Miért fagyogat egy AMD Fx-9590-es Be Quiet Dark Rock Pro 3-mal ASUS Crosshair Formula Z-s alaplapon, Corsair RM 550x-el?
De a processzor alapórajele 4.7. A 9590-esnek ez az órajele, csak ugyebár húzott 8350, de attól még a 9590 alapórajele 4.7.
Tudom nem mai darab de még a mai játékok elfutnának ezen az órajelen normálisan. Ezért tettem fel a kérdést.
Közben megnéztem én is és a 4,7GHz Base Clock. Sok helyen olvastam, hogy fel lehet húzni 5+ fölé, de kérdés, hogy érdemes-e a plusz terhelés azért a pár FPS-ért.
De nem mindegyik processzor egyforma. Szerintem az a 4,7GHz is egész jónak számít. Az, hogy mire elég ez a processzor azt én nem tudom megítélni. Réginek régi és sokat fogyaszt valamint hőt is termel... bár kétlem, hogy a Dark Pro 3 kevés lenne neki.
Ha emelni akarsz az órajelen akkor érdemes a Turbo-t kikapcsolni, amit meg is tettél. Sokan még az energiatakarékos opciókat is kikapcsolják. Mindig csak egy kicsit emelj és inkább a feszültséget is kézileg állítsd.
Az Aida64 rendelkezik stressztesztel azzal tudod monitorozni is a hőmérsékletet, de kétlem, hogy ott lenne a baj.
Ez egy eszetlen kazán proci, nem is egy mai darab. Lehet, hogy az alaplapi VRM melegszik túl, lehet, hogy a VRM kör érne meg lassan egy újrakondizást.
Sőt, ha videokártyából is valami hasonló kazán van mellette, pl. R9-290X, akkor lehet, hogy terhelve már az 550W-os táp is küszködik.
7 éve is borzasztó processzor volt, nem hogy 4 éve, illetve most. Az a dög "alap" 4.7GHz órajelen akár a 300W-ot is megzabálja teljes terhelés alatt, 5GHz-n meg aztán mégtöbbet.
Egyébként szerintem is VRM gyanús, főleg hogy nem egyből jelentkezik a probléma, így valószínűleg az forr fel, tekintve hogy van bőven mit dolgoznia.
Borszató-nem borzasztó minden játék jól elfut 7 év után is rajta.
Azt nem értem, hogy akkor miért van támogatva a processzor ha a VRM felmelegszik?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!