Különbség partíció és kötet között?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség a kötet és a partíció között?
Szóval ha nekem van 1db 1TB wincseszterem és arra telepitem az op rendszert, akkor lesz 1db particióm.
de vegyük azt, hogy pl én ketté szeretném osztani a dolgot és 500gb az op rendszeré 500gb az adatoké.
ha felosztom akkor lesz két darab particióm.
Viszont ha bemegyek a lemezkezelőbe és jobb egérgombbal kattintok akkor kiválaszthatom az új átnyuló kötetet (new volume). Ebben az esetben szintén ugyan az lesz az eredmény, hogy kapok egy másik darabkát.
Vagy esetleg a kötet és a partició az ugyan az lenne?
"szóval ha jól értem akkor ha létrehozok egy új particiót ami lehet gpt vagy mbr, akkor azt még használni nem tudom. Létre kell hozni hozzá kötetet. Ahol megadom, hogy mi legyen a kötet neve, label-e, fájlrendszere illetve hogy hány gbos legyen."
Majdnem, de nem egészen. Ha nincs betűjele, attól még létezhet azon kötet, csak nem látszik a fájlrendszerben. Pl. a Windows telepítő által létrehozott láthatatlan partíció is ilyen, csak nincs betűjele alapból. Egy kötet nélküli partíció az lényegében egy formázatlan partíció, amin nincs fájlrendszer létrehozva.
#7: "ja igen, mert a gpt csinál még 3 particiót, ha jól tudom"
Legacy telepítéskor emlékeim szerint 2db partíció jön létre, uefi telepítéskor pedig 4db (amiből csak 3db látszik a gui lemezkezelőben)
Tudtommal az a volume amit a diskpart progiban a "list volume" kilistáz. A "list partition" pedig a partíciókat listázza ki.
Úgy tudom volume csak dinamikus lemezen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!