Ki az aki a Linuxot preferálja a Windowszal szemben, és miért?
Nekem a windows 10 frissítései nem tettszettek azért is inkább használom a linuxot.
Meg én sem játszok nagyon, de ha megjön a kedvem van egy rakatt játék vagy online, vagy letőlthető ingyen és natívan fut a linuxon.
Nekem a wine nincs telepítve. Ha kell valami akkor esetleg bootolom a win 10-et, de inkább Arcolinuxot használom :D
Igazából nem tudok egyiket sem egyértelműen preferálni, mert megvan minen gépnek a "lelke" és minden embernek a feladatkör amire használja.
Linux Mintet használok asztali gépen. Olyan mint a windows. Sok szoftver, egyszerűen használható, jól néz ki. Stabil. Hátránya egyértelműen az, hogy így sem munkára, sem játékra nem igazán tudom használni.
Illetve ami jó, hogy egy régi gépre is fél óra alatt fel lehet dobni a legfrissebb rendszert.
Most telepítettem egy régi gépet. Se Win 10 se semelyik linux nem boldogult a PCI-E porttal és nem nagyon akart működni a rendszer. Így feltettem egy Windows 7-est. SP1-es szóval nem is a legrégebbi. Azzal indított hogy van vagy 150+ frisssítés. Fél napom arra ment el, hogy lefrissített a rendszer és akkor még nincsenek fent programok. De legalább működik minden.
Linux Minten szinte minden program fent van alapból és azért elég jól fel tudom találni magam, például a Win7 telepítőt is Linuxon gyártottam le pendrive-ra.
Viszont a Windows mellett szól, hogy bár fizetős, de (amellett hogy simán lopható és 2 kattintással aktiválható) a mai internetes világban 3-5 ezer forintokért lehet venni regisztrációs kulcsokat. Akinek meg legális programok kellenek (Archicad, Photoshop, egyebek) az nem azon a pár 10 ezres Windowson fog spórolni.
Amiért valószínúleg vissza fogok térni a Windowsra, az a munka.
- ArchiCAD-nek nem nagyon van alternatívája. Ezt tanultam, ezt ismerem és ezt használom 10+ éve.
- Outlooknak sem igazán van. Bár még cégen belül sem használja mindenki, eleinte úgy kényszerítettek, hogy feltegyem, de mióta megszoktam, nem nagyon használok mást. ÉS sokkal egyszerűbb ugyanazokat a beállításokat áthozni.
- Photoshopnak szintén nincs ellenfele. Tudom ott a Gimp, de valahogy nincs már affinitásom a jól megszokott és működő program lecseréléséhez.
Olyan szempontból jó a linux, hogy nem dolgozok itthonról. Másrészt viszont bármennyire is nappali a munkám, sokkal inkább vagyok éjszakai bagoly, vannak feladatok, költségvetések összerakása, számolások, terv átnézés amihez sokkal inkább fekszik nekem az esti nyugalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!