Miért különít el a Windows 10 676mb fölötti nem lapozható készlet (non-paged pool) memóriát?
Hát a RAMhasználatot leginkább azzal csökkented, ha kiveszed a gépből. Ha nincs RAM, nem fogja használni...
Az pedig. hogy "fel szeretném használni valami normálisra is a RAM-ot, nem pedig a Windows hülyeségére", kissé értelmezhetetlen... a RAM alapvetően adattárolásra szolgál, a "Windows hülyesége" pedig az, hogy rendeltetésszerűen használja. Nem tudom, milyen "valami normálisra" szeretnéd ezen kívül használni -talán szöget vernél vele a falba?
Alapvetően én is azt szoktam mondani, hogy ha van RAM, akkor legyen kihasználva. De nálad valószínűleg memory leak van, amit valószínűleg valamelyik driver okoz. Általában a hálózati driver produkálhat ilyesmit.
Ezért írtam, hogy bootolj be csökkentett módban, mert akkor egyes drivereket nem tölt be a rendszer, így lehet következtetni abból, hogy melyik driver okozza a hibát. Meg lehet próbálni a hálózat nélküli csökkentett módot is.
Egyébként, amit tudsz tenni:
a) registryben a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management kulcs alatt,
-- a NonPagedPoolSize-ban meghatározhatod a nem lapozható memória maximális méretét. Ha ott 0 van megadva, akkor a rendszer saját maga fogja meghatározni a méretet. De ha beírsz oda egy értéket, akkor az lesz a maximális. Váltsd át decimálisba, és írj be mondjuk 192-t, ekkor 192MB lesz a max méret.
Azt azért hozzáteszem, hogy ha túl alacsonyra veszed az értéket, azzal a rendszered stabilitását veszélyezteted.
b) Megpróbálhatod felderíteni a leakelő processzt az xperf programmal, itt találsz leírást: [link]
c) Megpróbálhatod felderíteni a leakelő processzt a poolmon programmal: [link]
Valami ilyesmit fogsz látni: [link]
A pirossal aláhúzott sorban látszik, hogy igen sok memóriát eszik az ECMC nevű folyamat. Most az a feladat, hogy meg kell állapítani, kihez tartozik az ECMC.
Mivel a driverek általában a C:\Windows\System32\drivers mappában vannak, oda bemész, és megpróbálod megkeresni az ott lévő fájlokban az "ECMC" stringet valamilyen programmal. Használhatod akár a Total Commandert is, vagy a parancssoros findstr programot: findstr /s ECMC *.*
Ha megtalálod a fájlt, akkor a tulajdonságai közt valószínűleg látod, hogy melyik termékhez tartozik, ha nem, próbálj utánajárni a neten. Ha nem találod meg, akkor keresgélj tovább :)
Hálókártya driver-t cserélgetnék (régebbit-újabbat: chip modellszáma alapján).
Esetleg a Windows NDU monitorozó szolgáltatását lőném ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!