Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Régi pc felújítása megérné?

Régi pc felújítása megérné?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kaptunk egy kikukázott régi asztali gépet, a következő specifikáció az everest program alapján:

proci: intel celeron cpu 420, 1,6 GHz

(beépített?) videókártya: intel 946gz express chipset family 128 mb

alaplap: msi 0a90

memória: 1x1 gb 667MHz DDR2

a tápegységet nem tudom mennyire szükséges tudni, holnap lecsekkolom majd

A kérdésem az lenne, hogy megérné-e ezt a gépet tuningolni, hogy internetezésre + tanulásra (esetleg 1-2 játékra) elég legyen? Én csak egy nyomtató drivert szedtem le de elég lassú volt.

Vagy esetleg egy teljesen új konfig legyen? A baj, hogy nem tudom hogy kell windowst telepíteni, így kényelmesebb lenne a mostanit tuningolni. Vagy ha a hdd-t meghagyom (gondolom hdd van benne), és a többit kicserélem körülötte, akkor elindulna a windows?

Köszi a válaszokat előre is!

2020. ápr. 2. 22:04
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem érdemes műkődőképesen tartani (max 5eFt ráfordításával) internet böngészésre képesen.

Mert mi van ha beüt a crach és a 'jó' 300eFt os géped nem indul? Csak ezen régin tudsz utánanézni, adatmentő progit letölteni, telepítő/live linux pendriveot írni..

2020. ápr. 3. 10:29
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy multibootos pendrive alapból kötelező, hogy legyen mindenkinek, akinek gépe van.

Ami pedig a tartalék gépet illeti, arra jobb egy notebook. Kicsi all-in-one, könnyű elrakni szem elől, amíg nem kell. Plusz megvan a hozzáadott előny, hogyha valahova valamikor valamiért mégis géppel kellene menni, akkor csak be kell dobni a táskába és kész.

2020. ápr. 3. 11:15
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

#12: Az valóban jól jön ha előre gondolkodott a pen, de nem mindenre megoldás. Ha bootkor a live linuxod is összeomlik. Mert valamelyik hw rakoncátlankodik kontaktos, és annak kimutatására egy egész más boot-pendrivera lenne szükség.

Persze hogy jobb egy laptop, ha válogathatsz. De ha 0Ft-ért csak ez van. Ez is elfér a fáskamrában vagy egy szekrény mélyén. (kivéve ha egy 20nm garzonban laksz)

2020. ápr. 3. 11:36
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Ezért mondtam, hogy multibootos pendrive.

Amit én csináltam magamnak, az egy 32GB-os és van rajta:

Android x86

Debian 9.5 i386

Debian 10.0 amd64

FreeBSD 12.0

Haiku

Hiren’s BootCD PE x64 (v1.0.1)

Linux Mint 19.3 amd64

Lubuntu 18.04 i386

Lubuntu 18.04 amd64

Macrium Reflect

Manjaro 19.0.2 amd64

OpenMediaVault 4.1.22 amd64

ReactOS 0.4.12

Tails 3.15 amd64

Windows 7 x32/64

Windows 10 x64 (nem emlékszem melyik verzió, 2018. 10-havi image)

Na most ennél mi több kellhet?

2020. ápr. 3. 12:16
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Ezek eggyikével se veszed észre ha pl az egyik RAM modul 128kB területéről teljesen más adatok jönnek vissza mint amit beírtál. Ehhez egy dosos memtest86 kéne, de előtte nem lehet semmi bootválasztó mert akkor ott már befagy..
2020. ápr. 3. 12:32
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen célra szvsz totál fölösleges külön boot drive-ot tartani. Épp a múlt héten futottam bele egy ilyen típusú memóriahibába. Egyesével végigpróbáltam 5 perc alatt a memória modulokat és megvolt a hibás. Azt, hogy azon a modulon belül melyik 128kb-os területről milyen szempontból hibás a visszaolvasott adat már rohadtul nem érdekel. Hibás RAM kuka, jó RAM be azt jó napot.
2020. ápr. 3. 13:12
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Valószínű nekem is csak ilyen 'vizsgálat' után adtak el használt RAMot.. ;( nyilván az OS nem veszi ezt észre bizonyos ideig. Azt hitte az eladó hogy ha az ő rendszere működött vele én sem veszem észre, nálam meg rejtélyes fagyásokat hozott véletlenszerűen. Na nekem nem kellett. Pénz vissza, nem érdekelt hogy a ram többi 99%-a hibátlan ha csak 1% is hibás.
2020. ápr. 3. 14:57
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt is be kell látnod, hogy ez inkább már csak szőrszálhasogatás a részedről. Egy átlagfelhasználónak az én multiboot pendriveom is több mint sok és egy Win10+Ubuntu is bőven elég adatmentésre, partíciók rendbetételére és gép újrahúzásra.

A Memtest86 már bőven szerviz szint, amivel garanciális ügyintézésnél tudod levédeni magad kekec boltoknál.

2020. ápr. 3. 15:49
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha a pendriveodról lenne szó akkor valóban igazad van.

De a téma címére utalnék vissza hogy miről is van szó. Hogy megéri-e műkődőképesen tartani szinte ingyen (max5eFt) egy régi PC-t.

Hiába hivatkozol a pendriveod miatt szerinted nem éri meg, szerintem meg megéri..

2020. ápr. 3. 16:44
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Te arra hivatkoztál, hogy mi van, ha a fő gépe letolja a bugyit és nem tud utána nézni dolgoknak és telepítő pendrive-ot írni.

Utána tud nézni, mindenki zsebében kivétel nélkül ott van legalább egy darab okostelefon, de az sem ritka, hogy kettő. És mint mondtam lehet tartani erre a célra előre megírt pendrive-ot, tartalék gépnek meg egyébként is praktikusabb a laptop.

Szóval ilyen célokra nem éri meg egy fityinget sem rákölteni vagy megtartani.

2020. ápr. 3. 18:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!