Különbség partíció és kötet között?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a különbség a kötet és a partíció között?
Szóval ha nekem van 1db 1TB wincseszterem és arra telepitem az op rendszert, akkor lesz 1db particióm.
de vegyük azt, hogy pl én ketté szeretném osztani a dolgot és 500gb az op rendszeré 500gb az adatoké.
ha felosztom akkor lesz két darab particióm.
Viszont ha bemegyek a lemezkezelőbe és jobb egérgombbal kattintok akkor kiválaszthatom az új átnyuló kötetet (new volume). Ebben az esetben szintén ugyan az lesz az eredmény, hogy kapok egy másik darabkát.
Vagy esetleg a kötet és a partició az ugyan az lenne?
Ha ugyanaz lenne, nem lenne két neve.
Google: "kötet", második találata
Az első három mondatban felül pedig leírja, mitől kötet a kötet.
partíció: fizikai meghajtó (mikor a hdd tárhelyét felosztod)
kötet: logikai meghajtó (mikor új kötetet létrehozol: C-D-E...)
"van 1db 1TB wincseszterem és arra telepitem az op rendszert, akkor lesz 1db particióm."
Ez NEM igaz.
Legfeljebb ha hibásan telepíted, vagy XP-t használsz.
szóval akkor: ha van egy wincseszterem akkor csak egy particióm lehet, viszont ha felosztom több-re, akkor az már kötet?
szóval van 1tb winyó.
felosztva:
800gb - partició
100gb - kötet
100gb - kötet
?
Vagy esetleg
800gb < partició | op rendszer C:\ < kötet
100gb < partició | data d:\ < kötet
100gb < partició | data2 e:\ < kötet
?
"Ez NEM igaz.
Legfeljebb ha hibásan telepíted, vagy XP-t használsz."
ja igen, mert a gpt csinál még 3 particiót, ha jól tudom.
"szóval akkor: ha van egy wincseszterem akkor csak egy particióm lehet, viszont ha felosztom több-re, akkor az már kötet?"
Nem. Most lett leírva. Mindenképp lesz legalább 1 kötet, ami a telepítéskor létrejön (C meghajtó), különben használni se tudnád.
1 kötet akár elhelyezkedhet 2 különböző merevlemezen is. Ezért logikai szintű a kötet, míg a partíció fizikai.
szóval ha jól értem akkor ha létrehozok egy új particiót ami lehet gpt vagy mbr, akkor azt még használni nem tudom. Létre kell hozni hozzá kötetet. Ahol megadom, hogy mi legyen a kötet neve, label-e, fájlrendszere illetve hogy hány gbos legyen.
ha az összes bájttal élek akkor már látható is lesz az intézőben.
viszont ha mondjuk csak felet adok meg akkor létrehoz egy új particiót, kötettel együtt.
Ha jól sejtem.
A partíció az a kötet amit még nem formáztál akkor maradjunk ennyiben.
"Ha ugyanaz lenne, nem lenne két neve."
Ez egy gyenge érv, lásd HDD, merevlemez, vincseszter. Ugyan azt jelölik pedig más a név.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!