Egy kis segítség a bináris számok összeadásával kapcsolatban?
A kérdésem nagyon egyszerű, de nem találtam sehol rá választ. Az összeadás szabályai a bináris rendszerben ugye táblázatszerűen megtalálhatók bárhol.
0+0 = 0 átvitel: 0
1+0 = 1 átvitel: 0
0+1 = 1 átvitel: 0
1+1 = 0 átvitel: 1
1+1+1 = 1 átvitel: 1
Ezt teljesen értem. Elkezdtük tanulni a szorzást, ami úgy néz ki, hogy a szorzó szám minden tagjával külön végigszorozzuk a szorzandót, leírjuk alá, és a következő szorzatsort már egy helyiértékkel balra csúsztatva írjuk le alá. Így tanultuk kisiskolás korunkban az írásbeli szorzást, csak most egyessel és nullával kell megcsinálni.
Majd ha mindent összeszoroztunk és leírtunk egymás alá, aláhúzzuk az egészet és összeadjuk.
És itt megint elérkeztünk az összeadáshoz, amit a táblázat alapján kell csinálni. A táblázat alapján ezeket eddig megcsináltam, de, bonyolódni kezdett, amikor egy adott számot (pl. 110110) már egy nagyobb számmal szorzunk (pl. 111). Ilyenkor 3 sorba lesz leírva a szorzat egymás alá. És ezeket kell összeadni, hogy megkapjuk a végleges összeszorzott bináris számot.
Addig értem, hogy ha 1+1+1 van, akkor az eredmény 1 és az átvitel is 1. De ha 1+1+1 van és az előzőből maradt egy átvitel, akkor mégis mi lesz az eredmény és mi az átvitel?
És szintén a nagy kérdés számomra, hogy 1+1+1+1 van (ha pl. 1101 számmal szorzunk) akkor mi lesz az eredmény?
Tényleg nem találtam rá semmilyen utalást, pedig nagyon kerestem. Bocsánat, hogy ennyire szájbarágós lett, de biztosra szerettem volna menni, hogy érthető legyen.
Ha valaki rászánná az időt, hogy segítsen, nagyon hálás lennék!
17/L
Szia.
A táblázat is jó, de én inkább felejteném.
Itt is mint a tizes számrendszerben a helyi értékeket kell figyelni, tehát, mig tizes számrendszerben ha átlépem összeadás során a tizres határt, akkor képződik átvitelem, ha a húszas határt lépem át akkor az átvitel 2 lesz, ha a 30-as határt akkor az átvitel 3 lesz, stb, stb.
Most kettes számrendszerben is ugyanez van, csak itt arra kell figyelni, hogy az összeadáskor az aktuális "oszlopban" az egyesek összege a kettő szorzatait (mint a tizes számrendszerben a tiz szorzatait) ha átlépi akkor képződik átvitel. Ha a 2-et (1+1) haladja meg akkor 1 lesz az átvitel, ha a 4-et haladja meg akkor kettő lesz az átvitel, ha a 6-ot akkor 3 ha 8-at akkor 4 lesz az átvitel stb. stb. A következő oszlopra is ugyanezek az összeadási szabályok vonatkoznak.
Nézzünk példát :
_1 1 0 1 1 0 * 1 1 0 1 1
- - - - - - -
_ 1 1 0 1 1 0
_ _ 1 1 0 1 1 0
_ _ _ 0 0 0 0 0 0
_ _ _ _ 1 1 0 1 1 0
_ _ _ _ _ 1 1 0 1 1 0
Átvitelek:
1 1 1 2 2 1 1 1 0 0 0
- - - - - - - - - - -
1 0 1 1 0 1 1 0 0 1 0
A GYK valószinűleg széttöri a "formázást", próbáld bemásolni egy jegyzettömbe a hozzászólást, ott talán jobbal látszik a dolog.
Sok sikert. Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!