Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik monitort válasszam a...

Melyik monitort válasszam a lentiek közül? (IPS vagy VA)

Figyelt kérdés

Monitort szeretnék vásárolni.

Amiről váltanék: 23 col, TN, 60Hz, FullHD

Amilyenre váltanék terv: 27 col, IPS vagy VA, 144Hz, QHD

Amire használnám: videónézés, casual gaming (nem LoL/CS stb.)

Nagyságrendileg 2 féle monitort néztem ki:

IPS panelű: Acer VG270UPbmiipx vagy Acer Nitro VG271UPbmiipx

VA panelű: AOC Q27G2U/BK

[link]

IPS: kb.125-132 ezer

VA: 108 ezer

Megéri IPS-t venni 20-25 ezerrel drágábban?

Klassz lenne olcsóbban megúszni, de nyilván hosszú távra tervez az ember monitort és nem tudom, hogy az IPS panelnek mennyivel jobbak a színei? Vagy pont, hogy a VA-nak jobb a színe a kontraszt miatt? Illetve VA panelen egyáltalán észrevehető-e a ghosting jelenség?

Amit néztem összehasonlító videót, az IPS kicsit kékesebb tónusúnak, a VA-t sárgásabbnak láttam.

Szerintetek melyiket válasszam és miért, tudnátok tanácsot adni kérlek?

2020. jún. 29. 09:47
 1/3 anonim ***** válasza:

A két acer kb ugyanaz (árban is) ~130 körül lehet megkapni őket normális boltban.

Paramétereiben is nagyon hasonlók. Amiben eltér, hogy a drágábbig rendelkezik VESA DisplayHDR 400 tanúsítvánnyal és nagyobb a színtere (ha lehet hinni a speckóknak) illetve nagyobb a fényereje is.

Tehát nem teljesen csak a panelben térnek el.

Az olcsóbbik acer az szinte megegyezik az aoc monitorral. Álltólag a VA paneleknek ugye a válaszidő szokott a gyengesége lenni (legalábbis régebben ez volt az általános mondás) de a paraméterek alapján már ez sem jelenthetne gondot, tehát ha hozza az adatlapon leírtakat akkor azzal is jól jársz.

Én vagy a legolcsóbbat választanám ezek közül (ha az ár fontos) vagy ha szebb színeket szeretnél akkor a drágábbik acer.

De ez csak az én szubjektív véleményem, várd meg másokét is.

2020. jún. 29. 10:16
 2/3 anonim válasza:
100%

Ennek már talán jobban lehet hinni:

[link]

2020. jún. 29. 12:06
 3/3 A kérdező kommentje:

Több review után arra jutottam, figyelembe véve az általános felhasználást, hogy az a +25 ezer forint nem érné meg az IPS-ért. A színek mindkettőnél jók, a ghosting szerintem nem vész. Sőt, ahogy utánanéztem, a fenti Acer monitor még csak nem is G-Sync kompatibilis, csak a nagyobb testvére, ami még 20 ezerrel drágább...

Egy ideig elgondolkoztam még a Samsung C27JG50QQU 90 ezres monitorán is, jól néz ki, habár a válaszidő ott 4sec. Ja és az sem G-Sync kompatibilis. Bár egy átlagos ember nem tudom ezt mennyire veszi észre, de akkor már az arany középútnak az AOC tűnik.

2020. jún. 30. 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!