Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 6 éves 500GB WD blue merevleme...

6 éves 500GB WD blue merevlemez kondíciója 99%-ra esett, mi a teendő ilyenkor?

Figyelt kérdés

Csak fájlokat tároltam eddig rajta, még agyon hajtva se volt. HD sentinel szerint van rajta egy 1 hibás szektor.

Kezdjem el lementeni a dolgokat róla és vegyek egy új merevlemezt?

2020. márc. 11. 10:19
 1/9 anonim ***** válasza:
19%
😂 semmi baja
2020. márc. 11. 10:22
 2/9 A kérdező kommentje:
de ha már megjelenik egy gyenge szektor a merevlemezen az nem kezd el szaporodni és egyszer csak már nem fogom elérni az ott található tartalmat?
2020. márc. 11. 10:24
 3/9 anonim ***** válasza:
90%
Nem kell falra festeni az ördögöt. 99%-os merevlemezt még nagyon sokáig lehet használni, legalább addig amennyit a HD Sentinel becsül hátralévő időtartamnak. Abban az esetben ha félted az adataidat, akkor vegyél egy újat backup-nak (Megjegyzem, fontos/értékes adatokat egyébként is legalább 2, de ha lehet 3 helyen és amennyiben lehetséges 3 különböző technológiát használó hattértárolón tartunk.)
2020. márc. 11. 10:26
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Így igaz, mindig legyen legalább 2 backup, amihez nyúlhatsz. Felhőben is gondolkozhatsz, de én pl. speciel felhő-ellenes vagyok.

Tolj rá egy teljes formázást (ne gyorsformázás legyen), előtte mentsd le az adatokat. Nézz rá majd úgy, hogy mi a helyzet. 1 hibás szektor nem a világ vége, nem feltétlen okozhatja a szektorhibát hardverhiba. Mindenesetre készülj fel, biztos ami biztos, biztonsági mentés ugye.

2020. márc. 11. 13:42
 5/9 A kérdező kommentje:

csináltam egy teljes mély formázást ugyanúgy hibásnak jelzi :(

[link]

2020. márc. 11. 13:48
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor használd amíg tudod, csinálj helyet az adataidnak máshova biztonsági mentés gyanánt, azt majd ha tönkre megy végleg akkor cseréld le. Így nem pazarolsz, illetve meghibásodás esetén majd nem kell tartanod az adatvesztéstől sem.

Szerintem még egy jó darabig el fog döcögni, de jobb az óvatosság.

2020. márc. 11. 14:25
 7/9 A kérdező kommentje:
Akkor ilyenkor akár 1 évig is még jó lehet, de ugyanakkor be is krepálhat egyik pillanatról a másikra ha jól gondolom ?
2020. márc. 11. 14:31
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom, nálam általában eddig két állapotban volt HDD. Vagy tökéletesen üzemképes, vagy pedig halott volt.

Tesómnak volt/van egy HDD-je amit eredetileg én használtam, azon már nem akarok hazudni, de vagy több száz (ha nem ezer) hibás szektor volt, mégis hibátlanul ment (és igazából menne ma is, ha nem lenne üzemen kívül per pillanat). Akkor vettem észre tulajdonképpen ezt a sok hibás szektort, mikor lepasszoltam tesómnak, mivel ilyenkor más gépben való beüzemelésnél, vagy újratelepítésnél mindig ellenőrzöm a tárolók állapotát HD Sentinel-el. Tehát ja, ez volt az az egy kivételes eset, amikor nem tudtam, hogy az általam addig használt HDD szektorhibás.

Épp ezért gondolom azt, hogy bármi megtörténhet. Ha nálam még ment az a rossz állapotú (egyébként Samsung 160GB) HDD, ráadásul adatot sem vesztettem, ahogy a tesóm sem amikor használta, akkor nálad is előfordulhat, hogy még várhatóan sokáig fogod tudni használni.

2020. márc. 11. 16:37
 9/9 anonim ***** válasza:
Régebben nekem volt egy vinyóm, amin egyik napról a másikra lett 3 hibás szektor. Használtam tovább, de figyeltem az állapotát. Évekig ment még és semmi nem változott. Tehát nem feltétlenül lesz baja, de figyeld, hogy változik-e, illetve létfontosságú cuccot ne tárolj rajta.
2020. márc. 11. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!