Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az ssd és nvme m.2 élettartama?

Az ssd és nvme m.2 élettartama?

Figyelt kérdés
Azt hallottam nem jók adattárolásra, mert gyorsan tönkremennek ha nagy az adatmozgás.

2020. jún. 26. 12:50
A kérdező szavazást indított:
nem jó adattárolásra
jó adattárolásra
10 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
9%
Hallani mindenhol mindent.
2020. jún. 26. 12:55
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A gyártó többnyire feltűnteni, hogy az adott típus hány újraírást bír ki. TBW azaz Total Bytes Written

Ebből következtethetsz, hogy mennyira tartós az adott típus.

Amúgy jellemzően (ha minőségít veszel) hamarabb avul el, mint ahogy tönkremenne.

Nyilván ne torrentezéshez használd (nem arra találták ki), mert azzal hamarabb ki tudod csinálni, de rendeltetésszerűen használva (pl rendszermeghajtóként) jelenleg nincs ennél jobb megoldás.

2020. jún. 26. 13:11
 3/10 anonim ***** válasza:
legtöbb esetben samsung cruicial Btw garis ha utána olvasol, 60 hó VAGY 100-300TB írás, amelyiken előbb túl vagy.100-300tb irás után szokott gond lenni velük már. Igy döntsd el mennyire jó neked, ha torrentezel rajta 1 éven belül is 0ázhatod, és hiába ott a 36-60 hó gari visszadobják. adattárolásra a HDD még mindig sokkal jobb.
2020. jún. 26. 13:25
 4/10 A kérdező kommentje:

Pedig akár arra is lehet használni. Azért írtam a kérdést, mert sok marhaságot olvastam az oldalon erről.

Samsung QVO 860 4TB, A tbw 1440Tb. Ez a másodlagos meghajtó, minden adat ezen van. Ami fontos azt mentem máshova is. torrent, temp könyvtárak, ps munkák, video szerkesztés, minden ami árthat.

egy év alatt 33,4Tb adatforgalom volt rajta, ami nagyon sok.

A másik 1 terás nvme rendszermeghajtó. egy év alatt 3% os elhasználódás. De mint tudjuk az csak egy szám. 1% os meghajtók is vígan működnek tovább.

Volt nemrég egy átfogó teszt. a legszarabb régi crucial ssd-k is 170-280Tb között vizsgáztak úgy, hogy folyamatos tesztet toltak rajtuk hetekig. És ezek kicsik voltak. Minél nagyobb egy tárterület, értelemszerűen annál több lehet az adatmozgás.

2020. jún. 26. 13:25
 5/10 anonim ***** válasza:
Hdd hez képest mennek gyorsan tönkre, ami meg nem vita tárgya. Nekem is van egy 5 éves 240 ssd m és egyelőre semmi baja, bőven az írási garancián belül vagyok és hd sentinel szerint is 89%. Másik 2 éves crucial, 92%. Jóval tovább bírják mint amíg használni tervezem őket, de ettől még garantáltan előbb fog meghalni mindkettő mint valamelyik hdd m. Adattárolásra nem azért nem jó mert elhasználódik, hanem mert borzalmas így az ár\gb aránya még mindig, erre tökéletesen elég egy hdd is amiből minimum négyszer akkorát kapsz ugyanannyi pénzért.
2020. jún. 26. 14:31
 6/10 A kérdező kommentje:
Én úgy értem, gépen belüli adattárolásra, átmenetileg. Filmek, játékok. A mentés az más dolog. Arra kell a hagyományos hdd.
2020. jún. 26. 14:58
 7/10 2*Sü ***** válasza:
59%

> egy év alatt 33,4Tb adatforgalom volt rajta, ami nagyon sok.

Egyrészt ez csak írás, vagy ebben benne van az olvasás is? Mert kicsit soknak tűnik. Ez 0-24 órás működés esetén napi 90 GB írt adatot jelentene, azaz óránként majdnem 4 GB írt adatot. De még ha ez csak az írás, akkor is attól függ, hogy sok-e, hogy honnan nézzük. Az 1440 TBW esetén így is 43 évig kell, hogy bírja elvileg. De 43 év múlva nem azért fogod lecserélni a meghajtót, mert elromlott, hanem mert 4 TB tárhelye a zseblámpádnak is lesz. Gondolj bele, mi volt 43 éve. A Commodore 64 még tervben sem volt, de még a VIC-20 sem. Az Apple II újdonság volt, a kazettás tárolójával, esetleg a 140 kB-os, 5.25"-os floppyjával. És ez volt az akkori csúcskategória, mai áron majdnem 2 millió forintért. Már ha beérted a kazettás egységgel, mert a floppy meghajtó további 750 000 forintba került mai árra átszámolva.

De nyilván nem fogod kivárni a 43 évet. 5-10 év múlva azért fogod a – valószínű teljesen működőképes – SSD-det lecserélni, mert olcsón tudsz jóval nagyobb kapacitást vásárolni.

> torrent, temp könyvtárak, ps munkák, video szerkesztés, minden ami árthat.

Torrentet esetleg érdemes HDD-n tartani. Ott úgysem lényeges az írási, olvasási sebesség, és egy átlag felhasználónál ez teszi ki az írt adatok igen nagy hányadát. De a temp mappa áthelyezésével pont az SSD előnyét veszíted el (a sebességet). Annyira meg nem nagy része az összes írásnak, hacsak nem valami extrém felhasználási módod van. A Photoshop anyagoknál is pont elveszíted az SSD előnyét. A videóvágás már kicsit neccesebb lehet, ha ez a munkád, de ott is pont az SSD előnyét veszíted el. Akkor minek az SSD?

Igen, nyilván az SSD is amortizálódik. Ahogyan a HDD is. Meg az autó is. Meg a ház is. Ez a dolgok rendje. Nem kell, hogy 5 év múlva 1%-os elhasználtság legyen. De még az sem baj, ha 50%-os, vagy 80%-os az elhasználódottság. Azért van, hogy használjuk. Egy autó esetén sem azon rágódsz, hogy inkább mész gyalog, mert öt év múlva elkopik a kerékgumi…

2020. jún. 26. 23:36
 8/10 A kérdező kommentje:

valamit félreértesz. Nekem minden ssd ről fut, még a torrent is. ne zörögjön semmi :D

Ami fontos, mentem külön.

2020. jún. 27. 00:09
 9/10 2*Sü ***** válasza:

Akkor is áll, hogy az átlagosnál jóval magasabb éves 33,4 TB írás az az SSD élettartamának a 2,3%-át emészti fel egy év alatt, így nyilván 15 év alatt is csak a harmadát. 15 év meg elég idő, egy 15 éves merevlemez – még jobb gépekben is 200-300 GB-os HDD-k voltak – ma nevetségesen kicsinek tűnik még SSD-nek is. (SSD meg még alig-alig volt, és szintén nevetségesen kicsi, *néhány* GB-os kapacitással.)

Szóval én még ilyen, az átlagosnál jóval nagyobb igénybevétel esetén sem aggódnék az élettartam miatt.

2020. jún. 27. 01:20
 10/10 A kérdező kommentje:

2*Sü

Csak mondom, én pozitívan értékeltelek. valami kis fitymahuszár emberkedik megint az oldalon.

2020. jún. 27. 02:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!