre az időre kiszedtem.

2020. jún. 30. 16:40
 5/7 anonim ***** válasza:
Mivel ad valamekkora feszültséget, teljesen halott nem lehet. Én először megnézném hogy látszik-e valamin fizikailag hibára utaló jel (pl. feketedés, felpúposodott kondi). Ha nem, akkor utána jöhet a méricskélés, amivel valószínűleg meg lehet mondani, hogy melyik alkatrész a hibás.
2020. jún. 30. 16:57
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, megpróbálom. Ha érdekli még fogok irni ide, hogy sikerült e. Még egyszer köszönöm a tippeket :)
2020. jún. 30. 16:59
 7/7 A kérdező kommentje:
Na... Csináltam egy másik töltőt, most már kap 19v, viszont ugyanúgy nem indul. A fenti képen amit küldtem ugyan abban mértem, viszont most szikrázik kicsit. Akkor gondolom ezek szerint valahol zárlatos. Hogyan tudnám megtalálni esetleg azt a mosfet-et? vagy ahol van a zárlat?
2020. júl. 5. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!