Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ki az aki a Linuxot preferálja...

Ki az aki a Linuxot preferálja a Windowszal szemben, és miért?

Figyelt kérdés
Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre, mert én is egy saját magam által összerakott Linux rendszert használok, és azóta konkrétan eszembe se jutott, hogy a Win-t elővegyem. Miért nem használják többen, mikor ingyen van? Jó, nyilván a játékok miatt, de azért mégis :)

2019. jún. 13. 13:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is preferálok. Amúgy mi is a kérdés? :))

Kíváncsi lennék, milyen saját Linux alapú rendszered van. Miből indultál ki, mi volt az alap?

2019. jún. 13. 13:24
 2/13 A kérdező kommentje:
Az a kérdés, hogy miért használják ilyen kevesen :) Érted? Amúgy Debian-t telepítettem, a "Szoftverválasztás és telepítés" részben mindent kikapcsoltam. Aztán föltettem a xorg, xdm, openbox, tint2, SpaceFM, alsa-utils és egyéb szükséges programokat, mindet a --no-install-recommends kapcsolóval.
2019. jún. 13. 13:38
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Én jó ideig használtam különböző Linux disztrókat, elég sok meg is fordult nálam.(leginkább Debain és annak forkjai)

Leginkább a kihívás miatt váltottam, és mert sokkal jobban kézben tartható így kisebb erőforrással is megelégszik ha az ember belenyúl úgy ahogy kell.

Ha valami gond volt vele akkor esetek többségében meg lehet oldani, ha nagy baj volt hetekig fórumokat bogarásztam de megoldódott.

Az érv mellette nekem a személyre szabhatóság volt, tényleg olyan lett az egész rendszer amilyet akartam.

De mégis amikor minden egyes spéci szoftverért fórumokat kellett bejárni, meg alternatívákat keresni, a 3D-s teljesítmény sem volt az igazi, néha havonta egyszer odaültem 1-1 játszani illetve ezek mellett még erősebb vasra is váltottam visszamenekültem a Win-hez.

De úgy gondolom ha meglenne a kellő szoftveres támogatás és minden ami a Windows-ban benne van, mindenféle gond nélkül váltanék.

Azt viszont tudomásul kell venni hogy nagyrészt nem az operációs rendszert használjuk hanem az arra telepített szoftvereket, az viszont mindenképpen nagy hátrány a Windows-hoz képest.

SSD-vel, 8GB RAM-mal és egy középkategóriás CPU-val meg igazából mindegy hogy melyik, mert mindegyik gyors.

De valóban ahol számít minden egyes GB RAM és nem fontos a szoftveres támogatás oda mindig Lubuntu-t telepítek általában.

2019. jún. 13. 13:47
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Amikor írtam akkor nem láttam a válaszod(közben mást is csináltam).

Nyilván azért mert a köznyelvben az asztali pc operációs rendszer = Windows, az emberekbe beleégett.

Azt nem mondanám hogy a használata egyszerűbb feltétlen mint a mai modern disztrókat, szimplán csak megszokták az emberek a használatát és a jó megszokottról nem akarnak váltani.

Másrészt ezek a userek nem fognak Google-el megoldást keresni 1-1 problémára, még mindig nem sallangmentes sajnos ezen diszrók használata.(pont azért mert még mindig nincsenek elegen mögöttük)

Szóval ezért, valamikor én is elfogult voltam, csak Debian volt a gépemen és mást nem voltam hajlandó használni de be kell látni ahhoz még messze vagyunk hogy a mindennapi életben tényleg problémamentes használatot nyújtsanak.

2019. jún. 13. 13:51
 5/13 anonim ***** válasza:
83%

Részemről azért, mert

1. játékok Windowson futnak

2. Nem találtam igazán jó Remote Desktop Connection Manager alternatívát (és kell a munkámhoz)

Photoshop, CorelDraw, VisualStudio, mindegyik Windowsos (okés tudom, Wine, de az lassú, ezek meg pont mind erőforrás igényes alkalmazások).

2019. jún. 13. 14:09
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Most már én is 4 hét folyamatos linuxozás(xubuntuztam) aztán arcolinuxból minimalt telepítettem és ezt használom végül, de a win 10 fent van(eredeti) dualbootban.

Win 10 nekem azért kell mert azon van csak visual studio.

Sokszor elkezdtem a linuxot tanulni, de eddig mindig abba hagytam.

Ahogy nézem itt a gyakorin és már forumokon is többször fordul elő, mint eddig.

Nem csak a játékok miatt nem használják sokan hanem mindenféle kereskedelmi szoftverek miatt sem pl: Adobe termékek

Wine alatt sok minden elfut, de lehet hogy kifagy vagy lassabban működik.

Otthoni felhasználásra az összes linux jó.

Nekem a legjobban az arch tetszik most már de szívesen használom a xubuntut is.

Sokan nem szeretnek kilépni a komfort zonájukból. Több linuxot ki kell próbálni vagy ha megvan egy linux akkor pedig ki kell próbálni az asztali környezeteket, hogy melyik jön be neki.

2019. jún. 13. 14:17
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

"Az a kérdés, hogy miért használják ilyen kevesen"

A főkérdésből az jött le, hogy név szerint keresed őket. :)) Kár, hogy 865 ilyen kérdés volt már. :))

Szóval akkor Debian disztród van.

Amúgy én azért, mert tetszik a nyíltsága, szabadsága, és mert más nem futna az öreg gépemen, ezen viszont minden megy gond nélkül (a vas gyengeségeit leszámítva.)

2019. jún. 13. 14:17
 8/13 anonim ***** válasza:
61%

Kernelt se forditottal? Akkor az csak így bohóckodás.

De miért win?

Adobe pdf alkalmas kitolteni pdf doksikat. Wine alatt fel lehet tenni most éppen eltűntek a karakterek így betű mentes programom van.

Outlookot szeretem nem akarok mást megszokni

Építőipari szoftverek Linux alá nem nagyon vannak wine alá beteheto de megint barkácsolni kell

Számlázó programból ami készletezik még gyártás is van hát nem igazán leltem ami van az kuka, wine alatt meg nem kinlodom.

Xerox workcentre pro 35 a fő nyomtatom nem működik Linux alatt.

És a legfontosabb.

A Windows gyorsabb. Gép i5 7200u 16g 240ssd

Gyakorlatilag ha csak egy ok miatt is másik oprendszert kell bootolni akkor megette az egészet a fene. Feltettem a gépre hackintosht is ugyanez volt ott van multibootban mind3 rendszer de Windows fut javarészt és így van ez jól

2019. jún. 13. 14:58
 9/13 anonim ***** válasza:

"És a legfontosabb.

A Windows gyorsabb. Gép i5 7200u 16g 240ssd"

Ha windows gyors akkor a linux az csak úgy repűlhet azon a gépen, persze ahhoz támogatottság is kell amit új gépeknél nem mindig a legjobb.

A nyomtatók nagy része tényleg nem működik vagy csak egy kis vérizzadás után.

Pont úgy mint a wifinél vagy "blutusznál".

Ez a támogatottság hiánya :(

8# amúgy linux alá lenne driver a nyomtatódhoz.

A hackintosh az a igazából "hackelt" Mac OS és nem egy linuxos operációs rendszer ha arra gondoltál.

2019. jún. 13. 15:50
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

- Egy rakat programot le tudok tölteni gyorsan, könnyen, ingyen (akár parancssorból is)

- Nem kell crackelni sem a rendszert, sem a programokat

- Nem kell félnem a vírusoktól

- Nekem még sosem volt problémám a frissítésekkel, problémamentesen, gyorsan, simán mennek a háttérben

- A programok és a frissítések azonos módszerekkel, gyorsan, könnyen, simán telepíthetők és távolíthatók el (akár parancssorból is)

- Többféle asztali környezet közül választhatok

- A legtöbb asztali környezet jobban testreszabható, mint a Windowsnál (egyébként szebbek is, de ez szubjektiv)

- Ha az ember megtalálja a megfelelő asztali környezetet és bekonfigurálja magának, sokkal kényelmesebben tud vele dolgozni, mint a Windowsnál

- Az egész rendszer eleve gyorsabban fut a gépemen, mint a Windows

- Ha valamiért nem indul a rendszer, legalább egy busyboxod akkor is van, ha az sincs, akkor live CD-vel bebootolva tudsz logokat nézni

- Ha esetleg le is fagy a rendszer (az X), konzolom általában akkor is van

- Megvan a rendszerben minden, amire szükségem van, de nincsenek benne felesleges sallangok, ha vannak azokat pedig el tudom távolítani

- A belakott rendszer hordozható, néhány konfigfájl átmásolásával akár Raspberry-re is át tudom vinni a beállításokat

- Úgy általában az egész rendszer szemlélete, felépítése közelebb áll hozzám, mint a Windowsé

Én játszani nem igen szoktam, ritkán és keveset, arra meg jók a Linuxos játékok is. Felhasználói programok terén megvannak a kedvenceim, amik jellemzően Linuxosak vagy multiplatformok.

2019. jún. 13. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!