Miért megy ki a divatból a cd dvd?
Egyre kevesebb számítógépet szerelnek dvd meghajtóval.
Inkább favorizaljak a pendrive külső hdd stb. Pedig a hdd régebbi technológia mint a dvd
Azért megy ki a divatból, amiért a floppy is kiment:
- Kicsi kapacitás
- Sérülékenység
- Lassú adatátvitel
Egy DVD 4GB, egy mai átlagos pendrive 32GB. DVD egyszer írható (kivéve az RW, de az meg még lassabb) és kb 25MB/sec az olvasási sebessége, míg egy pendrive-ot akár 60-100MB/sec sebességgel lehet olvasni és írható/olvasható.
A biztonsági másolatok tekintetében is inkább külső HDD-t vagy felhőtárhelyet használnak az emberek, mert ár/kapacitás viszonylatban jobb.
500GB felhőtárhely évi 15 ezer forint körül van, és ugyanennyi kapacitású DVD lemez kb ugyanennyi, de nehezebben hozzáférhető és sérülékeny.
Egy 500GB-os külső HDD 12 ezer forint és évekig tárol, tehát olcsóbb.
Nem is bánom, hogy nem fogják a helyet a DVD lemezek.
Mert:
* lassú
* drága (BDXL: 42 Ft/GB: [link] DVD: 55 Ft/GB: [link] Külső HDD: 18 Ft/GB: [link] )
* nem hosszabb az élettartama,mint egy merevlemeznek (Disc-rot, disc-bronzing, írható lemezeknél az organikus lakkréteg degradálódása,...)
* kicsi a kapacitása (HDD: TB-os nagyságrend, Bluray: 100 GB-os nagyságrend)
Miért hiányzana a CD/DVD?
Video technológia? Már rég kinőtte, mert manapság már egyre több háztartásba ott a HD vagy nagyobb felbontású TV. És a felhasználók érhető módon az ehhez igazított tartalmakat szeretnének. Ezek meg nem férnek rá egy DVD -re.
Ráadásul egyre többen az Online Stream szolgáltatások felé fordulnak.
Sőt már program telepítőnek sem igazi. Semmi perc lejön lejön a netről egy szoftver, gyorsabban mint a DVD max olvasási sebessége.
A mulkor keresztfiamék telepítettem GTA 5 -öt DVD -ről, mert akkor még nagyon szar netük volt. Konkrétan egy fél napot vett igénybe. Mikor beköttették a 100 megás netet. Másfél óra alatt lejött nekik az uplay -en. És 100 mega már kezd alap lenni mindenhol. Kivéve pár falu vagy külvárosi részek.
És persze ugyan ez vonatkozik a Steam és origin játékokra is. Sokkal kényelmesebb, gyorsabb. És mindig a naprakész változatot kapod, nem kell utána még patch -elgetni.
Illetve a Ft/GB aránya is nagyon rossz. 150 Ft egy slim tokos DVD amire nettó 4,2 GB adat fér. Egy 1 TB -os vinyó meg 12 000 Ft. 100/4,2*150 = 35714 Ft :O
És akkor se sokkal jobb ha hengerest veszel 80 Ft/db áron.
Kínából meg már 1000 Ft körül rendelhetsz 32 GB -os SD kártyát, pen drive -ot. Azzal összevetve is rosszabbul jössz ki DVD -vel.
Lassú, sérülékeny, és iszonyú kényelmetlen, és nem is olcsóbb a felsoroltaknál. Mi kell még akkor a halálához?
Nem soká a Blu-Ray is követni fogja.
#6: Igen én is sokáig gondolkoztam rajta. Hogy szerezzek-e írót hozzá. Végül is a nemre szavaztam. Azzal sem éri meg kínlódni.
Biztos vagyok venne, hogy az előállítási költsége ugyan annyi mint a CD, DVD. Akkor menekülhetne meg, ha a CD, DVD meghalna ne gyártanák tovább, és a ára lezuhanna a DVD szintjére. Akkor talán megérné rá archiválni. De így pont hogy a CD/DVD fogja, magával rántani a Blu-Ray -t is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!